Verenigde Staten erkennen Israël’s soevereiniteit over de Golan Hoogtes aan Syrische grens

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op maandag officieel de soevereiniteit van Israël over de Golan Hoogtes erkend. De dramatische verandering in het Amerikaanse beleid zal Israël helpen zich te verdedigen tegen regionale dreigingen. “Dit was een lange tijd in de maak,” zei Trump samen met premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis, toen hij de proclamatie ondertekende.

Sprekend voorafgaand aan de ondertekening, zei Trump dat dit Amerikaanse besluit “Israël zou toestaan ​​zichzelf te verdedigen” tegen de “omvangrijke veiligheidsuitdagingen waarmee het land elke dag mee te maken krijgt.” Hij zei dat Israël “de Golanhoogte innam om zich te beschermen tegen externe bedreigingen“, zoals die het wordt momenteel geconfronteerd met Syrië, Iran en de door Iran gesteunde terreurgroep Hezbollah.

Israël heroverde de strategisch gelegen Golanhoogte op Syrië tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. Na verscheidene pogingen van Israël om een vredesverdrag met Syrië te sluiten, wat eventueel een teruggave van de Golan aan Syrië had kunnen inhouden (voor wat hoort wat!), werd vrede met Israël telkens categorisch afgewezen door opeenvolgende Syrisch presidenten.

Eerst onder president Nureddin al-Atassi die diende van 1966-1970 en in functie was ten tijde van de Zesdaagse Oorlog en het Syrische débacle op zijn account heeft staan, die in 1971 werd opgevolgd door president Hafez Al-Assad die, na zijn dood in 2000, werd opgevolgd door zijn zoon, de huidige president Bashar Al-Assad, aka de Slager van Damaskus:

Vandaar dat Israël na vijftien jaar lang vruchteloos onderhandelen met Syrië, in 1981 besloot om het betwiste gebied eenzijdig te annexeren. Meer dan een halve eeuw later beschouwden tot gisteren de Verenigde Staten (en nog steeds de internationale gemeenschap) dit voormalige Syrische grondgebied als zijnde door Israël Syrisch bezet gebied.

Volgens de tekst van de Amerikaanse proclamatie “[..] moet elke mogelijke toekomstige vredesovereenkomst in de regio rekenschap geven van de noodzaak van Israël om zichzelf te beschermen tegen Syrië en andere regionale bedreigingen. Op basis van deze unieke omstandigheden is het daarom passend de Israëlische soevereiniteit over de Golan-hoogvlakte te erkennen.

Het gaat verder met “[..] hiermee zeg ik dat de Verenigde Staten erkennen dat de Golan-hoogvlakten deel uitmaken van de staat Israël.” De president van de VS, die later in het Oval Office sprak, zei ook dat hij de kwestie voor ‘jaren’ had bestudeerd en “dat dit reeds lang had moeten gebeuren, vele presidenten geleden. Maar om een ​​of andere reden deden ze het niet, en ik ben zeer vereerd dat ik het heb gedaan.

 In zijn opmerkingen bedankte Netanyahu Trump voor de ‘historische’ erkenning van de Golanhoogte en voor de ‘ongelooflijke steun’ van zijn regering voor Israël. “Israël heeft nooit een betere vriend dan u gehad,” vertelde Netanyahu aan Trump. Netanyahu zei dat “het bergachtige plateau langs de Syrische grens van onschatbare waarde was voor Israëls zelfverdediging, en de historische beslissing heeft diepe betekenis voor mij en ons en alle Israëli’s” en de premier vervolgde:

Uw beslissing om soevereiniteit te erkennen is een tweevoudige daad van historische rechtvaardigheid: Israël herwon de Golan-hoogte in een rechtvaardige zelfverdedigingsoorlog en de verbinding van het Joodse volk met dat land gaat generaties lang terug. Uw proclamatie komt op een moment dat de Golan belangrijker is dan ooit voor onze veiligheid, wanneer Iran probeert basissen te vestigen in Syrië om Israël aan te vallen. Van over de grens in Syrië heeft Iran drones in ons luchtruim gelanceerd, raketten op ons grondgebied. Meneer de President, net zoals Israël in 1967 opstond en net zoals het in 1973 opstond, staat Israël vandaag kaarsrecht. We houden de hoogelegen grond vast en we zullen die nooit opgeven.

Plaatje hierboven: Washington DC, 25 maart 2019. In aanwezigheid van premier Binyamin Netanyahu, Jared Kushner en de Amerikaanse ambassadeur aan Israël David M. Friedman, ondertekende President Donald Trump zonet Israël’s soevereiniteit over de Golan Hoogtes [beeldbron: screenshot video/The Times]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tamar Pileggi en Raphael Ahren “Alongside PM, Trump signs proclamation recognizing Israeli sovereignty on Golan – US president says policy shift will ‘allow Israel to defend itself’; Netanyahu thanks Trump for ‘act of historic justice,’ says Israel will never give up strategic plateau” van 25 maart 2019 op de site van The Times of Israel

4 gedachtes over “Verenigde Staten erkennen Israël’s soevereiniteit over de Golan Hoogtes aan Syrische grens

 1. 1) Jeruzalem de Joodse Hoofdstad van Israel.
  2) De Golan, de noordelijke heuvels van Israel.

  3a.) Judea & Samaria, geannexeerd door Israel….met enkele grenscorrecties.

  3b) Jordanie/Palestina word weer Palestina….met enkele grenscorrecties.

  Resultaat: The Deal of the Century.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.