Jeruzalem: 2.600 jaar oude zegel ontdekt van hofdienaar van koning Josia in de Stad van David

Een bulla (zegelindruk) en een 2600 jaar oude zegel uit de Eerste Tempel periode (1006 – 586 v.Chr.) met Hebreeuwse letters werden onlangs ontdekt als onderdeel van de archeologische opgravingen van het Givati-parkeerterrein in het David Nationaal Park in Jeruzalem.

De opgraving werd uitgevoerd door archeologen van de Israel Antiquities Authority en de Tel Aviv Universiteit. Beide artefacten zullen worden gepresenteerd in de Israel Exploration Journal, uitgegeven door de Israel Exploration Society.

Archeologen die in het oorspronkelijke Jeruzalem, aka de Stad van David, opgravingen deden, ontdekten de ruïnes van een enorm gebouw dat lijkt te zijn afgebrand toen de Babyloniërs de stad veroverden en de Eerste Tempel (Tempel van Solomon) verwoestten in 586 voor Christus. Toen vonden ze tussen het verkoolde puin de kleine zegelindruk.

De inscriptie op de zegelsteen werd vertaald als “Nathan-Melech, Dienaar van de Koning”. Deze hofdienaar woonde in de buurt van de ingang van de Tempel, dicht bij de binnenplaats waar de paarden werden gehouden die werden gebruikt in zonaanbidding, voordat Josia zowel de paarden als de strijdwagens weggaf die ze hadden getrokken.

De naam Nathan-Melech wordt slechts één keer vermeld in de Bijbel met name in 2 Koningen 23:11, waarin hij wordt beschreven als een functionaris aan het hof van Koning Josia (van 640 tot 609 v.Chr. koning van het Koninkrijk van Juda), die deelnam aan een reeks religieuze hervormingen die door koning Josia werden geïnitieerd:

En hij schafte de paarden af, die de koningen van Juda voor de zon gesteld hadden, van den ingang van het huis des HEEREN, tot de kamer van Nathan-Melech, den hoveling, die in Parvarim was; en de wagenen der zon verbrandde hij met vuur.

“De titel ‘Dienaar van de Koning’ komt veel voor in de Bijbel en beschrijft een hoge functionaris in de buurt van de koningen van Israël,” legt Anat Mendel-Geberovich van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en het Centrum voor de studie van het oude Jeruzalem uit, die de tekst ontcijferden.

Dit soort zegels werden gebruikt om documenten te ondertekenen en werden vaak in zegelringen geplaatst die door hun eigenaars werden gedragen. In bijbelse tijden noteerden deze zegels de identiteit, afstamming en status van hun eigenaars. In dit geval de dienaar van de koning.

Bullae waren kleine stukjes klei onder de indruk van persoonlijke zegels, die in de oudheid werden gebruikt om brieven te ondertekenen. Terwijl het perkament dat ze verzegelden de vuren niet overleefde die het oude Jeruzalem verwoestten, werden de bullae, die van keramisch materiaal zijn gemaakt, bewaard, waardoor er bewijs overblijft van de correspondentie en de brieven erachter.

Opgravingen onder de Givati parking in de Stad van David


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Seal Bearing Name of King Josiah’s Court Official Uncovered in City of David” van 31 maart 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelJerusalem: 2,600-year-old seal bearing biblical name uncovered in City of David” van 31 maart 2019 op de site van Israel Behind The News (BTN)

11 gedachtes over “Jeruzalem: 2.600 jaar oude zegel ontdekt van hofdienaar van koning Josia in de Stad van David

  1. Yes Willie, you are right. Isreal is the promised land given to the Jews, by God.
   I am a Christian

   Like

  1. Ja, waarom niet? Palestijnen (en andere moslimlanden) ontkennen de Joodse band met Jeruzalem, de Tempelberg en de rest van Israël. Dergelijke artikels bewijzen het tegendeel: ‘Palestina’ bestaat niet en werd pas in 1964 opgericht als een politieke entiteit, niét als volk.

   Overigens is dat al het 122ste artikel op deze blog in de reeks “archeologie”. Zie
   https://brabosh.com/category/archeologie/

   Like

 1. Moslims in het algemeen en Palestijnen in het bijzonder hebben een talent om alles toe te eigenen wat van een ander is. Alles wat in strijd is met de realiteit wordt aangevuld door domme kinderlijke fantasieverhalen. Dat geldt ook voor de fantasieverhaal over Jeruzalem als derde heilige stad in de Islam. Het is bekend dat Mohammed kwam in zijn strijd niet verder dan de buurt van Akkaba aan de Rode Zee. Daar was hij overleden. Dus de rest werd aangevuld met het gevlugelde paard El Buraq die Mohammed naar de Tempelberg bracht. En precies waar de Joodse Tempel ooit stond, vlogen ze beide gezellig naar de hemel. Mohammed kon op dezelfde wijze ook vliegen vanuit Wall Street of Trafalgar Square in London. Ook de Klaagmuur is van de moslims. Waarom? Omdat de ezel van Mohammed stond daar te kakken. Hij kon geen geschikte WC vinden.
  Maar let op! Nu wordt Europa ook als islamitisch grondgebied toegeeigend https://ejbron.wordpress.com/2019/03/27/moslims-verklaren-europa-tot-islamitisch-land/ Dat is geen geintje!.

  Like

 2. Opnieuw een vondst uit de geschiedenis van Israël, een onweerlegbaar bewijs dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is. Maar het bewijst daarnaast, dat de Bijbel geen verzonnen verhalenboek is, hoezeer atheïsten dat ook blijven beweren. Het aantal archeologische vondsten dat de Bijbelse geschiedenis bewijst is inmiddels niet meer te tellen. Maar er is meer bewijs dan de archeologische vondsten! Vele profetieën die opgetekend staan in het Oude Testament zijn inmiddels aantoonbaar uitgekomen, zoals het herstel van Israël in 1948 als onafhankelijke staat. In Amos 9:14 en 15 zegt God:

  14. Ik zal een keer brengen in het lot van mijn volk Israël: verwoeste steden zullen zij herbouwen en bewonen; wijngaarden zullen zij planten en de wijn ervan drinken; boomgaarden zullen zij aanleggen en de vrucht daarvan eten.
  15. Dan zal Ik hen planten in hun grond, en zij zullen niet meer worden uitgerukt uit den grond dien Ik hen gegeven heb, zegt de Here, uw God.

  Wat de vijanden van Israël ook zullen proberen, het zal ze niet lukken om Israël nog te verdrijven. Al trekken Iran, Turkije, Rusland, Lybië en Sudan plus alle terreur bewegingen samen ten strijde tegen Israël, het zal ze niet lukken, maar zelfs tot hun ondergang leiden. Dit staat in profetieën beschreven in Ezechiël 38 en 39.

  Overigens, de zelfverklaarde nepprofeet Mohammed is nooit in Jeruzalem geweest, omdat er ten tijde van zijn leven nog geen moskee in Jeruzalem bestond.
  Dit fantasieverhaal zegt dat hij op een gevleugeld paard naar de verre moskee zou zijn gevlogen, en op basis van dit verhaal eist de Islam Jeruzalem op.

  Verder wil ik nog opmerken dat de site xandernieuws.punt.nl niet meer bestaat. Er werd op deze site wel vermeld dat het nu xandernieuws.punt.net zou worden, maar deze site is momenteel onvindbaar. Weet hier iemand hoe het nu verder gaat? Is het tijdelijk od is het toch een definitief einde?

  Like

  1. Oeps, dat is jammer, Xander Nieuws weg. 😦

   Op de site lees ik nu: “Punt.nl is gestopt. Na bijna 20 jaar is het tijd voor een nieuwe stap.” Blijkbaar is het de server zelf die is gestopt met het nare gevolg voor Xander (en anderen).

   Benieuwd of hij elders opnieuw begint. Maar hij zal wel zijn omvangrijk archief kwijt zijn.

   Like

Reacties zijn gesloten.