Europese Unie verwerpt Golanerkenning door VS; minister Bennett: ‘Europa, schaam u!’

De VS stonden alleen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (UNSC), toen de 14 andere lidstaten de erkenning van de annexatie van de Golan-hoogvlakte in Israël door Israël veroordeelden tijdens een spoedvergadering die op woensdagavond in New York werd gehouden. Net toen het debat begon, lanceerde Israël een luchtaanval op een Iraans munitiedepot bij Aleppo in Syrië.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, zei:

Gedurende 29 jaar heeft Syrië de Golan gebruikt als een vooruit geschoven positie tegen de staat Israël, en vandaag is het Iran dat zijn soldaten op de grens van het Meer van Galilea wil plaatsen. Israël zal zulk een realiteit nooit toestaan ​​en het is tijd voor de internationale gemeenschap om te erkennen dat de Golan voor eeuwig onder Israëlische soevereiniteit zal blijven. De Verenigde Staten en Israël staan ​​als één front in het debat tegen hypocrisie en leugens.

De Israëlische minister van Onderwijs Naftali Bennett (Nieuw Rechts partij) reageerde woensdag bijzonder geërgerd op de aankondiging van de Europese Unie dat het de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte niet zou erkennen, ondanks het nieuwe beleid van Amerika ten aanzien van het strategische plateau dat al meer dan een halve eeuw onder Israëlische controle staat .

In een video-verklaring op woensdagmiddag, zei Bennett ‘Shame on you‘, tegen de 28-landen Unie, in reactie op een schriftelijke verklaring van Federica Mogherini, hoofd van de buitenlandse zaken van de EU. Bennett merkte ook op dat de EU heeft geweigerd Jeruzalem, inclusief West-Jeruzalem, te erkennen als de hoofdstad van Israël:

Enkele minuten geleden heeft de Europese Unie aangekondigd dat zij de Golanhoogte niet zal erkennen als deel van de staat Israël. We kunnen daaraan toevoegen dat de Europese Unie Jeruzalem niet erkent als onze hoofdstad. U moet zich schamen. De Golanhoogte en Jeruzalem en het land Israël zijn al duizenden jaren het huis van het Joodse volk voordat Frankrijk de bakermat van de Fransen was en het Verenigd Koninkrijk de heimat van de Britten. We zullen doorgaan met het uitbouwen van ons geweldige land. En we zullen doorgaan met het verdedigen van de vrije wereld tegen de radicale islam, ook al verdient u dat niet.

Eerder op woensdag zei het kantoor van Mogherini dat het de Golan niet als het Israëlische territorium zou erkennen, en de Hoogten zou beschrijven als ‘bezet’. Het kantoor van Mogherini verklaarde:

Het standpunt van de Europese Unie met betrekking tot de status van de Golanhoogte is niet veranderd. In overeenstemming met de internationale wetgeving en de Resoluties 242 en 497 van de VN-Veiligheidsraad, erkent de Europese Unie de Israëlische soevereiniteit over de bezette Golanhoogte niet.

Israël veroverde de Golanhoogvlakte van Syrië tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967, en annexeerde het gebied in 1981. Vóór deze week hadden de VS, net als de meeste buitenlandse machten, de annexatie van de Golan door Israël uitdrukkelijk verworpen, of weigerden het te erkennen.

Op maandag beëindigde president Donald Trump echter het decennia-lange beleid van niet-erkenning, met de ondertekening van een uitvoeringsbevel dat het tweederde deel van de Golanhoogte onder Israëlische controle erkent als zijnde het Israëlische soevereine grondgebied.

Bennett: Europe, shame on you!


Bronnen:

♦ naar een artikelWATCH: ‘Shame on You,’ Bennett Tells EU for Refusing to Accept Israeli Rule Over Golan” van 27 maart 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikelBennett blasts EU: ‘Shame on you’ – ‘We’ll keep defending West against Islamic terror – even though you don’t deserve it.’ Bennett rips EU over refusal to recognize Golan van 27 maart 2019 en een artikelUNSC will discuss the American recognition of the Golan Heights today” op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “14 out of 15 UNSC member states condemn Israeli sovereignty on, Golan” van 28 maart 2019 op de site van The Jerusalem Post

3 gedachtes over “Europese Unie verwerpt Golanerkenning door VS; minister Bennett: ‘Europa, schaam u!’

 1. Assad, de ongekozen president die:

  Miljoenen van zijn eigen burgers heeft vergast.

  Meer dan 500 000 burgers heeft vermoord.

  Miljoenen mannen/vrouwen/kinderen heeft verwond, verminkt & verweest.

  7 miljoenen burgers tot vluchteling heeft gemaakt.

  EU/UNSC geeft hier legitimatie aan!

  Ze moeten zich inderdaad kapotschamen!

  Like

 2. Blijkbaar zijn de EU heertjes verslaafd geraakt aan oorlogs-vluchtelingen : uitleveren van de Golan levert weer duizenden vluchters en doden op !
  Assad of Isis? hezbloha/Iran? zet de poorten van brussel vast open !!

  Like

Reacties zijn gesloten.