Arabisch dorp Bruqin in Samaria noemt straat naar terrorist Omar Abu Lila die 2 Israëliërs vermoordde

Plaatje hierboven: De 20-jarige Omar Abu Laila die 2 Israëliërs vermoordde nabij Ariel, werd twee dagen later geneutraliseerd door de IDF en de Shin Bet. Hij werd tot die moorden militair opgeleid en klaargestoomd door Hamas die ook het plaatje hierboven op de site van de Al Qassam Brigades publiceerde [beeldbron: Hamas]

De gemeenteraad van het Arabische dorp Bruqin besloot enkele dagen geleden om een ​​straat te noemen naar de terrorist Omar Abu Lila, die IDF-soldaat Gal Keidan (19) en rabbijn Ahiad Ettinger (47) vermoordde tijdens een dubbele terreuraanslag vorige week. Bruqin is een Arabisch dorp in de buurt van Ariel, Samaria (Shomron).

Midden-Oosten expert Yoni Ben-Menachem tweette dat de Fatah-organisatie van de Palestijnse Autoriteit trots foto’s toonde van de bouw van een nieuw huis voor de familie van terrorist Ashraf Na’alowa. Na’alwa vermoordde Ziv Hajbi en Kim Levengrond tijdens een schietpartij in oktober vorig jaar. Een derde Israëliër raakte gewond bij de aanslag. In december werd Na’alwa geëlimineerd toen veiligheidstroepen hem probeerden te arresteren en het huis van zijn familie gedeeltelijk werd gesloopt.

Bij wijze van tegenmaatregel hebben de bewoners van de Israëlische gemeenten Brukhin, Leshem, Peduel en Alei Zahav op dinsdagmorgen van 26 maart besloten om de Arabieren van de Palestijnse Autoriteit uit de stad Burqin niet langer toe te staan ​om in de  nabijgelegen Joodse gemeenten te werken. Zowat 70 procent van de mannelijke bevolking van Burqin verdient zijn dagelijks brood in de Israëlische ‘nederzettingen’.

Na het vermoorden van IDF-soldaat Gal Keidan en rabbijn Ahiad Ettinger, ontsnapte Abu Lila aan het toneel van de terreuraanslag en verstopte zich in het nabijgelegen Burqin. Voorzitter van de Regionale Raad van Samaria, Yossi Dagan legde uit:

Terreur kan niet gedijen niet zonder de steun van de bevolking. Als deze bevolking de terreur [jegens Joden] ondersteunt, zullen ze niet met ons werken. We zien geen morele of veiligheidsredenen om deze mensen in de buurt van onze kinderen te laten werken, in onze steden, en hun levensonderhoud van ons te ontvangen.

Bruqin vs. Brukhin
Bruqin (Arabisch: Khirbet Qirqash) is een Arabisch dorp met ca. 3300 inwoners gelegen op 13 kilometer ten westen van Salfit in Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, en grenst aan de Israëlische gemeente Brukhin (Bruchin).

Na de Oslo Akkoorden van 1995 werd 8,4% van het dorpsterrein van Bruqin gedefinieerd als zijnde Area A, 35,8% in Area B, terwijl de rest 55,8% in Area C ligt als zijnde onder Israëlische supervisie “tot er een vredesakkoord is betekend met de PLO“, wat nog altijd niet gelukt is.

Het Israëlische Brukhin werd in 1998 gesticht door o.a. Amishai Shav-Tal. Meer dan 101 Orthodox-Joodse gezinnen bewoonden Brukhin tot de Israëlische staat in 2012 het Brukhin, dat tot dan toe als een ‘illegale buitenpost’ werd gedefinieerd, officiële erkenning verleende samen met de ‘buitenposten’ Rechelim en Sansana. In 2015 breidde het dorp zich uit met nog eens 100 gezinnen. In 2017 telde de bevolking van Brukhin 919 Joodse inwoners.

Plaatje hierboven: In deze archieffoto uit 2007 kijkt de Israëlische Amishai Shav-Tal, toen 31 j., een van de oprichters van de Joodse nederzetting van de Westelijke Jordaanoever van Bruchin naar een luchtfoto van de nederzetting [beeldbron: AP/Daily News]


Bronnen:

♦ naar een bericht van Yehonatan Gottlieb “Street to be named after Ariel terrorist” van 24 maart 2019 en een bericht van Ido Ben Porat “Arab village punished for celebrating terror attack” van 26 maart 2019 op de site van Arutz Sheva