Israël bombardeert Iraanse wapenopslagplaats in Aleppo, Syrië; minstens 7 doden

Het Syrische leger zei dat Israël op woensdagavond een industriële zone in de noordelijke stad Aleppo heeft aangevallen waarbij veel materiële schade werd aangericht, terwijl bronnen van de oppositie zeiden dat de aanvallen enkele Iraanse munitieopslagplaatsen en een militair vliegveld hadden getroffen waar Iraanse soldaten zijn gelegerd.

De Israëlische agressor nam sommige posities in de industriële zone Sheikh Najjar in het vizier en een aantal vijandelijke raketten werden neergehaald“, aldus een verklaring van het leger.

Ten minste zeven mensen werden gedood en vijf gewond bij een nachtelijke luchtaanval gericht op Iraanse wapenopslagplaatsen in Syrië die werd toegeschreven aan Israël, meldde een controlegroep op donderdag. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten waren alle dodelijke slachtoffers leden van de Iraanse strijdkrachten in Syrië of milities gekoppeld aan Teheran.

Het door de staat gerunde Syrische persbureau Sana zei dat de luchtverdediging van het land ‘in bedrijf’ was over Aleppo en beweerde dat ze 70 procent van hun doelen hadden vernietigd. De aanval vond naar verluidt plaats terwijl de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties discussieerde over de erkenning door de VS van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte.

Er was geen onmiddellijke commentaar van Israël beschikbaar.

De ontploffingen veroorzaakte een elektrische stroomuitval in Aleppo, de op een na grootste stad van het land en een groot industrieel centrum dat het zwaarst te lijden had van jarenlange gevechten en zwaar Russisch en Syrisch luchtbombardement op zijn voormalige door rebellen bewaakte gebieden.

Militaire experts zeggen dat Aleppo een van de belangrijkste gebieden is waar de elitetroepen van de Iraanse Revolutionaire Garde een sterke militaire aanwezigheid heeft ter ondersteuning van lokale milities die al jaren samen met het Syrische leger strijden om opstandelingen te verslaan.

Twee oppositiebronnen die bekend zijn met de militaire aanwezigheid van Teheran in het gebied zeiden dat grote munitiedepot en een logistieke hub die toebehoorde aan door Iran gesteunde milities binnen de industriële zone directe hits kregen. Andere aanvallen kwamen in de buurt van de militaire luchthaven van Nairab aan de rand van Aleppo in de tweede dergelijke aanval op de installatie die door Iraanse troepen in minder dan een jaar werd gebruikt, voegde ze eraan toe.

Sjiitische milities die door Iran worden gesteund, hebben de controle over voornamelijk soennitische gebieden rond Damascus, Zuid- en Oost-Syrië uitgebreid, die het zwaarst door de bombardementen werden getroffen en tot massale ontheemding of emigratie naar buurlanden leidde. De groeiende invloed van Iran in Syrië, waar het economische en handelsovereenkomsten heeft gesloten, heeft het vooruitzicht op een militaire confrontatie met Israël doen toenemen.

Israël, dat Iran als de grootste bedreiging beschouwt, heeft herhaaldelijk Iraanse doelwitten in Syrië en die van geallieerde milities aangevallen, waaronder de Libanese sjiitische terreurgroep Hezbollah. Eerder dit jaar zei de IDF dat ze Iraanse doelen hadden aangevallen waaronder munitiewinkels op Damascus International Airport.

Plaatje hierboven: De Syrische president Bashar Al-Assad (links) aka de Slager van Damaskus, op visite bij de Iraanse Opperste Geestelijke Leider Ayatollah Ali Khamenei (rechts) in Teheran, noemen zich “vrienden voor het leven” tenminste toch “zolang Israël bestaat” en dat is dus voor eeuwig en altijd… 🙂


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: Israel strikes Iran weapons stores in Syria” en een artikelAt least 7 said killed in airstrike on Iranian weapons depot in Syria” van 28 maart 2019 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.