LIVE blog: Vandaag ‘Mars van het Miljoen’ aan het veiligheidshekken Gaza / Israël

Laatste update: zaterdag 30 maart om 16u48 (tijd in Israël: +2 uur)

Vandaag, 30 maart 2019 is het weer hommeles aan het veiligheidhekken dat Gaza scheidt van Israël. Het belooft geen rustige sabbat te worden vandaag voor de Joden van Israël. Al maanden hebben de terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad de ‘Mars van 1 Miljoen’ aangekondigd en de facto georganiseerd waarmee ze twee feiten willen vieren:
♦ 1ste verjaardag van de vrijdagse rellen aka ‘Grote Mars van de Terugkeer’ -protesten georganiseerd door Hamas, die begonnen op 30 maart 2018 en waarbij tot op heden zo’n 200 Palestijnen sneuvelden, het merendeel terroristen in jeans;
♦ tweedens wordt de ‘Land Dag‘ gevierd, 30 maart is met name elk jaar een dag van herdenking voor Arabische burgers van Israël en Palestijnen van de gebeurtenissen op die datum in 1976 in Israël.


LIVE – Zaterdag, 30 maart 2019

♦ 16u09 Een paar uur geleden was het aantal deelnemers gestegen tot 40.000 volgens de IDF. Een uur geleden waren het er nog 19.000 en op dit ogenblik nog 13.000. Het lijkt zo stilaan op zijn einde te lopen, zonder noemenswaardige incidenten. In totaal zouden er 207 Palestijnen gewond zijn geraakt waarvan vier ernstig. En uiteraard twee doden, één vannacht en een tweede tijdens de rellen overdag.

Al bij al een mager succes voor Hamas dat rekende op 1 miljoen demonstranten en het door hen zorgvuldig geprogrammeerde geweld dat helaas voor hun propagandamachine – maar goed voor het volk –  achterwege is gebleven. Eind goed al goed.

Yahya Sinwar♦ 14u04 Hamasleider Yahya Sinwar (plaatje rechts) is aangekomen in het grensgebied tussen de enclave aan de kust en Israël bij Khan Younis, bericht het aan het Hamas-gelinkte al-Risala.

♦ 13u52 Een 17-jarige Palestijnse amokmaker werd gedood tijdens het massale Landdag-protest langs de grens met Gaza, zegt Hamas media. Adham Nidal Sakr Amara is hiermee het tweede Palestijnse slachtoffer van de dag. De Rode Halve Maan bericht ook over 22 gewonden, meestal schotwonden. Het IDF heeft andermaal het aantal Palestijnse deelnemers bijgesteld naar 30.000.

♦ 12u32 Volgens het leger is de groep van ca. 5.500 relschoppers langs de grens tussen de Gazastrook en Israël intussen aangegroeid tot zo’n 20.000 deelnemers. Een aantal granaten en explosieven worden naar het veiligheidshekken gegooid evenals stenen en autobanden verbrand, volgens de Israel Defense Forces. De meesten amokmakers houden zich op veilige afstand van het hekken. Israël hanteert een veiligheidslimiet van ca. 300 meter van het hekken.

♦ 11u11 Het Israëlische leger zegt dat ongeveer 5.500 Palestijnen protesteren op verschillende locaties langs de grens met Gaza. Hamas en de PIJ hoopten op 1 miljoen deelnemers of ca. de helft van de bevolking van Gaza. Blijkbaar hebben vele Palestijnen de waarschuwingen van de IDF ernstig genomen en zijn thuis gebleven. Sommigen demonstranten gooien stenen en verbranden autobanden in de buurt van het hekken. Het leger gebruikt ‘rel-verspreidingsmaatregelen’ om de demonstranten te verspreiden.

♦ 10u16 Waarschuwing van de woordvoerder van IDF (Tsahal) aan de relschoppers: “Denk goed na voordat je geweld en terreur gebruikt. Israël is vastbesloten om zijn burgers en zijn soevereiniteit te verdedigen!”

♦ 10u03 Hamasleider Ismail Haniyeh (plaatje rechts) is aangekomen aan het veiligheidshekken. Hij wordt naar verluidt vergezeld door Egyptische waarnemers. De rellen kunnen nu officieel van start gaan. IDF-soldaten hebben hun posities ingenomen en niemand die eraan twijfelt dat ze met scherp zullen schieten als dat nodig blijkt, geheel conform de rules of engagement

♦ 8u05 Gedurende de hele vrijdagnacht heeft een IDF-tank een verlaten Hamas-buitenpost in de noordelijke Gazastrook beschoten als reactie op explosieven die naar de Gaza-omheining werden gegooid

♦ 7u30 Een Palestijn werd vannacht gedood door IDF-geschut aan het hekken tussen de Gazastrook en Israël, zegt het door Hamas gerunde ministerie van volksgezondheid. Het ministerie noemt de Palestijnse als 21-jarige Mohammed Jihad Sa’ad. Er staat dat hij door granaatscherven in het hoofd was geraakt. Duizenden Palestijnse relschoppers zijn al ter plaatse, velen daarvan hebben er de nacht doorgebracht.


Omwille van de Joodse sabbat is er niet veel activiteit in de Israëlische pers.

Bronnen:

LIVE blog van The Times of Israel

LIVE blog Haaretz

LIVE blog The Jerusalem Post

Een gedachte over “LIVE blog: Vandaag ‘Mars van het Miljoen’ aan het veiligheidshekken Gaza / Israël

  1. De twee leiders liquideren kijken of ze dan nog verder willen hun villa’s opblazen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.