Joodse standup-comedian wint eerste ronde in Oekraïense presidentsverkiezingen

De 41-jarige Joodse Volodymyr Zelensky (plaatje hierboven) is hard op weg om de volgende president van Oekraïne te worden.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne, kreeg Zelensky 30,4 procent van de stemmen achter zijn naam. Ten minste de helft van de stemmen is vereist om te winnen. De beslissende ronde is gepland voor 21 april aanstaande.

Zelensky zal het in de volgende ronde moeten opnemen tegen de zittende president Petro Poroshenko, die een tweede termijn ambieert en 17,8 procent kreeg in de exit polls en tegen ex-premier Yulia Timoshenko, die 14,2 procent behaalde in de polls.

Zelensky heeft zijn Joodse identiteit niet vermeld in interviews vóór of tijdens de campagne, waarvan critici zeggen dat deze doelbewust vaag wordt gehouden. Overigens wordt er ook van Yulia Timosjenko gezegd dat ze van Joodse origine is.

Zelensky, die ook wel de “Donald Trump van Oekraïne” wordt genoemd,  is na meer dan twee decennia als komiek, acteur en producent, tot een van de meest erkende gezichten geworden in de entertainmentindustrie van Oekraïne.

Zijn grote populariteit In Oekraïne dankt Zelensky aan zijn rol in de razend populaire tv-serie ‘Dienaar van het Volk‘ waarin hij een geschiedenisleraar speelt die het schopt tot president van Oekraïne, verkozen na zijn tirade over de corruptie van de regering.

Sinds 31 maart 2018 is ‘Dienaar van het Volk‘ (Sluha Narodu) ook de naam van een politieke partij die werd opgericht door partijleider Ivan Bakanov waarvoor Zelensky de officiële presidentskandidaat is. En terwijl hij een president op tv speelt, heeft Zelensky in werkelijkheid geen enkele politieke ervaring. Dat wordt weer lachen geblazen.

Volodymyr Zelensky werd geboren op 25 januari 1978 in Kryvyi Rih, nabij Odessa en de Krim, uit een Joodse familie van wetenschappers. Zijn vader Oleksandr Zelensky is een professor die doceert aan het Kryvyi Rih Instituut voor Economie en staat aan het hoofd van een academische afdeling cybernetica en computerhardware. Zijn moeder Rimma Zelenska werkte vroeger als ingenieur.

Voordat hij naar het lyceum ging, woonde hij vier jaar in Mongolië in de stad Erdenet waar zijn vader werkte.  Zelensky studeerde rechten aan de Nationale Economische Universiteit van Kiev in zijn geboortestad Kryvyi Rih, maar hij heeft niet professioneel gewerkt in het juridische veld.

Joden van Kryvyi Rih
Kryvyi Rih werd omstreeks 1775 gesticht door Kozakken van Zaporozhian. In het begin van de 19de eeuw was het nog steeds een dorp. Het had drie watermolens, die de grootste industrie vormden. De eerste stenen huizen werden gebouwd in 1828.

Het dorp werd in 1860 een gemeente en halverwege de jaren 1860 werden de eerste Joodse gemeenschappen gesignaleerd in Kryvyi Rih. Het hoogste gebouw aan het eind van de 19de eeuw was de Centrale Synagoge, gebouwd door de bloeiende Joodse gemeenschap. Ze werkten als ambachtslieden, handelaars en kooplieden. In 1905 vonden er anti-joodse pogroms en repressies plaats en vele jongere Joden verlieten het gebied waarvan velen naar de Verenigde Staten trokken.

Aan de vooravond van WOII woonden er in 1939 12.745 Joden in Kryvyi Rih (Krivoy Rog), bestaande uit ongeveer 6 procent op een totale bevolking van 197.600 Oekraïners. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Kryvyi Rih van 15 augustus 1941 tot 22 februari 1944 bezet door de nazi’s en ingedeeld bij het Reichskommissariat Ukraine.

Onmiddellijk kregen de Joden in de stad de opdracht de Davidster op hun kleding te dragen en al hun waardevolle spullen aan de Duitse autoriteiten over te dragen. Koosjer slachten was verboden. De gemeentelijke autoriteiten hadden alle goederen van de Joden in beslag genomen die de stad hadden verlaten en een hoge belasting opgelegd aan de resterende Joden.

De nazi’s voerden etnische zuiveringen uit bij voornamelijk Joodse inwoners, in een grootschalige holocaust. Op 13 oktober 1941 executeerden de nazi’s 700 mensen. Van oktober 1941 tot april 1942 doodden de nazi’s 6293 personen, in augustus 1943 – 13 mensen. In totaal werden 5.000 Joden vermoord en 800 krijgsgevangenen uit een nabijgelegen kamp.

Duizenden Joden waren het gebied naar het oosten ontvlucht voordat de Duitsers de stad bereikten. Op 24 februari 1944 werd Kryvyi Rih door het Rode Leger bevrijd.

Tegenwoordig telt Kryvyi Rih ca. 629 695 inwoners. Na de oorlog herleefde de Joodse gemeenschap en bouwde een nieuwe, grote synagoge, de Beis Shtern Shtulman Synagoge, die in 2010 werd geopend. Joden vormen vandaag in Kryvyi Rih de grootste etnische minderheid. Vandaag zijn ze met ca. 15.000, gevolgd door Russen en Armeniërs.

Centrale Synagoge van Kryvyi Rih in de 19de eeuw

Het Joodse Michael Marmera Museum in Kryvyi Rih


Bronnen:

♦ naar een artikelJewish comedian is top vote-getter in first round of Ukraine’s presidential election” van 31 maart 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Kobi Nachshoni “Ukrainian Jews seek urgent help from Israel – Director-general of European Jewish Association urges Prime Minister Netanyahu and Defense Minister Moshe Ya’alon to send security forces to Jewish communities in Ukraine due to ‘growing wave of anti-Semitic attacks” van 27 februari 2014 op de site van Ynet News

2 gedachtes over “Joodse standup-comedian wint eerste ronde in Oekraïense presidentsverkiezingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.