Trump’s besluit omtrent de Golan: het gaat allemaal over Iran dommerik!

Plaatje hierboven: Washington DC, 25 maart 2018. In aanwezigheid van premier Binyamin Netanyahu, Jared Kushner en de Amerikaanse ambassadeur aan Israël David M. Friedman, ondertekende President Donald Trump zonet Israël’s soevereiniteit over de Golan Hoogtes [beeldbron: screenshot video/The Times]

Hij probeerde enkel Netanyahu te helpen“, “het ging allemaal om de Joodse stemmen“, “hij deed het om een ​​contrast te tonen met de anti-Israëlische Democratische Partij”, “de rechtervleugel probeert van Israël een partijkwestie te maken“, enz. enz. enzovoorts.

Sinds president Trump heeft aangekondigd dat de VS de soevereiniteit van Israël over de Golan Hoogtes zouden erkennen, beweren de politieke experts van beide partijen dat ze de grondgedachte van de POTUS voor zijn aankondiging begrijpen. Ze zijn allemaal verkeerd! Om de beroemde uitspraak van James Carville te parafraseren: “It’s All About Iran Stupid!

De reden voor de aankondiging van de president was om de Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten te beschermen. Iran heeft enkele duizenden troepen van de Islamitische Revolutionaire Garde Corps Syrië ingezet om Assad te helpen. Bovendien heeft Iran zijn buddy Hezbollah binnengehaald om mee te doen aan de oorlog. Om de Iraanse taart wat te glaceren, heeft Iran duizenden sjiitische jihadisten ingehuurd, betaald door Teheran en in opdracht van Iran.

Maar denk nu niet dat Iran hun buddy Assad probeert te helpen uit de goedheid van hun collectieve harten. Zijn aanwezigheid in Syrië helpt het schurken-regime twee onderling samenhangende strategische doelstellingen te verwezenlijken.

Landbrug Teheran (Iran) – Damascus (Syrië)

Om Iran te helpen het Midden-Oosten te controleren, was een van zijn doelstellingen het creëren van een ‘landbrug‘ naar de Middellandse Zee. De controle over het gebied dat naar de zee leidt stelt Iran in staat om mensen en voorraden veilig te verplaatsen tussen de Middellandse Zee en Teheran wanneer ze maar willen.

De soepele beweging van mensen en voorraden stelt het sjiitische moslim Iran in staat om zijn missie voort te zetten om de regeringen van de soennitische staten Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië te vervangen en te controleren.

Het is vrij zeker dat de VS de door de president bedreigde Soennitische landen, die bedreigd worden door Iran, hebben geraadpleegd en de redenen voor het besluit omtrent de Golan Hoogtes hebben uitgelegd. En terwijl u ze misschien hoort klagen, lijkt het eerder op een soort klagen dat me doet denken aan een van mijn favoriete scènes uit de film Casablanca:

Als die landen gedomineerd worden door de Iraanse mullahs, zal dit de belangen van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten ernstig schaden. Die belangen omvatten onder meer ervoor te zorgen dat de oorlog tegen extremistisch islamistisch terrorisme niet aan de Amerikaanse kusten wordt gevoerd (Iran is een leidende financier van islamistische terreur) en de stroom en verkoop van olie naar het westen te beschermen.

Nu Iraanse troepen vrij kunnen bewegen in Syrië, is de Israëlische soevereiniteit over de Golan van cruciaal belang voor haar basisveiligheid en om de Amerikaanse belangen te beschermen tegen vernietiging door Iran. Beheersing van de Golan beschermt de Israëlische regio Galilea tegen dagelijkse mortieraanvallen die het ondervond voor de oorlog van 1967 en biedt de IDF een optimale verdedigingslinie om een ​​Syrische of Iraanse grondaanval tegen te houden.

Maar belangrijker in de ogen van de Verenigde Staten is het laten controleren van de Golan Hoogtes door een trouwe bondgenoot als Israël, een controle biedt over de Iraanse landbrug en hun verplaatsing van voorraden, wapens en mensen met de bedoeling de Amerikaanse belangen van de VS in de regio te schaden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jeff Dunetz “Trump’s Golan Heights Decision: It’s All About Iran Stupid!” van 22 maart 2019 op de site van The Lid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.