Israël onder vuur: Hamas vuurt andermaal 20 raketten af; kantoren van Haniyeh in puin gelegd

Israël lanceerde maandagavond een grote vergeldingsactie tegen Hamas in de Gazastrook nadat een raket een huis verwoestte en eerder op de dag zeven mensen verwondde in een stad in centraal Israël.

Volgens de Hebreeuwse nieuwswebsite Mako, hebben de Israel Defense Forces Hamas terreurdoelen over de hele lengte van de Strook geraakt, met behulp van ‘massale’ verordening, wat aangeeft dat de veiligheidsorganisatie heeft besloten tot een grote operatie.

Het Israëlische dagblad Yediot Ahronot meldde dat onder de doelwitten zich de kantoren van Hamas-leider van het politburo Ismail Haniyeh bevonden die volledig werden vernietigd. Het kantoor van Haneyya werd met twee raketten in puin gelegd. Ook werd het ‘geheime hoofdkwartier’ van de inlichtingendiensten van Hamas getroffen. Tijdens de aanval werden geen eerste slachtoffers gemeld.

Tot nu toe zijn er geen grondtroepen Gaza binnengedrongen en de meeste operaties worden uitgevoerd door aanvalshelikopters. Hamas is oorlogszuchtig in zijn reactie gebleven, met Haniyeh die zei: “We zullen reageren op elke overschrijding van rode lijnen van Israëls kant.”

Plaatje hierboven: Hamas propaganda affiche op de site van de Al Qassam Brigades (Hamas) van dinsdag 26 maart 2019 [beeldbron: Hamas]

Na de Israëlische aanvallen, werd naar verluidt een zwaar salvo van raketten afgevuurd op gemeenschappen in het grensgebied van Gaza. Verschillende raketten werden onderschept door het Iron Dome-raketafweersysteem. Kanaal 13 van Israël meldde dat er een huis in het grensplaatsje Sderot werd getroffen maar dat er geen gewonden waren.

Volgens de Walla nieuwswebsite van Israël, maakt het IDF Homefront Command voorbereidingen voor nog meer raketten die door Hamas en Co worden afgevuurd op het land en heeft opdracht gegeven om meer schuilplaatsen te openen in het zuiden van Israël. Gemeentebeambten in centraal Israël, waaronder Tel Aviv, hebben het initiatief genomen en hebben ook schuilplaatsen in hun gebied geopend.

Daarnaast zijn de raketverdedigingsbatterijen van Iron Dome in heel Zuid- en Midden-Israël ingezet, zijn de dienstregelingen gewijzigd, de lessen van scholen gaan verder in de schuilplaatsen en alleen bedrijven met schuilplaatsen mogen worden opengesteld. De IDF heeft snelwegen en wegen langs de grensafsluiting van Gaza afgesloten en alle landbouwwerkzaamheden zijn gestopt. Er zijn grondtroepen naar het grensgebied gestuurd, waaronder twee infanterie- en gepantserde brigades.

Hamas heeft alvast de overwinning uitgeroepen in
de eeuwigdurende oorlog van Islam tegen de Joden


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Israel Launches Retaliatory Operation Against Hamas in Gaza, Shelters Open Across Country, Ground Troops Moved to Border Area” van 25 maart 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross en Adam Rasgon “IDF bombs Gaza sites, including Haniyeh’s office, after rocket hits Israeli home – Israeli military says it conducted dozens of strikes on Hamas targets throughout the coastal enclave, 12 hours after projectile hits house in central Israel, injuring 7 van 25 maart 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIDF attacks secret Hamas headquarters – 3-story structure which served as headquarters of Hamas intelligence destroyed in IDF retaliation for rocket attack” van 25 maart 2019 op de site van Arutz Sheva