De oudste overgebleven foto’s van Jeruzalem leven voort in een historische tentoonstelling

Plaatje hierboven: De Rotskoepel op de Tempelberg in het zwaar verpauperde Jeruzalem tijdens de Ottomaanse bezetting, anno 1844,’ Een daguerrotype door Joseph-Philibert Girault de Prangey [beeldbron: via Ynet]

Op 30 januari 2019 opende in het Metropolitan Museum of Art, New York, de tentoonstelling ‘Monumental Journey: The Daguerreotypes of Girault de Prangey‘. Ongeveer 120 foto’s die de amateurarcheoloog in Griekenland, Egypte, Syrië, Turkije en de Levant heeft gemaakt tijdens een zelf gefinancierde rondleiding door de regio in de vroege jaren 1840 is daar te zien, nog tot 12 mei aanstaande.

Ze omvatten het Parthenon in Athene, de Khayrbak-moskee in Caïro en de Rotskoepel in Jeruzalem. Georganiseerd met de Bibliothèque Nationale de France in Parijs, het is de eerste uitgebreide tentoonstelling in Amerika gewijd aan de Franse kunstenaar. Joseph-Philibert Girault van Prangey (21 oktober 1804 – 7 december 1892) was een Franse fotograaf en tekenaar die actief was in het Midden-Oosten.

Zijn daguerreotypieën zijn de vroegst overgebleven foto’s van Griekenland, Palestina, Egypte, Syrië en Turkije. Opmerkelijk genoeg werden zijn foto’s pas in de jaren twintig ontdekt in een provisiekamer van zijn landgoed en werden pas tachtig jaar later bekend.

Plaatje hierboven: ‘Portaal, Kerk van het Heilig Graf, Jeruzalem, 1844,’ Een daguerrotype door Joseph-Philibert Girault de Prangey [beeldbron: via JTA]

Toen de Franse architectonisch historicus Joseph-Philibert Girault de Prangey (1804-1892) Parijs verliet in 1842, woog zijn bagage meer dan 100 pond en zijn driejarige reis was ambitieus. Hij was gebiologeerd door fotografie – die slechts een paar jaar eerder werd bedacht door een mede-Fransman – en ging naar de oostelijke Middellandse Zee om oude gebouwen te documenteren met zijn buitengewoon grootformaat camera.

Daar produceerde hij meer dan 1000 daguerreotypieën met de vroegst overgebleven foto’s van Jeruzalem, Egypte, Syrië, Libanon, Anatolië en Turkije.

Twaalf van zijn foto’s in Jeruzalem worden momenteel getoond als onderdeel van Monumental Journey: The Daguerreotypes of Girault de Prangey, een tentoonstelling die op 30 januari ’19 opende in het Metropolitan Museum of Art in New York en de eerste monografische show van de fotograaf in de Verenigde Staten is.

Later deze maand zal een andere van de baanbrekende beelden van Jeruzalem van Girault de Prangey te zien zijn in de Barnes Foundation in Philadelphia, als onderdeel van een groepstentoonstelling, From Today, Painting is Dead: Early Photography in Groot-Brittannië en Frankrijk.

Plaatje hierboven: ‘Zonder titel (Archeologische site, Jeruzalem),’ a daguerreotypie uit 1844 door Joseph-Philibert Girault de Prangey; uit de verzameling van Michael Mattis en Judy Hochberg / Barnes Foundation [beeldbron: via JTA]

Plaatje hierboven: De Damaskus Poort, anno 1842-1844; Joseph-Philibert Girault de Prangey (French, 1804–1892) [beeldbron Metropolitan Museum]

Plaatje hierboven: De Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem anno 1856-57; foto gemaakt door Felice Beato (1832–1909)  [beeldbron: The Metropolitan Museum of Art, New York]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Karen Chernick “The earliest surviving photographs of Jerusalem live on in historic exhibit” van 12 februari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelSmithsonian publishes first ever photographs of Jerusalem – Series of photographs of Mediterranean region from 1841 to 1844 most likely to be first documentation in history of holy city” van 2 september 2014 op de site van Ynet News

♦ naar Monumental Journey: The Daguerreotypes of Girault de Prangey runs through May 12 at the Metropolitan Museum of Art in New York City.