De vierde Gaza-oorlog kan mogelijk al vrijdag of zaterdag beginnen

Twee herdenkingen van gebeurtenissen in de korte geschiedenis van het Joods-Arabische conflict zullen deze week plaatsvinden, wat ironisch genoeg ook de 40ste verjaardag van de Camp David-overeenkomst markeerde.

Op vrijdag wordt de eerste verjaardag van de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ gevierd, met Hamas dat op wekelijkse basis rellen organiseerde langsheen het veilgheidshekken dat de Gazastrook scheidt van Israël. Deze rellen resulteerden in ongeveer 200 doden en bijna 20.000 gewonden, waarvan naar schatting 85% werd betaald door Hamas en de Islamitische Jihad.

Op zaterdag wordt de 23ste verjaardag gevierd van The Palestinian Land Day, ter herdenking van de clash tussen Israëlische Arabieren en Palestijnen enerzijds en de regering-Rabin in 1976 anderzijds over de plannen van deze laatste om duizenden hectaren Arabische grond te onteigenen en onder staatsbezit te stellen.

Het is de definitie van een vat buskruit, twee in dit geval, en het volgt na een week van alarmerende clashes tussen Gaza-terroristen en de IDF, waaronder een lange-afstandsraket die een huis vernietigde in het Israelische Sharon-gebied in de buurt van Tel Aviv, en IDF-vergeldingsbombardementen. van vitale activa van terroristen in de Gazastrook.

Israëlische veiligheidsfunctionarissen verwachten dat dit alles dit weekend zal openbarsten, tenzij de terreurgroepen Hamas en de Islamitische Jihad zinvolle, actieve stappen nemen om het te voorkomen, wat erg onwaarschijnlijk lijkt.

Inderdaad lijkt in deze vergelijking slechts één kant een keuze te hebben: de Arabieren. Want als geweld op tijd zou uitbreken, hebben premier en minister van Defensie Benjamin Netanyahu geen keuze.

Minder dan twee weken verwijderd van de verkiezingen van 9 april, die zijn politieke toekomst bepalen, kan Bibi de vijand niet kalmeren. Hij wordt al verscheurd door Naftali Bennett in de tent, en Benny Gantz en Avi Gabai die de tent omcirkelen van buitenaf.

Netanyahu en IDF-stafchef luitenant-generaal Aviv Kochavi en het commandopersoneel brachten dinsdag door in vergaderingen die tot nu toe resulteerden in het verzamelen van meer vuurkracht rond de Strook en het oproepen van reservisten. Mocht oorlog onvermijdelijk worden, dan zullen de benodigde troepen aanwezig zijn.

IDF-Stafchef, luitenant-generaal Kochavi, is tot nu toe agressiever geweest dan zijn voorganger, Gadi Eizenkot, die lange tussenpozen toeliet tussen Arabische aanvallen en IDF-vergelding, frustratie van de natie en oproepen van reservisten. Mocht er een clash komen, dan heeft Kochavi meer mogelijkheden om de Strook veel pijn te berokkenen.

Dinsdag zag ook een reeks kleine Arabische provocaties: een raket boven Ashkelon; een groep Arabieren die de grens overstaken om een ​​verlaten IDF-post in brand te steken en de Palestijnse vlag te hijsen; en tientallen ballonklusters met explosieve ladingen naar Israël, waarvan er minstens vier branden werden gesticht in Israëlische nederzettingen.

Op woensdag zijn de Israëlische scholen in de buurt van Gaza zoals gebruikelijk geopend – een teken dat het veiligheidsapparaat vandaag geen ernstige rellen verwacht. Hoewel Ma’an News Agency deze woensdagochtend berichtte dat vier jongeren werden doodgeschoten in een gevecht met Israëlische troepen in het vluchtelingenkamp Deheisheh ten zuiden van Bethlehem, en ons eraan herinnerden dat dit weekend niet alleen gevaar dreigt in Gaza.

Ondanks zijn gehaaste vertrek uit de VS op maandag, heeft Netanyahu zijn veiligheidskabinet niet samengebracht, hoogstwaarschijnlijk omdat hij zich wat inhield om zijn aartsvijand Naftali Bennett, die steeds meer de rol van minister van Defensie opeist en de premier de les wil spellen in zijn nieuw aangenomen ‘we nemen geen gevangenen’ -stijl, zoals blijkt uit deze recente post:

Ik zei vanmorgen dat wie ‘wegloopt voor terrorisme – door het terrorisme zal achtervolgd worden’ en dat is precies wat er gebeurde. […] Ik roep premier Netanyahu op om Hamas te verslaan en niet toe te staan ​​dat de inwoners van het zuiden gegijzeld worden door Hamas. We weten wat er moet gebeuren en hoe het moet worden gedaan. Ik roep de premier op – geef de IDF de opdracht om Hamas te neutraliseren en te verslaan. De IDF moet het bevel krijgen om Hamas te verslaan, om Hamas te ontwapenen, om zijn vermogen om de inwoners van het zuiden te schaden te vernietigen – niet om over afschrikking te praten, maar om Hamas’s zwaard te nemen en het te breken. Een staakt-het-vuren zal ons bloed kosten…

Het belooft een spannend weekeinde te worden, zoveel is al zeker. We houden u op de hoogte.

Plaatje hierboven: Minister Naftali Bennett op 26 maart 2019 op verkiezingscampagne in de havenstad Ashdod [beeldbron: The Times]


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Fourth Gaza War May Start Friday or Saturday” van woensdag 27 maart 2019 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “De vierde Gaza-oorlog kan mogelijk al vrijdag of zaterdag beginnen

  1. Brand maar af dat terreurnest van de aardbodem verwijderen en maak je geen zorgen om de publieke opinie die is toch tegen israel wat jullie ook doen, ik met mijn 72 jaar sta achter jullie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.