‘Ik hou van Israël!’ – Braziliaanse president in Israël aangekomen

Voor zijn eerste reis buiten het westelijk halfrond besloot de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro te kiezen voor een bezoek aan Israël, waar hij vanochtend door minister-president Benjamin Netanyahu en een volledige ere-garde werd ontvangen.

Bolsonaro wordt vaak de “Donald Trump van Latijns-Amerika” genoemd. Hij en de Amerikaanse president hebben meer gemeen dan alleen maar een rechtsgerichte ideologie. Beide onderhouden hartelijke betrekkingen met Netanyahu en lijken zich in te spannen voor zijn herverkiezing.

Zelfs wanneer de VS en Brazilië beweren dat zij zich niet mengen in de aanstaande nationale verkiezingen van Israël, kunnen het moment waarop Netanyahu naar het Witte Huis werd uitgenodigd, en de landing van Bolsonaro vandaag in Tel Aviv niet genegeerd worden.

De Israëli´s gaan over minder dan twee weken naar de stembus, en Netanyahu wil de kiezers er graag aan herinneren dat het succes van de buitenlandse politieke successen van Israël in de laatste jaren gebaseerd is op zijn persoonlijke betrekkingen met leiders zoals Trump en Bolsonaro.

Zou Trump de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatst of de Israëlische soevereiniteit over de Golan-hoogten officieel erkend hebben wanneer Netanyahu geen minister-president geweest zou zijn? Misschien, maar misschien ook niet. Je kunt argumenteren dat de kandidaten van het politieke midden en links, die zich inspannen om minister-president te worden, veel bezorgder geweest zouden zijn om zulke verzoeken bij de Amerikanen in te dienen.

Daartegenover kent Netanyahu de brede ondersteuning die Israël vooral in de VS en Brazilië geniet, vooral van christenen, en weet hoe deze ondersteuning gebruikt kan worden om belangrijke diplomatieke successen te behalen.

Tijdens het korte, tweedaagse bezoek van Bolsonaro hoopt Netanyahu nog een prijs te winnen, namelijk dat de Braziliaanse president de verplaatsing van de ambassade van zijn land naar Jeruzalem aankondigt.

Bolsonaro had dat verleden jaar tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd, hoewel de meeste functionarissen er niet van uitgaan dat het tijdens dit bezoek tot zo´n aankondiging zal komen. Volgens Braziliaanse bronnen zou Bolsonaro de oprichting van een officieel “zakenbureau” in Jeruzalem als eerste stap op weg naar de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël aankondigen.

Onafhankelijk van het feit of hij de ambassade verplaatst of niet, het lijdt geen twijfel dat Bolsonaro, net als Trump, in de strijd tegen regionale en globale vijanden vast aan de kant van Israël staat. “Ik hou van Israël!”, zei de Braziliaanse leider in het Hebreeuws, toen hij zich tot de aanwezige wendde die hem op het vliegveld verwelkomd hadden.

door Ryan Jones


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “„Ich liebe Israel!” – Brasiliens Präsident in Israel eingetroffen” op de site van Israel Heute van 31 maart 2019.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.