Gevangenisopstand van Hamas in Ketzion, Negev, snel onderdrukt; twee bewakers gewond

De gevangenis van Ketziot is een Israëlische detentiefaciliteit in de Negev-woestijn 45 mijl ten zuidwesten van Beersjeba. Het is Israël’s grootste detentiefaciliteit. Met een oppervlakte van 400.000 vierkante meter (woestijngebied) is het tevens het grootste detentiekamp ter wereld qua oppervlakte.

Twee gevangenbewaarders zijn in Be’er Sheva naar het Soroka Medical Center gebracht nadat twee terroristen van Hamas op zondagavond een aanval hebben uitgevoerd in de Ketziot-veiligheidsgevangenis in het zuiden van Israël.

Het geweld brak zondagavond uit terwijl Hamas-gevangenen van de ene veiligheidsvleugel naar de andere werden overgebracht. Ze vielen de bewakers tijdens de overdracht aan, volgens het rapport, en veroorzaakten ook incidenten tussen bewakers en gevangenen in andere vleugels. Het is nog niet duidelijk hoe de aanvallen werden gecoördineerd en of ze waren gekoppeld aan Hamas die toezicht hield vanuit Gaza.

Een van de bewakers, een officier en ploegleider in de gevangenis, raakte ernstig gewond toen hij met een scheermes in zijn nek werd gestoken. Hij werd via medivac-helikopters naar Soroka vervoerd. De tweede bewaker kreeg een minder ernstige wond aan de schouder. Hij werd behandeld en keerde terug naar actieve dienst, volgens een IPS-woordvoerder.

Elf Palestijnse gevangenen raakten gewond; acht van de gewonden werden via twee helikopters geëvacueerd naar Soroka Medical Center. Twee van hen verkeren in zeer ernstige toestand, met de rest variërend van redelijk tot goed. Ketziot was binnen het uur terug onder volledige IPS-controle, volgens IPS-woordvoerder Yochi Cohen. De politie stuurde ook versterkingen naar alle Israëlische gevangenissen waar terroristen gevangen worden gehouden.

Gilad Erdan, Israël’s minister voor Openbare Veiligheid en Strategische Zaken, zei in een verklaring rond middernacht na het incident:

De aanval op onze gevangenbewaarders in de Ketziot-gevangenis door Hamas-terroristen is zeer ernstig en bewijst eens te meer dat de Gevangenisdienst [IPS] momenteel een voortrekkersrol speelt in de strijd tegen het terrorisme. We zullen doorgaan met het bestrijden van terreur, zelfs binnen de gevangenissen, en om de orkestratie van terreuraanslagen vanuit de gevangenis tegen Israëlische burgers te voorkomen. Deze aanvallen zullen ons er niet van weerhouden om de barrières te activeren die terreur voorkomen, en ze illustreren alleen maar het belang van het project. Ik stuur mijn wensen voor een volledig en snel herstel naar de benadeelde IPS-bewakers en versterk de bewakers die resoluut optreden tegen de terroristen.

Plaatje hierboven: In oktober 2018  was er een poging met een drone om mobiele telefoons naar de veiligheidsgevangenis te smokkelen die tijdig werd verhinderd door de politie. Twee verdachten werden voor ondervraging opgeleid en het materiaal inclusief de drone werden in beslag genomen door het veiligheidspersoneel [beeldbron: The Times]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Hamas Security Prisoners Stab Guards at Ketziot Prison in Southern Israel” van 25 maart 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Almog Ben Zikri en Josh Breiner “Hamas Prisoners Stab Two Israeli Prison Guards Amid Heightened Tensions” van 25 maart 2019 op de site van Haaretz

♦ naar een artikelHamas inmates riot, stabbing and wounding prison guard in neck” van 24 maart 2019 en een artikelAttempt to smuggle cell phones into security prison via drone thwarted by police” van 6 oktober 2018 op de site van The Times of Israel