Langste zoutgrot ter wereld gevonden in Sedom Gebergte aan Dode Zee in het bijbelse Israël

Israëlische onderzoekers ontdekten ’s werelds langste zoutgrot in Israël, meldde de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem op donderdag 28 maart. De grot van Malham in de Sedona van de Dode Zee met een lengte van 10 kilometer [!] draagt ​​nu deze titel.

Een internationale expeditie onder leiding van het Cave Research Center (CRC) van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU), de Israëlische Cave Explorers Club en de Sofia Speleo Club in Bulgarije, samen met 80 speleologen uit negen landen, hebben onlangs de grot in kaart gebracht.

Dertig jaar geleden, toen we Malham onderzochten, gebruikten we meetlinten en kompassen,” verklaarde Prof. Amos Frumkin, directeur van het CRC van het Instituut voor Aardwetenschappen van de HU. “Nu hebben we lasertechnologie die de metingen rechtstreeks op onze iPhones bundelt.” Deze technologie hielp het team om de recordbrekende, dubbele lengte van de grot te bepalen.

Malham werd aanvankelijk ontdekt door het CRC in de jaren tachtig. Later bekeken tientallen CRC-expedities Mount Sedom en vonden daarin meer dan 100 verschillende zoutgrotten, waarvan de langste 5.685 meter bedroeg. Daaropvolgende koolstof-14 testen dateerden de grot als 7.000 jaar oud, te nemen of te laten, en opeenvolgende stortbuien creëerden nieuwe passages voor de speleologen om te verkennen.

Dit nieuwe record werd pas ontdekt toen de internationale expedities in 2018 en 2019 naar Malham terugkeerden. Deze meest recente expedities werden gesteund door de Bulgaarse Federatie van Speleologie, het Ministerie van Jeugd en Sport in Bulgarije, de Europese Federatie van Speleologie (FSE) en haar sponsors Aventure Verticale, Korda’s, Scurion en Bulgaria Air.

Malham is de eerste zoutgrot ter wereld die in de dubbele cijfers een lengte bereikt. Momenteel verwerkt het onderzoeksteam de laatste gegevens van de nieuwe Malham Cave-enquêtes om een ​​elektronische kaart van de grot te maken en de bevindingen te publiceren. Geologisch gezien zijn zoutgrotten levende wezens, volgens een verklarende uitgave van de Hebreeuwse Universiteit. Ze komen meestal voor in woestijngebieden met zoutzieders lagen. Wat hen helpt vormen is water, zelfs droge klimaten zien af ​​en toe een stortbui.

Als het regent, stroomt water langs scheuren in het oppervlak, lost zout op en creëert onderweg semi-horizontale kanalen. Nadat al het regenwater is afgevoerd, blijven deze uitgedroogde ‘rivierbeddingen’ over en ontstaan ​​zoutgrotten. “De zoutgrot van Malham is een riviergrot,” zei Frumkin. “Water uit een oppervlaktestroom stroomde onder de grond en loste het zout op, waardoor er grotten ontstonden – een proces dat nog steeds gaande is als er ongeveer een keer per jaar zware regenval op de berg Sedom heerst.

Mount Sedom is genoemd naar een locatie die in de Bijbel wordt genoemd. Het boek Genesis beschrijft hoe Lots vrouw een zuilpilaar werd nadat ze terugkijkt op Sodom. “Het in kaart brengen van de grot van Malham was hard labeur,” zei Efraim Cohen, een lid van het onderzoeksteam van HU. “Wij speleologen werkten 10-urendagen ondergronds, kruipend door ijzige zoutkanalen en vermeden nauwgezet zout-stalactieten en overweldigende zoutkristallen. Daar voelde het als een andere planeet.

Malham Cave in the Dead Sea’s Mount Sedom:
World’s longest salt cave discovered in Israel


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maayan Jaffe-Hoffman “Worlds longest salt cave found in Dead Seas Mt Sedom biblical Israel” van 28 maart 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Langste zoutgrot ter wereld gevonden in Sedom Gebergte aan Dode Zee in het bijbelse Israël

  1. Net de grotten van Han maar dan zonder wandelpaadjes en fritten !
    de Vrouw van Lot staat daar +/- 2km vandaan ! enorme zoutpilaar in wonderschoon landschap ! bezoek meer dan waard !

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.