Volgende week maandag gaat Netanyahu op visite bij The Donald in het Witte Huis

Plaatje hierboven: Jeruzalem, maandag 22 mei 2017. President Donald Trump werd de eerste als dusdanig zetelende Amerikaanse president die de Kotel (Klaagmuur) bezocht op de Tempelberg in Jeruzalem, de heiligste plek voor de Joden in de wereld en in Israël in het bijzonder.

De Amerikaanse president Donald Trump zal maandag (25 maart) in het Witte Huis in Washington D.C. een ontmoeting hebben met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Het bezoek komt ook op een ogenblik dat de regering-Trump probeert een blauwdruk voor de vrede in het Midden-Oosten op te stellen, geleid door Trump senior adviseur en schoonzoon Jared Kushner, een ambitieus  vooruitzicht gesteund op de hechte relatie tussen Trump en de premier.

Het bezoek van volgende week is het tweede bezoek van de Israëlische premier aan het Witte Huis tijdens het bestuur van Trump na een eerste reis naar het Witte Huis afgelopen voorjaar, op 5 maart 2018. De vergadering komt slechts twee weken vóór de aanstaande verkiezingen van 9 april. Netanyahu heeft er bij de Trump-administratie op aangedrongen om de Golanhoogte officieel te erkennen als onderdeel van de staat Israël, samen met de rest van de internationale gemeenschap.

Staatssecretaris Mike Pompeo heeft op woensdag een ontmoeting gehad met Netanyahu op zijn kantoor in Jeruzalem, een paar uur voor de start van de Poerim-feestdagen. Netanyahu toonde de waardering van Israël voor de ‘brede basis van steun in de Verenigde Staten‘, erop wijzend dat ‘onze alliantie in de afgelopen jaren nooit sterker is geweest‘ – een duidelijke verandering ten opzichte van de acht jaar van gespannen relaties tijdens de regering-Obama.

De twee mannen spraken over de ontdekking door Israël van de pogingen van de Iraanse proxie Hezbollah om een ​​terreurnetwerk te bouwen in Syrië, op de Golanhoogte. “Je kunt je wel voorstellen wat er zou zijn gebeurd als Israël niet in de Golan was“, zei Netanyahu. “We zouden Iran hebben aan de oevers van het Meer van Galilea. Het wordt tijd dat de internationale gemeenschap erkent dat Israël in de Golan blijft, het feit dat de Golan altijd deel zal blijven uitmaken van de staat Israël“, zei hij.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Caitlin Oprysko “Israel’s Netanyahu to visit White House next week” van 20 maart 2019 op de site van Politico

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Netanyahu to Meet Trump at White House on Monday” van 20 maart 2019 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Volgende week maandag gaat Netanyahu op visite bij The Donald in het Witte Huis

Reacties zijn gesloten.