Israëlische technologie verandert smartphones in medische microscopen

Een nieuwe Israëlische technologie is erop gericht om mensen te helpen bij het diagnosticeren van infecties vanuit het comfort van hun huis, met behulp van een wegwerp-add-on voor smartphones die lichaamsvochtmonsters analyseert.

Als uw oog tranerig en rood is en u vermoedt dat u een infectie heeft, moet u een afspraak maken met uw arts en een laboratoriumanalyse krijgen voordat u de behandeling met antibiotica kunt starten.

De van fysicus naar bioloog omgeturnde Ariel Livne vroeg zich af of het hele proces thuis gedaan kon worden door een wat eenvoudige optiekapparatuur te koppelen aan zijn smartphone om biologische monsters te analyseren in het geval van een ooginfectie, een traan bv..

Dat is de basis van de startup Diagnoz.me van Jeruzalem, mede opgericht door Livne in november 2017 met Tamir Epstein met de hulp van een pre-seed-subsidie ​​van de Israel Innovation Authority.

“Onze innovatie is dat we de smartphone in staat stellen om bacteriën te zien,” vertelt Livne aan ISRAEL21c. “Zodra u bacteriën ziet, kunt u medische diagnostiek uitvoeren. Onze technologie transformeert een low-cost disposable samen met een gewone smartphone in een high-end medische diagnostiek microscoop.”

Nog steeds in de proof-of-concept-fase, wil Diagnoz.me patiënten in staat stellen om thuis tests uit te voeren, resultaten van laboratoriumkwaliteit binnen enkele minuten te ontvangen en ze onmiddellijk met hun arts te delen. “We hebben aangetoond dat onze beeldanalysesoftware bacteriën net zo nauwkeurig kan detecteren als een hoogwaardige laboratoriummicroscoop die meer dan $ 100.000 kost“, zegt Livne.

De optica-uitbreiding zou een wegwerpbaar chipapparaat zijn dat voor minder dan $ 20 aan een apotheek wordt verkocht. Je zou de relevante biologische vloeistof op de chip zetten, of het nu urine, speeksel of een traan is, “op een handige manier, dus het is niet walgelijk of onhygiënisch. De camera maakt en analyseert de foto’s en stuurt u en uw arts automatische resultaten.

Het bedrijf TytoCare uit Netanya en New York verkoopt een testpakket voor thuis en een app waarmee mensen medische basisonderzoeken kunnen afnemen onder leiding van een arts. Het apparaat bevat instrumenten om oren, keel, hart en longen, huid- en lichaamstemperatuur te controleren en verzendt deze beelden en geluiden naar de arts.

Healthy.io uit Tel Aviv, dat onlangs $ 18 miljoen opbracht in een Serie B-ronde, verkoopt een home urine-analysepakket op basis van smartphones en start een test-en-traktatieservice in het VK voor urineweginfecties in samenwerking met apotheekketen Boots. Livne legt uit dat de meeste ontwikkelaars van thuisdiagnostica PCR gebruiken, een technologie die het DNA van specifieke bacteriën identificeert.

Diagnoz.me maakt gebruik van een andere technologie, fluorescentiemicroscopie, die al meer dan 100 jaar bestaat – maar het was pas in 2017 dat smartphones de juiste specificaties op hoog niveau hadden om Diagnoz.me mogelijk te maken. “De arts krijgt dezelfde soort informatie als van een laboratorium, inclusief bacterietelling, om te weten wat je hebt. Als je een recept nodig hebt, kan dat ook elektronisch”, zegt Livne.

Oprichters van Diagnoz.me Ariel Livne (links) en Tamir Epstein (rechts) wonnen een NIS 3 milj. prijs (€ 733.068) op dHealth 2018 in Rishon LeZion

Vaginale infecties
Livne en Epstein hebben besloten dat de eerste use-case van Diagnoz.me vaginale infecties zijn. Dat is het meest voorkomende gynaecologische probleem, goed voor meer dan 10 miljoen kantoorbezoeken per jaar in de Verenigde Staten. “We hebben gekeken naar een aantal verschillende infecties en vaginale infecties springen eruit, omdat ze heel gewoon zijn, maar helaas gaan de meeste vrouwen niet voor behandeling omdat het zo onaangenaam is,” legt Livne uit.

Mogelijk doet 80 procent van de vrouwen er alles aan om niet naar de gynaecoloog te gaan, maar in plaats daarvan proberen ze zelfzorg en huismiddeltjes. Maar ze hebben pijn en het verlaagt hun levenskwaliteit. We kunnen deze vrouwen helpen, omdat het verzamelen van het monster en het uitvoeren van de test heel gemakkelijk en privé is.

De technologie kan worden aangepast om elk type relevante bacteriën te detecteren, in dit geval die welke vaginale infecties veroorzaken. Diagnoz.me verhoogt nu de seed-financiering. Livne schat dat het ongeveer twee tot drie jaar duurt voordat het product op de markt is.

Ondertussen zijn Livne en Epstein op zoek naar strategische partnerschappen en blijven ze het product ontwikkelen met een medische adviesraad, waaronder het voormalige hoofd van de afdeling Women’s Health van het Lin Medical Center in Haifa, en een ob/gyn die Femicare VZW leidt in België.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli Technology Turns Smartphones into Medical Microscopes” van 18 maart 2019 op de site van Israel Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Abigail Klein Leichman “Turn your smartphone into a medical diagnostics microscope” van 18 maart 2019 op de site van ISRAEL21c

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.