Ondanks staakt het vuren blijft Hamas raketten afvuren naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël

De Israëli’s zijn deze dinsdagochtend wakker geworden op een gespannen maar relatief stille ochtend na een nacht waarin meer dan 60 raketten werden gelanceerd vanuit de Gazastrook naar het zuiden van het land en de IDF meerdere terroristische doelen in het gebied trof. De voorlopig laatste raket werd omstreeks kwart over drie (Israëlische tijd) deze ochtend afgevuurd door Hamas en bondgenoten.

Na het afvuren van ongeveer 30 raketten in Israël op maandagavond, zei de terroristische groep Hamas dat het een door Egypte gesloten overeenkomst voor het staakt-het-vuren met Israël had aangenomen dat omstreeks 22u00 uur in werking trad. Maar terroristen in de Strook bleven ook daarna de hele nacht projectielen afvuren naar willekeurige burgerdoelwitten in het zuiden van Israël en het leger zei dat nog eens 30 raketten werden gelanceerd tussen 22u00 gisteravond en 03u15 deze ochtend.

Het anti-raketsysteem Iron Dome onderschepte een aantal van de projectielen en de meeste andere raketten en mortieren vielen in open gebieden, zei het leger. Er waren geen verwondingen in de raketaanvallen, hoewel een huis in de zuidelijke stad Sderot tijdens één spervuur ​​werd geraakt door granaatscherven. Het was niet meteen duidelijk of het huis werd geraakt door een van de projectielen of door fragmenten van een onderscheppingsraket van Iron Dome, waarvan er verschillende werden afgevuurd op de binnenkomende fusillade.

Als reactie op de aanvallen tijdens de nacht trof het IDF-vliegtuig 15 doelen in Gaza, waaronder terreurposten van Hamas en van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in het noorden van het gebied. Deze morgen zei het leger dat gevechtsvliegtuigen extra terreurdoelwitten troffen in een militaire compound van Hamas in Deir al-Balah in de centrale Gazastrook. IDF-tanks en aanvalshelikopters bestookten ook verschillende militaire posten van Hamas.

Aan de Israëlische kant van de grens bleef het stil sinds de laatste lancering van een Hamasraket om 03u.15 uur. Niettemin moesten scholen gesloten blijven in de periferie van Gaza en in de steden Beersheba, Ashkelon en Ashod, vanwege veiligheidsoverwegingen. Premier Benjamin Netanyahu is om ongeveer twee uur ’s deze ochtend vertrokken anuit de VS naar Israël. Hij zei dat hij direct na zijn aankomst omstreeks deze namiddag meteen in Tel Aviv naar het hoofdkwartier van IDF zou gaan.

“We zullen deze kwesties behandelen,” zei hij. “We gaven een zeer krachtig antwoord. Hamas moet weten dat we niet zullen aarzelen om [Gaza] binnen te trekken en de nodige stappen te ondernemen.” Hij zei dat de komende verkiezingen in twee weken geen overweging waren bij het bepalen van de volgende acties van Israël. “Dit staat los van alles, niet van een datum, maar alleen van de veiligheidsbehoeften van Israël.”

IDF-video: Home in Central Israel Hit by Hamas Rocket


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Uneasy calm settles on Gaza periphery after night of rockets, IDF strikes” van 26 maart 2019 op de site van The Times of Israel