Joodse gelovigen bidden in Awarta, Samaria en honderden Arabieren in Hebron, Judea

Naar schatting vierhonderd Joodse gelovigen baden op woensdagavond op de plaats van de graven van de Zeventig Wijzen, Itamar en Elazar, in het dorp Awarta in de Palestijnse Autoriteit in Samaria. De groep religieuze Joden werden beveiligd door soldaten van de Israel Defense Forces (IDF), mensen van de Burgerlijke Administratie van Judea en Samaria, agenten van de Grenspolitie en van de Israëlische Politie. De gebeden waren zoals gepland gezegd.

De Tombe van de Zeventig Wijzen (of ‘ouderlingen‘) op de Heuvel van Pinchas (aka de Heuvel van Phineas), is gelegen in de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde stad Awarta, ten zuiden van Shechem (Nabloes) in Samaria. De Joodse traditie, zoals beschreven wordt in de Sjoelchan Aroech, een 16de-eeuwse code van de Joodse wet, die verhaalt dat de Zeventig Wijzen allemaal stierven op de 5de dag van Sjevat in de Hebreeuwse kalender.

Volgens de overlevering zou de heuvel de begraafplaatsen van een aantal bijbelse figuren bevatten, waaronder de zonen van Aäron, Itamar en Elazar, en de kleinzoon van Aaron, Pinchas (Phineas). De Zeventig Ouderlingen, waren rechters die door Mozes in de woestijn werden aangesteld om geschillen op te lossen, een soort rechtbank die later bekend zou worden als het Sanhedrin.

Hebron
Eveneens op woensdag arriveerden duizenden Arabieren aan de Grot van de Patriarchen in Hebron ter gelegenheid van de verjaardag van de hemelvaart van de moslim-profeet Mohammed (aka Lailat al Miraj). Het officiële Palestijnse nieuwsagentschap Wafa berichtte dat zowel moslimburgers van Israël als burgers uit Indonesië, Maleisië, Turkije en Singapore aan het evenement deelnamen.

Maher Maswadah, de moefti van Hebron, zei tijdens de plechtigheid: “Wij zijn geduldig omdat de overwinning naderbij komt dankzij ons geduld en de redding zal na het verdriet komen. De heilige plaats van Abraham (de islamitische naam van de Grot van de Patriarchen) is van ons en de bezetting heeft niet het recht om ons te beletten het binnen te gaan en in zijn binnenplaatsen, zijn gangen en zijn straten te zijn.

De moslimdirecteur van de site, Hafzi Abu Sneineh, zei: “De aanvallen van de soldaten en kolonisten van de bezetting zijn bedoeld om ons te verdrijven en de heilige plaats en de oude Hevron te Judaiseren.” Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit (PA) hebben Israël er vaak van beschuldigd te proberen de Grot van de Patriarchen te ‘ontheiligen’, waarbij in een incident Israëliërs een vlag en een verlichting plaatsten op de heuvel nabij de Tombe.

De PA claimt eigenaar te zijn van de Grot van de Patriarchen en ontving vorig jaar steun bij deze claim, toen de UNESCO, een organisatie van de VN die waakt over het werelderfgoed, verklaarde dat de site en de omringende oude stad van Hebron behoren tot het  Palestijnse erfgoed.

Plaatje hierboven: Even een kiekje genomen aan de Grot van de Patriarchen in Hebron, 7 november 2011 [beeldbron: Bertrand Celce]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “‘The Cave of the Patriarchs belongs to Muslims’” en een artikelPrayers by hundreds at Samarian tombs” van 4 april 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Joodse gelovigen bidden in Awarta, Samaria en honderden Arabieren in Hebron, Judea

  1. Palestijnen, Moslims zijn zo hypocriet als maar kan zijn vanaf het begin van hun bestaan. In de Koran wordt het Jidendom en het Christendom gedoogd met de wetenschap dat de Islam erboven staat. Nu is het niet anders. De Machpela waar op grond van traditie Abraham, Sara, Isaak, Rebekka, Jacov en Lea liggen begraven, Ishmaël tot hun spijt niet, allemaal joodse aartsvaders en aartsmoeders. De plaats is door Abraham gekocht (!) juist opdat niemand anders het zou kunnen claimen. Dan moemen de Palestijnen, Moslims én de VN het hún erfgoed. Hoezo “judaiseren”? Hoezo “is van ons”? Hoezo zijn andere joodse plaatsen “van ons”? De wereld liegt mee met de leugen zoals het al 1400 jaar gaat: zogenaamd Jodendom en Christendom dogen en tegelijkertijd zeggen dat Joden en Christenen hun bronnen hebben vervalst en dat zonder enig bewijs leverend. Bewijs schijnen zij nooit te hoeven geven. Islam staats zogenaamd boven alles.

    Like

  2. als het aan de mosselmannen ligt gaat Vaticaanstad ook verboden worden voor niet moslims want Jezus was een palestijn nietwaar ! Unesco gaat hier volledig in akkoord want die weten aan welke kant hun boterham besmeert wordt !

    Like

Reacties zijn gesloten.