Israël implementeert door Egypte bemiddeld staakt-het-vuren deal met Hamas

Bronnen in Israël bevestigden op zondagavond tegen Kan, de Israëlische openbare omroep, dat ondanks de beschietingen vanuit de Gazastrook de versoepeling van de beperkingen op de Strook vanaf maandag zou worden verlengd.

De krant Al-Akhbar meldde gisteren dat Israël de afspraken, die met het regime in Gaza door Egypte werden bemiddeld, is begonnen uit te voeren en zijn visserijzone die momenteel tot 6 zeemijl is beperkt, eerstdaags tot 15 zeemijl zal worden uitgebreid, de grootste uitbreiding tot nog toe.

De Coördinator van de Regerings Activiteiten in de Gebieden (COGAT) stipuleerde dat:

Deze stap maakt deel uit van het civiele beleid ter voorkoming van humanitaire achteruitgang in de Gazastrook en van een beleid dat onderscheid maakt tussen terreur en de niet-betrokken bevolking. De uitvoering van deze maatregelen is afhankelijk van het feit dat de vissers in Gaza de overeenkomsten zullen naleven. Er zal worden benadrukt dat er geen afwijking van de overeengekomen maatregelen zal zijn, en elke afwijking zal overeenkomstig worden behandeld door de veiligheidstroepen.

Ook werd er gemeld dat Israël het aantal vrachtwagens dat Gaza binnenkomt deze week zal verhogen en een delegatie van buitenlandse ambassadeurs zal midden in de maand aankomen om de humanitaire situatie te monitoren.

Ondertussen worden, ondanks alle indirecte overeenkomsten tussen Israël en Hamas via Egypte, de bereikte afspraken op het terrein niet nageleefd door de respectievelijke Gazaanse terreurgroepen, zoals iedereen kon voorzien. Met Palestijnen is het nu eenmaal onmogelijk om betrouwbare afspraken te maken, net zomin je dat kan met bijtgrage krokodillen en giftige schorpioenen.

Zo werd op zondagmiddag vanuit Gaza een mortiergranaat afgevuurd naar Israël afgevuurd maar stortte vóór het grenshekken neer aan de kant van Gaza. Eerder was er een rode waarschuwing gegeven in de gebieden van de Regionale Raden van Shaar Hanegev en Sdot Negev en bewoners meldden een explosie te hebben gehoord. Eerder al op zondag vielen IDF-tanks verschillende Hamas-posities aan in reactie op vijf raketten die werden gelanceerd naar het gebied van de Regionale Raad van Eshkol.

Ondertussen heeft Hamas zijn overwinning gevierd. Senior Hamas-leider Ismail Radwan zei in een interview met Al-Aqsa TV zondagavond: “Het verzet heeft de bezetting op de knieën gedwongen.” In ruil daarvoor, volgens Radwan, heeft Hamas niet ingestemd met een staakt-het-vuren tussen de terreurfracties in Gaza en Israël , maar “alleen maar [niet-bindende] afspraken” gemaakt.

Hamasleider Ismail Haniyeh prees de deelnemers aan de mars aan de grens met Israël en zei dat “zij de vlag van Palestina hesen.” Tijdens een bezoek aan een rouwtent voor een van de Arabieren die werden gedood tijdens de rellen van zaterdag, pochte Haniyeh: “Het is Gaza dat de grote evenementen produceert, niet alleen om zichzelf te verdedigen – maar ook voor Jeruzalem en de gevangenen.”

De beloofde versoepelingen van Israël omvatten de uitbreiding van de visserijzone voor de kust van Gaza tot maximaal 15 mijl; reparatie van de elektrische installatie van Gaza en hernieuwde levering van belastingvrije brandstof aan dezelfde fabriek – wat betekent dat Israëlische consumenten de rekening zullen betalen; en Israëlische goedkeuring voor de overdracht van Qatarese fondsen naar Gaza deze week. In feite wordt verwacht dat de Qatarese geldbeurs elke maand verhoogd wordt naar $ 40 miljoen, met bijdragen van de andere Golfstaten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Easing of Restrictions on Gaza Extended, Never Mind the Shooting” van 1 april 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelReport: Israel begins implementing understandings with Gaza” en een artikel “IDF: Gaza fishing area expanded” van 1 april 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Israël implementeert door Egypte bemiddeld staakt-het-vuren deal met Hamas

  1. Ze zouden eens een keer blij zij en zich netjes gedragen, zodat er echt zaken gedaan kunnen worden. Die rare kerels beginnen nu al te schreeuwen. Hoe lang zal het dit keer duren met dit ogenlijk zelfdestructief zooitje dat alleen uit is op de macht. Ben benieuwd hoeveel beter de bevolking hiervan wordt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.