Oud Joods dorp uit 2de Tempel Periode ontdekt in oostelijk Jeruzalem

Tijdens een opgraving in de wijk Sharafat in het oosten van Jeruzalem, waar een basisschool zal worden gebouwd, werden de overblijfselen gevonden van een Joods dorp dat zo’n 2.000 jaar aan de Hasmonese periode dateert, zegt de Israel Antiquities Authority (IAA). De opgraving wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Jeruzalem, gefinancierd door het ontwikkelingsbedrijf Moriah Jerusalem.

De IAA zegt dat de vondsten de overblijfselen van een grote wijnpers bevatten met fragmenten van vele opslagpotten, een grote columbariumgrot (uitgehouwen duiventil), een olijfpers, een groot ritueel bad, een waterreservoir en rotsgroeven. “Het lijkt erop dat deze begraafplaats een rijke of prominente familie diende tijdens de Hasmonese periode. Het landgoed was enkele generaties in gebruik zoals gebruikelijk in die tijd“,  aldus Ya’akov Billig, die de opgravingen voor de IAA leidt.

Het belangrijkste kenmerk van de opgraving is een extravagante begraaflocatie, waaronder een gang die leidt naar een grote binnenplaats die in het fundament is gebeiteld, zegt de IAA. “Dergelijk vakmanschap van architecturale elementen is zeer zeldzaam, meestal te vinden in monumentale gebouwen of begraafplaatsen in de omgeving van Jeruzalem,” voegde hij eraan toe.

De ingang van de grafkelder met meerdere kamers was door de gevel, waarachter langwerpige grafnissen in de stenen muren waren uitgehouwen. De aarde die de binnenplaats van het grafveld bedekte, bevatte enkele grote bouwstenen, waarvan sommige gedetailleerde architecturale elementen in verband bleken met de Tweede Tempelperiode (516 v. Chr. tot 70 na Chr.)

De huidige opgraving zou slechts een klein deel van een groter dorp hebben blootgelegd dat in het zuiden bestond. Ondanks de beperkte blootlegging lijken de vondsten erop te wijzen dat het dorp van landbouwkundige aard was, en onder andere wijn en olijfolie produceerde, evenals fokduiven. Tijdens de Tempeltijdperken waren duiven nodig voor zowel een tempeloffer als voor voedsel.

2,000-year-old Jewish village discovered in eastern Jerusalem


Bronnen:

♦ naar een artikelAncient Jewish Village from Temple Period Discovered in Eastern Jerusalem” van 27 maart 2019 op de site van United With Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.