Palestijnse leiders straffen andere Palestijnen in Gaza en leggen dan de schuld daarvoor bij Israël

Plaatje hierboven: Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas en de Palestijnse Autoriteit (PA), doen het enige waar ze goed in zijn: proberen de schuld te leggen bij Israël voor Palestijnse misdaden tegen hun eigen volk [beeldbron: Stephanie Keith/Getty Images]

Tot een paar dagen geleden hekelden de Palestijnse Autoriteit (PA) en haar leiders Hamas krachtig voor zijn brutale optreden tegen Palestijnen die protesteerden tegen economische tegenspoed in de Gazastrook.

Nu veroordeelt de PA Israël voor het lanceren van militaire aanvallen op Hamas-doelen in de Gazastrook. De Israëlische aanvallen werden echter geprovoceerd; ze kwamen uren nadat een langeafstandsraket die werd afgeschoten door de door Hamas geregeerde Gazastrook naar een huis in de Kfar Saba-regio van Israël raakte en waarbij zeven mensen gewond raakte.

De PA en zijn leiders, waaronder Mahmoud Abbas, moeten de lancering van raketten in Israël nog veroordelen. In plaats van diegenen te veroordelen die verantwoordelijk zijn voor het afvuren van de eerste raket, die op miraculeuze wijze niet tot doden leidde toen die in de vroege ochtenduren zijn doel trof, beschuldigden de PA-leiders Israël ervan voor het lanceren van een ‘nieuwe agressie’ tegen de Gaza Strip.

Volgens de logica van de PA begon het conflict toen Israël van zich afbeet en terugvuurde. De leiders van de PA hoeden zich om vooral Hamas of een andere Palestijnse groep niet de schuld te geven voor de laatste spanningen in de Gazastrook.

In een reeks uitspraken in de afgelopen paar dagen, legden PA-functionarissen, zoals gewoonlijk, alle schuld bij Israël. Dit zijn dezelfde functionarissen die tot een paar dagen geleden Hamas aanvielen omdat ze de armen en benen braken van Palestijnse demonstranten die protesteerden in de straten van de Gazastrook voor betere levensomstandigheden en een oplossing voor de stijgende werkloosheid.

Abbas en zijn functionarissen hebben kennelijk de afgelopen maanden blijkbaar niet gehoord van de ballon- en vliegerbrandbommen die bijna dagelijks door de Gazastrook richting Israelische steden worden gelanceerd. Ze hebben blijkbaar ook niet gehoord van de raketten en mortieren die bijna elke dag uit de Gazastrook in Israël worden afgeschoten.

De PA lijkt zich er verder niet van bewust dat Hamas duizenden Palestijnen, waaronder vrouwen en kinderen, heeft gestuurd om aan de grens met Israël te demonstreren en Israëlische soldaten aan te vallen met explosieven, brandbommen en stenen. Deze demonstraties, die precies een jaar geleden begonnen onder het vaandel van de ‘Mars der Terugkeer’, hebben geleid tot de dood en verwonding van duizenden Palestijnen.

In plaats van eisen dat Hamas stopt met het in gevaar brengen van het leven van de Palestijnen door hen uit te sturen om de strijd aan te gaan met Israëlische soldaten en de grens tussen Gaza en Israël te doorbreken, veroordelen de PA en zijn leiders enkel Israël voor het plegen van ‘misdaden’ tegen Palestijnen.

Abbas en de PA doen gewoon het enige waar ze goed in zijn: proberen Israël te framen voor Palestijnse misdaden tegen hun eigen volk. Pas wanneer Hamas de hersens uit PA-aanhangers slaat, reageren Abbas en zijn medewerkers. Wat hen betreft, kunnen raketten en mortieren naar hartelust exploderen – zolang ze maar op Israëlische huizen landen. Dankzij dit dubbelspel, dat de PA al heel lang speelt, lijken Abbas en zijn hoge ambtenaren steeds meer de geloofwaardigheid van hun volk te verliezen.


Bronnen:

♦ naar een artikel (ingekort) van Khaled Abu Toameh “Palestinian Leaders Punish Gaza, Blame Israel” van 28 maart 2019 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.