Groot-Brittannië verwerpt Trump’s erkenning van Israëlische soevereiniteit over Golan

Plaatje hierboven: Herovering door de IDF van de strategisch gelegen Golan Hoogtes op Syrië op 10 juni 1967, bijna 52 jaar geleden. In 1981 annexeerde Israël het gebied omwille van de absolute onwil van de Syrische regering om een vredesakkoord met Israël te onderhandelen in tegenstelling tot Egypte dat wel vrede sloot en in ruil daarvoor de Sinaï terugkreeg [beeldbron: Wikimedia Commons]

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt veroordeelde op dinsdag de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van de Golanhoogtes als soeverein Israëlisch grondgebied, berichtte Jewish News.

Toen hij dinsdagochtend vragen in het Lagerhuis beantwoordde, aarzelde Hunt niet om het Witte Huis van Trump te bekritiseren omdat het de internationale consensus voor het niet erkennen van de soevereiniteit over tijdens de oorlog in beslag genomen land had verbroken.

Hunt maakte het Britse beleid duidelijk in antwoord op een vraag van de conservatieve grandee Sir Nicholas Soames, die zei dat het “een kwestie van de grootste spijt is dat het manoeuvre van onze bondgenoten, de Verenigde Staten, duidelijk in strijd zijn met Resolutie 497 van de Verenigde Naties.”

De buitenlandse secretaris voegde eraan toe dat hij Trumps acties “met een bezwaard hart” veroordeelde omdat Israël ook “een bondgenoot en een lichtend voorbeeld van democratie was in een deel van de wereld waar dat niet gebruikelijk is … We willen dat Israël een succes wordt en we beschouwen het als een goede vriend, maar hierover zijn we het niet eens.

Trump tekende vorige week een proclamatie ter erkenning van de Israëlische soevereiniteit van de Golan-hoogvlakte die door Israël heroverd werd op Syrië tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. Israël annexeerde de Golanhoogte in 1981, in een beweging die nog nooit door de internationale gemeenschap werd erkend.

Zoals verwacht, werd het besluit van Trump in de Arabische wereld scherp veroordeeld, waarbij Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Qatar en Koeweit allemaal zeiden dat de Golanhoogte “bezet Arabisch land” is (maar dat vinden ze van Israël zélf ook!)

Overigens had de Europese Unie al eerder het besluit van Trump verworpen in de lijn van Iran, dat de regionale rivaal van de geciteerde Arabische staten is, nam ook deel aan de kritiek. De Iraanse president Hassan Rouhani beschuldigde Trump van ‘kolonialisme’ en zei: “Niemand had kunnen geloven dat een man in Amerika zou komen en eenzijdig en tegen alle internationale wetten in, een deel van een land zou weggeven aan een agressor.”

Syrië beschuldigde Trump ervan zijn soevereiniteit ‘schaamteloos aan te vallen’ met het besluit en bezwoer ooit de Golanhoogtes terug in te nemen na de verklaring van Trump. Een verstandiger reactie kwam van de voormalige president van Egypte Hosni Mubarak (president van 1981 tot 2011) die zei dat “Indien de voormalige president van Syrië, Hafez al-Assad, ermee ingestemd had om de Joodse staat te erkennen, dan zouden de Golanhoogte vandaag in Syrische handen kunnen zijn.

Mubarak zei dat hij “de Israëliërs had benaderd om te proberen de Golan-hoogvlakte terug te krijgen, maar zij eisten de opening van een Israëlische ambassade in Damascus en een Syrische op hun land als een soort Syrische erkenning van de Israëlische staat.” Mubarak voegde eraan toe dat in die tijd de voormalige Syrische president Hafez al-Assad het Israëlische aanbod categorisch had afgewezen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Britain condemns Trump’s Golan recognition – British Foreign Secretary Jeremy Hunt: We should never recognize the annexation of territory by force” van 3 april 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Mubarak: The Golan Heights Would Be in Syrian Hands, Had Damascus Recognized Israel” van 3 april 2019 op de site van The Jewish Press

4 gedachtes over “Groot-Brittannië verwerpt Trump’s erkenning van Israëlische soevereiniteit over Golan

 1. Maak jullie niet zo boos. Als je de laatste paar de stemmingen bij de VN een beetje volgt dan hoef je de kleurtjes maar te volgen en je ziet hier en daar wat lampjes oplichten, zoals Bolivia, Suriname en Maleisië, dat blijkbaar zo’n beetje bijna de oorlog wil verklaren aan Israël. (Elders lees ik dat veel Saoedie-Arabiërs de Maleisiërs maar vreemde snaken vinden en een beetje uit de weg gaan: de integratie wil niet echt lukken).
  Van een of andere flapdrol lees ik dat hij wegzwijmelt van de tijden van het Turkse kalifaat. Geen Israël natuurlijk en wel Al-Quds. Het is een Saoediër. Kijk al die mensen leven in dromenland. Daarvan zitten er genoeg in de V.N. Met sterke lobby’s en steekpenningen wordt soms veel bereikt.
  Rechtvaardig. nee natuurlijk niet. Eerlijk? Om de dooie dood niet. Soms net een stel kleine, verwende kinderen bij elkaar.
  Zaken worden er gedaan door spelers die er toe doen als de omstandigheden er naar zijn. Wat er op de achtergrond gebeurt horen we misschien jaren later.
  De rest is poppenkast.

  Like

 2. Boter op het hoofd hebben ? de annexatie van schotland ,wales ,noord ierland ?
  wat over noord-Cyprus ? westelijke Sahara ? tibet ?
  in bijbelse tijd Bashan geheten werd het in de Ottomaanse tijd voornamelijk door Druzen en Joden bewoond ! in de jaren 20 werd het door de britten aan de opgerichte puppet-state syrie cadeau gedaan ! na ’48 was het militair terrein om van daaruit doorlopende beschieting uit te voeren op Israel ! die “internationale wetten” waarvan sprake is worden alleen en uitsluitend op Israel toegepast ! iets wat je overigens van bruinhemden mag verwachten !

  Like

 3. Het zou de ‘honorable gentlemen from Britain sieren te zwijgen en eerst ‘order order te scheppen in hun eigen interne chaos.

  Wat betreft de EU afwijzing.
  Zij legitimeren liever de Syrische slager uit Damascus met zijn Iraanse & Russische beschermers, dan de democratische Israelische regering in Jeruzalem & zijn US beschermer in Washington.

  Europa & Groot Britannie.
  Hun gezamelijk lot gaat nu bepaald worden door de EU verkiezingen + Brexit = chaos.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.