Londen: Holocaust overlevende Vera Schaufeld krijgt grootste onderscheiding van Prins William

Plaatje hierboven: Buckingham Palace, Londen, donderdag 28 maart 2019. Prins William reikte aan de ​​89-jarige Holocaust-overlevende en lerares Vera Schaufeld een MBE uit voor verdiensten aan het Holocaust-onderwijs [beeldbron: Kveller]

Vera Schaufeld, een overlevende van de holocaust, werd op donderdag 28 maart lid van de hoogste orde van het Britse rijk in Buckingham Palace vanwege haar verdiensten voor het Holocaustonderwijs in Groot-Brittannië.

Een MBE wordt toegekend aan degenen die een ‘positieve impact hebben op hun werk’. Een MBE staat voor Most Excellent Order of the British Empire, wat inderdaad een zeer grote onderscheiding is.

Schaufeld, geboren als Vera Lowyova in Praag in 1930, ontvluchtte op 9-jarige leeftijd de invasie van de nazi’s in Tsjecho-Slovakije met het kindertransport in 1939. Haar ouders konden niet ontsnappen en werden vermoord in het vernietigingskamp Treblinka.

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde Schaufeld naar Israël en woonde op een kibboets, waar ze haar echtgenoot Avram, een Poolse jood die Auschwitz en Buchenwald overleefde, ontmoette. Avram en Vera huwden in 1952; ze kregen twee kinderen en vier kleinkinderen.

Het stel vertrok uiteindelijk terug naar Groot-Brittannië, waar ze hielpen bij het opzetten van het National Holocaust Centre and Museum en samenwerkten met de Holocaust Education Trust om het bewustzijn van de Holocaust in Groot-Brittannië te vergroten. Schaufeld, een moeder van twee en grootmoeder van vier, is haar hele leven lerares geweest. Avram is helaas in 2017 overleden.

Plaatje hierboven: Avram houdt een foto van zijn moeders familie genomen in 1913; ze zijn allemaal vermoord, met uitzondering van één oom. Vera heeft twee foto’s: een voor ze op het kindertransport werd gestuurd en een andere van haar ouders en grootmoeder [beeldbron: Kveller]

Kindertransport
Het Kindertransport was een uniek humanitair reddingsprogramma dat liep tussen november 1938 en september 1939. Ongeveer 10.000 kinderen, waarvan de meerderheid Joods was, werden vanuit hun huizen en gezinnen in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechoslowakije naar Groot-Brittannië gestuurd.

Het eerste Kindertransport uit Berlijn vertrok op 1 december 1938 en het eerste vanuit Wenen op 10 december. In maart 1939, nadat het Duitse leger Tsjechië binnenkwam, werden transporten vanuit Praag haastig georganiseerd. Treinen van verdreven Duits-Joodse kinderen in Polen werden ook georganiseerd in februari en augustus 1939.

Het laatst bekende Kindertransport uit Nederland is op 14 mei 1940 vertrokken, de dag dat het Nederlandse leger zich overgaf aan Duitsland.

From kindergarten to kindertransport


Bronnen:

♦ naar een artikel van Emily Burack “Holocaust survivor Vera Schaufeld awarded top British honor” van 28 maart 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelVera Schaufeld, formerly Vera Lowyova, was saved by a man who refused to stand by, Sir Nicholas Winton” uit 2016 op de site van The Holocaust Memorial Trust

♦ naar een artikel van Emily Burack “Prince William Just Gave This Jewish Grandma a Very Special Honor” van 28 maart 2019 op de site van Kveller

Een gedachte over “Londen: Holocaust overlevende Vera Schaufeld krijgt grootste onderscheiding van Prins William

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.