Lichaam van gesneuvelde IDF-soldaat uit Eerste Libanon oorlog na 37 jaar terug naar Israël

Bijna 37 jaar nadat hij verdween tijdens de veldslag om Sultan Yaaqub in de Eerste Libanon Oorlog (1982-1985), werden de stoffelijke resten van de Israëlische soldaat Zachary Baumel teruggebracht naar Israël. Sergeant Baumel wordt vandaag donderdag met militaire eer begraven op de Herzl Berg in Jeruzalem.

Het lichaam van de 21-jarige in Brooklyn, NY, geboren IDF-sergeant Zachary Baumel werd enkele dagen geleden naar Israël gerepatrieerd aan boord van een El Al-vlucht via een niet nader genoemd derde land in een operatie van Israëlische inlichtingendiensten, maar niet als onderdeel van enige deal met andere landen.

Na DNA-testen op het Abu Kabir Forensisch Instituut in Tel Aviv werd zijn identiteit bevestigd. Het lichaam werd officieel geïdentificeerd aan het Institute of Forensic Medicine in Abu Kabir en door de opperrabbijn van de IDF. Het lichaam van Baumel werd overgedragen aan familieleden en zal vandaag worden begraven.

Baumel was een van de zes soldaten die op 11 juni 1982 werden vermist in Libanon, aan het begin van de Eerste Libanese Oorlog, vechtend tegen Syrische troepen. Twintig IDF-soldaten werden gedood in de strijd, een van de ergste mislukkingen van Israël in de oorlog.

Twee soldaten werden gevangen genomen en het lichaam van een derde vermiste soldaat werd teruggebracht in 1984 en 1985. De verblijfplaats van twee anderen, Zvi Feldman en Yehuda Katz, zijn nog steeds onbekend.

Tot de terugkeer van het lichaam van Baumel bleef het lot van de drie vermiste soldaten onduidelijk, en ze werden verondersteld vastgehouden te zijn door ‘Palestijnse’ terreurgroepen in Syrië. Baumel’s vader, Yonah, die in 2009 overleed, zei dat hij ervan overtuigd was dat zijn zoon nog leefde.

Deze inspanningen hebben kennelijk de hulp van het Russische Ministerie van Defensie met zich meegebracht, dat samenwerkte met Israël over de operatie om de overblijfselen te vinden van IDF-soldaten in het voormalige, door ISIS gecontroleerde gebied in Syrië. De operatie resulteerde uiteindelijk in de terugkeer van de overblijfselen van Baumel naar Israël deze week via een El Al-vlucht vanuit Rusland.

In 2016 overhandigde Rusland Israël een van de twee Israëlische tanks die deel uitmaakten van de Sultan Yaaqub-strijd, die al enkele decennia in een Russisch museum was ondergebracht.


Bronnen:

♦ naar een artikelBody of IDF soldier missing in action since 1982 returns from Lebanon” van 3 april 2019 op de site van World Israel News

♦ naar een artikelBody of IDF soldier who fell in 1st Lebanon war returned to family after 37 years” van 3 april 2019 op de site van Israel Behind the News (BTN)

Een gedachte over “Lichaam van gesneuvelde IDF-soldaat uit Eerste Libanon oorlog na 37 jaar terug naar Israël

  1. Dat 37 jaar later het lichaam van de gesneuvelde soldaat vanuit Syrie met hulp van de Russen naar Israel word overgebracht is ontroerend.

    Dat er hiervoor een speciale ceremonie in Moskou werd gehouden waar Putin en alle Russische who’s & do’s samen met de Israelische PM aanwezig waren is ongeloofelijk..

    Niemand had 37 geleden kunnen voorspellen dat die dag ooit zou komen.

    Like

Reacties zijn gesloten.