In het belang van echte vrede: laat Israël de overwinning behalen

Eerst Trump’s ‘Deal of the Century’ vervolgens de ontmanteling van de staat Israël? Of bestaat er nog een ander en beter alternatief? Juist nu dat Israël een ongekende status heeft bereikt in de internationale arena, moet Israël van een beleid van concessies overgaan naar een duidelijk Israëlisch Victorie-paradigma.

De term ‘overwinning’ is onlangs naar voren gekomen in het openbare veiligheidsdiscours van de politieke agenda. In een interview dat vorig jaar werd gehouden, verklaarde Avigdor Lieberman, destijds minister van Defensie, dat de centrale waarde van de IDF die hem leidde bij het kiezen van een nieuwe stafchef de waarde van de overwinning was.

In zijn eerste toespraak verklaarde Israels nieuwe stafchef, Aviv Kochavi, ook dat het hoofddoel van de IDF is “de oorlog winnen en de overwinning behalen”. Onlangs heeft hij zelfs een “overwinningsseminarie” voor de generale staf laten uitvoeren.

In de laatste anderhalf jaar, staat de ‘Israel Victory’ caucus in de Knesset onder de leiding van parlementslid Oded Forer (Israel Beytenu), parlementslid Avraham Neguise (Likoed) en parlementslid Elazar Stern (Yesh Atid).

Een paar maanden geleden, met het begin van de verkiezingscampagne, omarmde ook Minister van Onderwijs Naftali Bennett de term ‘overwinning’ in zijn campagne-vocabulaire: hij sloot zelfs de slogan “Israël keert terug om te winnen” als slogan voor zijn merk ‘nieuwe rechtse’ politieke partij HaYamin HeHadash.

De term ‘Victory’ (overwinning), in zijn context van militair-veiligheid, werd ook gehoord in de leuzen van Benny Gantz’s “veerkracht voor Israël” politieke partij (Hosen L’Yisrael). Onlangs heeft president Rivlin verrassend verklaard dat ‘het tijd was [voor Israël] om de overwinning te behalen’ in de INSS-conferentie een paar weken geleden. In een campagnevideo van de Avoda-party zei generaal (op rust) Tal Russo: “Het Zionisme gaat over het aangaan van een onmogelijke strijd en het winnen.”

Natuurlijk is een deel ervan slechts een verkiezingsretoriek, waarin politieke kandidaten van links en rechts strijden over wie de zwaarste reputatie heeft met betrekking tot de veiligheid van Israël en de oorlog tegen het terrorisme. Maar zelfs voor een verkiezingscampagne is het gebruik van de woorden ‘overwinning’ en ‘winnen’ vrij ongebruikelijk in vergelijking met eerdere verkiezingen.

Bovendien, zoals ik al zei, steeg het discours over de overwinning nog voordat de verkiezingscampagne begon, en een deel ervan kwam niet van politici, maar van de hoofden van het veiligheids establishment.

Het gebruik van de term ‘overwinning’ met betrekking tot onze houding tegenover onze vijanden is niet zo voor de hand liggend. Dit is een discours dat al vele jaren niet in onze regio wordt gehoord en zelfs wordt beschouwd als iets dat buiten het bleke en onuitsprekelijke valt in de Israëlische samenleving.

“Overwinning” als oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict werd gezien als ruw, agressief, militant en oneerlijk. Aan de andere kant raakten we eraan gewend dat – standaard – ons betoog vervuild is met termen van verzoening, onderhandelingen en pijnlijke concessies.

Het is tijd, 25 jaar na de Oslo-akkoorden, 13 jaar na de unilaterale terugtrekking uit Gaza en 8 jaar na het begin van de Arabische Lente, dat we wakker worden, de lessen uit het verleden leren en het falen ereknnen van de verzoening en unilaterale terugtrekkings discours. Het is tijd om te leren van de geschiedenis.

Vredesafspraken zijn altijd het resultaat van de overwinning geweest, op een manier die de winnaar toestaat om gedefinieerde voorwaarden op te leggen aan de verslagen vijand.

Professor Daniel Pipes, een Joods-Amerikaanse historicus die fungeert als de president van het Midden-Oosten Forum, beschreef het goed: “Vrede wordt niet aangegaan met vijanden, maar met voormalige vijanden. Doorheen de menselijke geschiedenis eindigden de oorlogen toen één kant verslagen werd en de strijd moest opgeven.”

Het is altijd geweest, en zal altijd zo blijven. We moeten het begrijpen en dienovereenkomstig handelen in plaats van te dromen van het veranderen van de manier waarop de mensheid werkt. Daarom is het erg belangrijk dat we eindelijk de voorwaarden voor verzoening en concessies opzij leggen en beginnen met praten en vooral denken in termen van overwinning en nederlaag, niet alleen nu, maar ook na de verkiezingen.

Hamas heeft veel ervaring opgedaan in het begraven van zijn ‘Jodendoders’ en ‘martelaren’


Bronnen:

♦ naar een artikel (ingekort) van Alex Selsky “For the sake of real peace: Let Israel achieve Victory” van 19 maart 2019 en een artikel van Daniel Seaman “First, ‘The Deal of the Century’. Then – the Dismantle of the State of Israel” van 21 maart 2019 en een artikel van Daniel Krygier “An Israeli Victory benefits both Jews and Arabs” van 14 maart 2019 op de site van MIDA

2 gedachtes over “In het belang van echte vrede: laat Israël de overwinning behalen

  1. Met een overwinning valt veel te verliezen. Ingrijpen in Gaza kan nodig worden, maar dat is geen oorlog. De bevolking kan er ruimschoots van profiteren, zeker als er geen lange bezetting nodig is.
    Laat men elkaar niet gek maken. De geschiedenis heeft geleerd dat het land zich keer op keer kranig heeft geweerd, maar toch heeft verloren. Overmoed siert de mens niet en maakt de mens overmoedig. De gevolgen van verkeerde beslissingen zou ik niemand willen aandoen.
    Dus de beste zijn, goed zijn in wetenschappen, in landbouw, klimaatverandering, medische techniek, wapentechnologie en bewapend met een zeer goed informatieysysteem, niet alleen militair, en een wereldwijde solidariteit staat Israël ijzersterk. De Joodse beschaving is één van de oudste ter wereld. Overwinningsideologie lijkt me niet op zijn plaats. Een sterke positie vasthouden en een vaste relatie met meer landen opbouwen tot wederzijds voordeel en het normaliseren van relaties lijkt me belangrijker. Nog een lange weg te gaan.

    Like

  2. Beter geen oorlog , want een oorlog is gemakkelijk te beginnen, maar die eindigen is andere soep, oorlog lost niets op.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.