XPrize Foundation schenkt $ 1 miljoen prijs als Beresheet erin slaagt op de maan te landen

De XPrize Foundation heeft donderdag aangekondigd dat het een $ 1 miljoen ‘Moonshot‘ -prijs zal toekennen aan het Israëlische non-profit SpaceIL als de maanlander Beresheet met succes het oppervlak van de maan raakt.

De landing van Beresheet is gepland om op 11 april ’19 geschiedenis te schrijven als het eerste privé gefinancierde vaartuig om zowel op de maan te landen en als de eerste Israëlische te zijn. Hoewel de Verenigde Staten, Rusland en China de maan hebben bereikt, werden hun missies gefinancierd en uitgevoerd door overheidsorganisaties.

De missie van SpaceIL vertegenwoordigt de democratisering van de ruimte-exploratie,” zei Peter Diamandis, de oprichter van XPrize, bij de aankondiging van de ‘Moonshot Award’ op donderdag. “We zijn optimistisch over het zien van deze eerste dominosteen, waarbij een kettingreactie van steeds betaalbaardere en herhaalbare commerciële missies naar de maan en daarbuiten mogelijk worden gemaakt,” voegde Diamandis eraan toe.

De Israëlische maanlander Beresheet werd op 21 februari gelanceerd vanuit Cape Canaveral, Florida. SpaceIL nam aanvankelijk deel aan de $ 20 miljoen Google Lunar XPrize-wedstrijd, die vorig jaar zonder winnaar werd afgesloten toen geen van de teams hun missies konden lanceren vóór de deadline van maart 2018. Echter, SpaceIL besloot toch om zijn zoektocht voort te zetten, in samenwerking met Israel Aerospace Industries (IAI), het Israëlische ruimtevaartagentschap, evenals het Israëlische ministerie van Wetenschap en Technologie.

De Israëlische ondernemer Morris Kahn, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika en de oprichter van het Israëlische hi-tech bedrijf Amdocs, was de grootste financier van SpaceIL. Andere bijdragen omvatten de Adelson Family Foundation, het Science and Technology Ministry, de ISA, Weizmann en andere privé-burgers. Landing op de maan komt niet goedkoop. SpaceIL vertelde The Verge dat het prijskaartje van de maanmissie $ 90 miljoen bedroeg, waarvan slechts $ 2 miljoen werd toegekend door de Israëlische regering.


Bronnen:

♦ naar een artikel Sara Rubenstein “$1 million prize for Israeli Beresheet’s touchdown on moon – Beresheet touchdown set to make history as the first privately-funded craft to land on the moon” van 29 maart 2019 op de site van Arutz Sheva