Hamas geeft Israël de schuld voor de aanslag in de gevangenis van Ketzion

Plaatje hierboven: Speciale Israëlische contra-terreureenheid doorzoekt op maandag 25 maart ’19 de cellen van Palestijnse terroristen en massamoordenaars in de gevangenis van Ketzion in de Negev woestijn, Israël [beeldbron: A7]

Speciale eenheden van de Israel Prison Service (IPS) zijn gisteren de cellen van de veiligheidsgevangenis in de Ketziot-gevangenis binnen gevallen na de terreuraanslag en een poging tot aanval in de afgelopen 24 uur in de gevangenis. In de ochtenduren probeerde een Hamas-terrorist met een priem een ​​gevangenisbewaker neer te steken en werd hij door de bewaker geneutraliseerd.

Op zondagavond werd een bewaker gematigd gewond bij een steekpartij in de Ketziot-gevangenis, uitgevoerd door een andere terrorist. De aanvaller werd gearresteerd en de bewaker werd geëvacueerd naar het Soroka-ziekenhuis. De gevangenisbewaker, Sagi Silwan, herinnerde zich het incident als volgt:

In het begin was er angst dat een slagader werd geraakt en daarom dat het bijzonder het stressvol en ernstig werd… Toen ik in het ziekenhuis aankwam en erin slaagde het bloeden te stoppen, bleek de slagader niet beschadigd te zijn. De IPS werkt dag in dag uit met de veiligheidsgevangenen. We zijn erg sterk, we doen het werk naar behoren. We doen ons werk op de best mogelijke manier.

De Hamas-terreurorganisatie heeft intussen de schuld voor de aanslag gelegd bij Israël. De aanval, waarbij twee terroristen van Hamas twee gevangenis officieren neerstaken, vond plaats tijdens het overbrengen van gevangenen tussen verschillende vleugels, en maakte deel uit van een protest tegen nieuwe regels die gevangenen verbieden om te telefoneren.

Hamas’ woordvoerder Musa Doudin zei: “We plaatsen de volledige verantwoordelijkheid voor het leven van Ketziot’s gevangenen op de schouders van de Israëlische bezetting. [De gevangenis] is veranderd in een waar slagveld, vanwege de brutale acties [doorde Israëliërs].

Doudin beweerde ook dat de reden voor de aanvallen de ‘koppige weigering’ was van de gevangenismanager om te voldoen aan de ‘gerechtvaardigde eisen’ van de gevangenen. Deze weigering ‘duwde hen om praktische stappen te nemen om hun rechten te waarborgen, die zijn opgelegd door het internationaal recht. Wij waarschuwen tegen het schaden op enigerlei wijze van de rechten van gevangenen. De vijand zal de prijs betalen voor zijn voortdurende misdaden tegen hen.”

Ketzion gevangenis in de Negev


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas blames Israel for prison attack – Hamas spokesperson says terrorists stabbed prison personnel because manager refused ‘justified demands’” en een artikel van Rafael Levy “Watch: Searching terrorist’s cells in Ketziot Prison – Special Israel Prison Service units raid security cells in Ketziot Prison after terror attack and attempt in past 24 hours” van 25 maart 2019 op de site van Arutz Sheva