Israël hervat bombardementen van terreurnesten van Hamas en de Islamitische Jihad

Plaatje hierboven: Een Israëlische AH 64D ‘Longbow’ Apache gevechtshelicopter van de IAF op oefening, vuurt een missile af op 6 juni 2017 [beeldbron: Aviation Geek Club]

Het Israëlische leger heeft op deze dinsdagmorgen zijn luchtaanvallen hervat in de Gazastrook nadat maandagnacht de bombardementen waren stilgelegd. Om 3u15 deze ochtend hadden Hamas en Co de voorlopig laatste raket afgevuurd.

Na een pauze van enkele uren hebben gevechtsvliegtuigen en helicopters van de IAF andermaal bijkomende terroristische doelen bestookt. Zo werd onder meer een militair complex van de terreurgroep Hamas in Dir al-Balah in de centrale Gazastrook werd met de grond gelijk gemaakt, aldus een woordvoerder van de IDF. Bovendien werden verscheidene miliaire doelwitten van Hamas aangevallen met tanks en helicopters.

Maandagnacht gaf de IDF een update vrij waarin onder meer werd gemeld dat Israëlische gevechtsvliegtuigen ongeveer 15 terreurnesten in de noordelijke Gaza hadden aangevallen. Onder de doelwitten die werden aangevallen, bevond zich een militaire compound die toebehoorde aan de Hamas-terreurgroep in Beit Hanoun en een militaire compound behorend tot de terreurgroep Islamitische Jihad-(PIJ) in Beit Lahiya.

De aanslagen waren een vergelding voor het raketvuur op Israëlisch grondgebied. “De terroristische organisatie Hamas is verantwoordelijk voor al het reilen en zeilen in en rond de Gazastrook. De IDF is vastbesloten om de taak van de bescherming van de burgers van Israël uit te voeren en is voorbereid op verschillende scenario’s en intensiveert haar operaties indien nodig“, aldus de eenheid van de woordvoerder van het IDF.

Ondertussen werden nog steeds tientallen raketten afgevuurd naar de Israëlische gemeenschappen in de Gaza-enveloppe, zelfs na de berichten over een wapenstilstand met Hamas. De woordvoerster van de IDF zei dat vanaf 22u00 tot 02u45 uur deze ochtend, ongeveer 30 raketten werden gelanceerd vanuit de Gazastrook naar de gemeenschappen in het gebied. Iron Dome onderschepte een aantal van de lanceringen. De rest explodeerde in open gebieden.

Op dinsdagochtend heeft het Home Front Command bijgewerkte richtlijnen gepubliceerd voor inwoners van de Gaza-enveloppe. Volgens de richtlijnen is het toegestaan ​​om bijeenkomsten te houden in een gesloten gebied, met maximaal 300 deelnemers. Daarnaast zullen de lessen in de Gaza-enveloppe op dinsdag worden geannuleerd. Dat is onder meer het geval in Ashkelon, Ofakim, Netivot en de regionale raden van Bnei Shimon, Merhavim en Hof Ashkelon.

Gaza, 25/26 maart ’19. Hamas vuurt raketten af
[beeldbron: Al Qassam Brigades]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF attacks dozens of terrorist targets in Gaza – Israeli warplanes attack terror targets belonging to both Hamas and the Islamic Jihad. Schools in Gaza envelope will be closed on Tuesday” van 26 maart 2019