Franse peiling: Hoger Onderwijs biedt geen garantie tegen de pest van het antisemitisme

Plaatje hierboven: Maart, 2019. Franse Joodse studenten demonstreren in de Franse hoofdstad Parijs tegen het snel oprukkende antisemitisme binnen hun faculteiten en universiteiten [beeldbron: L’ Express/Reuters]

Hoger onderwijs, een afspiegeling van de maatschappij, is geen bolwerk tegen antisemitisme. Hooggeschoolden zijn in hetzelfde bedje ziek als hun ongeschoolde medeburgers. Onderwijs biedt geen garantie tegen de pest van het antisemitisme. Een peiling van Ifop biedt voor het eerst een onthutsend beeld en geeft cijfers die voor zich spreken.

In de afgelopen maanden hadden zich een aantal verontrustende incidenten voorgedaan in de academische wereld: er was de plundering van de lokale Unie van Joodse Studenten van Frankrijk (UEJF) op de site van Paris I-Tolbiac in maart 2018 of, hetzelfde jaar, de inscriptie op de muren van de universiteit Grenoble-Alpes, verdacht van gericht te zijn tegen zijn voorzitter Patrick Levy.

Dan werden er weer graffiti (hakenkruizen en Juden geklad) ontdekt in een klaslokaal HEC in Jouy-en-Josas (Yvelines) en op 20 oktober, een medisch student van Paris XIII (Seine-Saint-Denis) die zei het slachtoffer te zijn geweest van “anti-semitische intimidatie” in zijn faculteit.

Geïsoleerde gevallen? Hoe reageren jongeren die geconfronteerd met beledigingen of op antisemitische aanvallen achter de schoolmuren en van Franse universiteiten? Wat is de omvang van de vooroordelen en stereotypen waarvan Joodse studenten het slachtoffer van zijn?

Een uitgebreid onderzoek van Ifop uitgevoerd op verzoek van de UEJF in maart 2019 – “De ogen van de studenten over antisemitisme” – geeft tot slot een aantal antwoorden:

Vraag 1: Als onderdeel van je studententijd (cursussen, studentenverenigingen, avond…), bent u ooit het slachtoffer geweest van een van de volgende acties geweest?

89% van de respondenten Joodse leerlingen recht zeggen dat ze tijdens hun studie het slachtoffer zijn geweest van minstens één antisemitische daad (letsel, mishandeling, grap “sophomoric” Holocaust, stereotype). Om zo dicht mogelijk bij de realiteit op de grond te houden, vergeleken we deze antwoorden met die gegeven werden door niet-Joodse studenten. Echter, 45% van hen zeggen, van hun kant, hebben ten minste een antisemitische daad bijgewoond tijdens hun studie. Dit geeft een idee van de omvang van het verschijnsel,” zei Frederic Dabi, adjunct-directeur van Ifop.  

Vraag 2: Hoe reageerde u?

Onder Joodse studenten die beweren dat ze ooit het slachtoffer waren van anti-semitische uitingen in woord en of daad zeiden dat slechts 1% dat ze hadden geklaagd, 8% had een klacht gemeld bij de administratie van hun universiteit of school, 19% zei niets gedaan te hebben uit angst voor represailles en 58% heeft geprobeerd om de situatie rechstreeks met de betrokken mensen op te lossen.

“Dit toont de bodemloze kloof aan tussen de officiële versie die verklaart dat alle klachten van antisemitme worden gemeld terwijl dit in werkelijkheid niet gebeurt,” zei Frederic Dabi.

Vraag 3: Bent u het eens of oneens met de volgende uitspraken?

63% van de ondervraagde studenten geloven dat “Joden onrechtvaardig worden aangevallen als er iets misgaat.” Ifop ondervraagde ook over de verschillende stereotypen: 22% is van mening dat “Joden zijn rijker dan de gemiddelde Franse”, 18% dat “Joden in hun eigen belang zichzelf opvoeren als slachtoffers van de nazi-genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog”; 17% vinden dat “Joden teveel macht hebben op het gebied van economie en financiën.”

“Ze hebben nog steeds minder kans zich te houden aan een aantal van deze stereotypen, vergeleken met de gemiddelde Fransen,” merkte Frederic Dabi. “Dit kan verklaard worden door het feit dat het opleidingsniveau van de respondenten hoger is dan het gemiddelde.”  

Vraag: Kent u de referent inzake racisme en antisemitisme binnen de universiteit?

Na de aanslagen van Charlie Hebdo, in 2015, van racisme en anti-semitisme scheidsrechters werden benoemd in instellingen voor hoger onderwijs. Vandaag zijn er 150 in het hele land. Probleem: 88% van de ondervraagde studenten hebben ert nog nooit van gehoord.

Geconfronteerd met een gebrek aan zichtbaarheid, middelen, opleiding, gebrek aan structuur … hebben deze referenten de grootste moeite om zich te laten gelden. Een handboek een opsomming van de instrumenten en juridische procedures zal voor hen binnenkort beschikbaar zijn en aan worden uitgedeeld. Ook zou er een grote informatiecampagne gepland zijn.

Zoals blijkt uit de enquête van Ifop, is het hoog tijd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amandine Hirou “89% des étudiants juifs de France déclarent avoir subi un acte antisémite” van 19 maart 2019 op de site van de Franse krant L’ Express

Een gedachte over “Franse peiling: Hoger Onderwijs biedt geen garantie tegen de pest van het antisemitisme

  1. De ‘intellectuele Jodenhaat op hoger niveau is vele male erger dan die van het primitieve klootjesvolk waar deze hoogopgeleide snobs & ignoranten zo graag op neer kijken.

    Kijken we echter in de hoofden van beide partijen….zien we dezelfde zieke geest.

    Like

Reacties zijn gesloten.