Gespannen rust keert terug over zuid Israël na een nacht van aanvallen en raketten op Ashkelon

Plaatje hierboven: Een foto gemaakt op 26 maart 2019 toont de vernietigde kantoren van Hamasleider Ismail Haniyeh in Gaza-stad dat de avond ervoor was aangevallen door enkele Israëlische jets [beeldbron: Mahmud Hams/AFP]

Een gespannen kalmte is afgedaald boven de gemeenschappen in het zuiden van Israël en de Gazastrook op woensdagochtend na een nieuwe nacht van raketten en luchtaanvallen, met scholen en treindiensten die in alle Israëlische gemeenschappen en steden hervatten.

Alle gemeenten en regionale raden zeiden dat onderwijsinstellingen zouden openen – inclusief degenen die de vorige nacht sluitingen hadden aangekondigd – nadat het leger had aangekondigd eerdere beperkingen te verwijderen in een onofficieel staakt-het-vuren, officieel ontkend door Israël, dat door Egypte werd bemiddeld na dagen van conflict dat dreigt verder te verslechteren in een totale oorlog tussen Israël en het dozijn terreurorganisaties in de Strook.

Twee raketten werden ’s nachts gelanceerd in de richting van de stad Ashkelon en een industriepark ten zuiden van de stad, die beiden werden onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem, zei het leger. Geen verwondingen noch schade werd gemeld.

De Israëlische luchtmacht lanceerde hernieuwde aanvallen in Gaza als reactie op eerdere raketlanceringen naar de Eshkol-regio, waarbij een aantal doelen werden gebombardeerd die verband hielden met de Hamas-terreurgroep rond de zuidelijke Gazasteden Khan Younis en Rafah.

Het Israëlische leger zei dat zijn gevechtsvliegtuigen zich richtten op een militair complex en wapenfabriek van Hamas in Khan Younis, evenals op een militaire basis van Hamas in de zuidelijke stad Rafah. Israël houdt Hamas, de feitelijke heersers van de Strook sinds 2007, verantwoordelijk voor al het geschut afkomstig van de enclave aan de kust.

In zijn verklaring zeiden de Israel Defense Forces dat de aanvallen niet enkel gebeurden omwille van de raket die werd afgevuurd in de regio Eshkol, maar ook op de lancering van verscheidene vliegende brandbommen en springtuigen die eerder op de dag over het grenshekken richting Israël werden gestuurd en waarbij ook verschillende Palestijnen over de veiligheidsafrastering van Gaza raakten en een verlaten Israëlisch sluipschuttersnest in brand staken.

Het geweld op dinsdagavond vond plaats te midden van een onofficieel staakt-het-vuren tussen Israël en de Hamas-terreurgroep, na een grootschalige opflakkering die begon met een raket die maandagmorgen in de strook werd afgevuurd, waardoor een huis in een boerengemeenschap in centraal Israël werd verwoest, waarbij zeven mensen gewond raakten, waaronder twee kleine kinderen.

Als reactie op de raketaanval lanceerde het Israëlische leger een reeks luchtaanvallen in de Gazastrook, waarbij tientallen doelwitten werden vernietigd, waaronder het kantoor van Hamas-voorzitter Ismail Haniyeh, die eerder het gebouw was ontvlucht, en andere locaties die het leger beschreef als strategische activa voor de terreurgroep.

Gedurende de Israëlische bombardementscampagne lanceerden terroristen in de Strook ten minste 60 raketten en mortiergranaten naar willekeurige burgerdoelwitten in het zuiden van Israël en veroorzaakten gelukkig geen gewonden maar wel enige materiële schade aan gebouwen in de zuidelijke stad Sderot. De Israëlische luchtaanvallen en Palestijnse raketaanvallen eindigden dinsdagochtend rond het ochtendgloren, wat leidde tot een onrustige kalmte gedurende de dag.

Op dinsdagavond ontkende een hoge Israëlische regeringsfunctionaris, op voorwaarde van anonimiteit, dat een wapenstilstand was bereikt en dreigde met extra aanvallen op Hamas-doelwitten in de Strook. “Er is geen overeenkomst voor een staakt-het-vuren. De gevechten kunnen op elk moment worden hervat”, zei de official.

Tegelijkertijd stuurde de stafchef van de IDF, Aviv Kohavi, aanvullende versterkingen naar de grensregio van Gaza na overleg met premier Benjamin Netanyahu, die ook als minister van Defensie fungeert, en andere topfunctionarissen van de veiligheidsdiensten.

Israël vreest dat het geweld deze week zal toenemen, met Hamas dat hoopt dat in het komende weekeinde honderdduizenden relschoppers naar het veiligheidshekken kan aantrekken om een ​​jaar van rellen te gedenken sinds de zogeheten ‘Grote Mars van de Terugkeer’ protesten begonnen op 30 maart 2018.

Plaatje hierboven: Gaza, 27 maart 2019. De Al Qassam Brigades stellen hun zware middellange afstandraketten op. Voor Hamas moet ‘de pret’ duidelijk nog beginnen…  [beeldbron: Al Qassam/Hamas]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Tense calm returns to Israel’s south after night of strikes, rockets at Ashkelon – Schools in Gaza-adjacent communities and cities open amid unofficial ceasefire, after days of conflict sparked by projectile that destroyed a house in central Israel” van 27 maart 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.