Israël’s maanlander Beresheet komt met succes de maanbaan binnen

Op donderdagavond om 17.15 uur Israëlische tijd voerden het technische team van SpaceIL en het Israel Aerospace Industries (IAI) Israël-team het meest kritieke manoeuvre tot nu toe uit van Beresheet’s reis naar de maan – de Lunar Capture. Dit manoeuvre stelde het ruimtevaartuig in staat te worden gevangen door de zwaartekracht van de maan en aan een baan rond de maan te beginnen- en met de maan, een baan om de aarde.

Het manoeuvre bracht het ruimtevaartuig in een elliptische baan rond de maan, met het dichtstbijzijnde punt (perilune) op 500 km afstand van de maan, met het verste punt (apolune) op 10.000 km van de maan. In tegenstelling tot de langere banen rond de aarde, zal de eerste maanbaan van Beresheet 14 uur duren.

Vooraleer het op de maan landt, duurt elke baan daarna slechts twee uur. Aan het begin van deze week bereikte Beresheet voor de laatste keer het meest nabije punt naar de aarde in zijn laatste baan om de aarde, op slechts 1.700 km, en ging op koers tot het moment waarop het zich bij de baan van de maan kon aansluiten, 400.000 km van de aarde.

Om 18.18 uur Israëlische tijd werd de motor van het ruimtevaartuig gedurende zes minuten geactiveerd, en zijn snelheid verlaagd met 1.000 km / uur, van 8.500 km / uur naar 7.500 km / uur, ten opzichte van de snelheid van de maan. Het manoeuvre werd uitgevoerd met volledige communicatie tussen de controlekamer van Beresheet in Israël en het ruimtevaartuig, en signalen in realtime komen overeen met de juiste koers.

In de komende week, met verwachte intense technische activiteiten, zullen veel meer manoeuvres Beresheet van een elliptische naar een ronde baan brengen; op een hoogte van 200 km van de maan. De manoeuvres zullen erop gericht zijn om de afstand van het ruimtevaartuig tot de maan te verkleinen en het optimale punt te bereiken om een ​​autonome landing in de Zee van Sereniteit uit te voeren in de avond van Israël, 11 april.

Tot dusverre heeft het ruimtevaartuig zeven manoeuvres uitgevoerd en 5,5 miljoen kilometer afgelegd in zijn banen. Het zal nog een miljoen  kilometers meer reizen terwijl het in een baan rond de maan draait. Beresheet cirkelde 12,5 keer rond de aarde, inclusief zeven keer op een hoogte van 70.000 kilometer, twee op een hoogte van 131.000 km, twee op een hoogte van 265.000 km en 1,5 op 420.000 km.

Beresheet op de maan op 11 april aanstaande?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Melanie Lidman “Beresheet spacecraft successfully enters lunar orbit” van 4 april 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel Hana Levi Julian “Beresheet’s Critical Lunar Capture Another Success” van 4 ap^ril 2019 op de site van The Jewish Press