Gevaarlijke samenzwerings theorieën in NZ omtrent Christchurch aanslag: ‘Mossad heeft het gedaan!’

Plaatje hierboven: Ahmed Bhamji (midden), leider van de moslimgemeenschap over de terreuraanslag op een moskee in Christchurch Nieuw-Zeeland, zei op 25 maart 2019 in het publiek: “I have a very, very strong suspicion that there is some group behind him and I am not afraid to say I feel Mossad is behind” (de Mossad heeft het gedaan!) [beeldbron: IINZ]

Telkens wanneer er een terreuraanval plaatsvindt, is er een kleine groep complottheoretici die in de catacomben van het internet schuilen en die proberen Israël de schuld te geven, net zoals Joden in het verleden de schuld kregen voor allerlei soorten kwaad.

Met de terreuraanslag op een moskee Christchurch [*] is het niet anders, behalve dat er ook meer algemene stemmen zijn geweest die de schadelijke leugen verspreiden in een tijd van verhoogde emoties.

[*] Op 15 maart 2019 drong de zwaar bewapende 28-jarige Australiër Brenton Tarrant (een extreemrechtse ‘blanke supremacist’) tijdens het vrijdaggebed twee  moskeëen in Christchurch binnen en vermoordde er 50 personen.

Het eerste reguliere nieuwsagentschap in Nieuw-Zeeland dat suggereerde dat Israël verbonden was met het bloedbad in Christchurch was Stuff, die op onverantwoorde wijze een artikel van Associated Press deelde onder de provocerende titel: “Christchurch moskee-aanslagen: vermeende schutter Brenton Tarrant bezocht Israël in 2016.”

In paragraaf zes leren we: “Eind 2016 bezocht Tarrant ook Servië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina en Kroatië, waar hij stopte bij historische slagvelden, voordat hij in 2017 in West-Europa reisde.” Toch zou de kop erop wijzen dat Israël op de een of andere manier speciaal is en dat er commentaar is van niet-benoemde ‘Israëlische functionarissen’, maar dat geen enkele andere volksvertegenwoordiging wordt gevraagd om commentaar.

Hoewel het AP-artikel niet expliciet suggereert dat Israël iets met de aanval te maken had, impliceert de kop zeker dat. Een andere, meer zorgwekkende en expliciete connectie werd uitgedrukt door Ahmed Bhamji, voorzitter van Masjid e Umar in Mt Roskill, een moskee aangesloten bij FIANZ. Tijdens een rally in Auckland voor ongeveer duizend mensen en in een video die meer dan 2500 keer werd bekeken, zei hij:

“… ik zal geen woorden verspillen. Ik sta hier en ik zeg dat ik een heel, heel sterk vermoeden heb dat er een groep achter hem staat en ik ben niet bang om te zeggen dat ik het gevoel heb dat de Mossad erachter zit … ” Ahmed Bhamji

Waarop een lid van de menigte luid antwoordde: “Dat is waar. Israël staat hierachter. Dat klopt.” MC Joe Carolan probeerde niet eens deze valse en gevaarlijke beschuldigingen en te weerleggen en ook niemand anders in het publiek die dat probeerde.

Bekijk hier de videobeelden

In een andere daad van onverantwoordelijke berichtgeving publiceerde Stuff de beschuldiging van Bhamji in hun verslag van de gebeurtenis zoals weergegeven in de schermafbeelding, voordat de tekst werd gewijzigd toen deze werd aangevochten en gaf hij toe: “… we zijn het ermee eens dat het een ongefundeerde en problematische zaak was om over te rapporteren.

Bhamji was in 2006 voorzitter van de zakencommissie van FIANZ en hij is een officier van de Muslim Council of Auckland Burial Society Incorporated. FIANZ heeft niet gereageerd op een IINZ-verzoek om commentaar en de mensenrechtencommissie moet nog reageren. Bhamji was ook een Fijisch parlementariër en de jongste burgemeester in Fiji enkele jaren geleden.

Buiten Nieuw-Zeeland, heeft de mede-oprichter van The Other Women, Jesse Rabinowitz, een bericht geretweet dat de ‘American Jewish Establishment’ verbond met de Christchurch terreuraanval en een Brooklyn College rally ter ondersteuning van de Christchurch-slachtoffers veranderde in een publieke oproep om Joden te doden.

En een Iraanse staatskrant interviewde blijkbaar een voormalige CIA-agent die beweerde dat de Christchurch-terreuraanslag een ‘false flag‘ was en beschuldigde ‘Zionisten’ omdat ze niet alleen de aanslag hadden gepleegd, maar ook voor het vermoorden van John F. Kennedy Junior.

Vooral op momenten dat emoties hoog oplopen en verschillende extremistische groepen oproepen tot geweld, is het verspreiden van ongegronde beschuldigingen gevaarlijk en opruiend. Dit alles in een tijd waarin het niveau van antisemitisme sterk is gestegen in Europa, de VS en Australië.

Wat de leugens nog grotesker maakt, is het feit dat de Israëlische regering condoleanceboodschappen stuurde naar de slachtoffers en de terreur duidelijk veroordeelde.

Bovendien heeft de Nieuw-Zeelandse Joodse gemeenschap vertegenwoordigers gestuurd naar Christchurch om fondsen te werven; de synagoge van Pittsburgh, waar een andere blanke supremacist elf congreganten vermoordde, werd meer dan $ 50.000 ingezameld voor de slachtoffers van Christchurch; en er waren veel andere daden van Joodse en Israëlische solidariteit met Nieuw-Zeeland, en met name de moslimgemeenschap.

De opmerkingen en de kop van Stuff magazine vormen ook een schending van de werkdefinitie antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance, aangezien zij beweren dat Israël een modern bloedsprookje pleegde en de Joodse staat uitsloot. Het is droevig ironisch dat de haat tot uiting kwam in een tijd waarin zovelen precies dat aanklagen. Is er een dubbele standaard als het gaat om Joden?


Bronnen:

♦ naar een artikelDangerous antisemitic conspiracy mainstreamed in New Zealand” van 26 maart 2019 op de site van Israel Institute of New Zealand (IINZ)

♦ een artikel op deze blogKritiek op islamitisch antisemitisme is geen islamofobie” van 24 maart 2019 en een artikelAmsterdam: Anti-Israël meute demonstreert tegen Opperrabbijn tijdens herdenking Christchurch” van 18 maart 2019

Een gedachte over “Gevaarlijke samenzwerings theorieën in NZ omtrent Christchurch aanslag: ‘Mossad heeft het gedaan!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.