Jordaanse koning Abdullah II waarschuwt Israël omtrent situatie op de Tempelberg

Koning Abdullah II van Jordanië zei op woensdag 20 maart dat zijn standpunt over Jeruzalem ‘onwrikbaar’ is en dat alle Jordaniërs achter hem staan. De koning bevestigde dat de toewijding van zijn land aan de heilige stad duidelijk is, aangezien Jordanië een historische plicht jegens Jeruzalem heeft, evenals de islamitische en christelijke heilige plaatsen aldaar. Over de Joodse heilige plaatsen aldaar repte de koning met geen woord.

Voor mij is Jeruzalem een ​​rode lijn en het hele volk staat achter mij,” zei hij in een verklaring geciteerd door het persbureau Xinhua. “Niemand kan Jordanië onder druk zetten, en het antwoord zal nee zijn. Alle Jordaniërs staan ​​aan mijn zijde in Jeruzalem. Aan het eind van de dag zullen Arabieren en moslims ook achter ons staan,” voegde koning Abdullah eraan toe.

Zijn opmerkingen kwamen in de nasleep van de recente spanning op de Tempelberg en de Golden Gate-compound. Eerder deze week beval een Israëlische rechtbank de sluiting van de Gouden Poort, ook bekend als de Poort van Barmhartigheid of Bab al-Rahma in het Arabisch, waar de Waqf recentelijk een moskee illegaal hebben opgericht. Plaatje hieronder:

De uitspraak volgde op recente rellen en schermutselingen die plaatsvonden op de Tempelberg toen moslims met geweld probeerden de gesloten Gouden Poort moskee te betreden, die de afgelopen 16 jaar is afgesloten, omdat ontdekt werd dat degenen die de site runden verbonden waren met de terreurgroep Hamas. Na die uitspraak eisten Jordaanse parlementsleden dat de Israëlische ambassadeur uit het koninkrijk zou worden gezet als antwoord op wat zij “aanhoudende Israëlische agressie” noemden op heilige plaatsen in Jeruzalem.

Israël veroverde Oost-Jeruzalem op  Jordanië in de Zesdaagse Oorlog van 1967 en onder het vredesverdrag van 1994 tussen de landen erkende Israël het hasjemitische koninkrijk als bewaarder over de heilige plaatsen van de Oude Stad. De Tempelberg werd achtergelaten in handen van de Jordaanse Waqf na de hereniging van Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog in 1967. De Waqf heeft hiervan geprofiteerd en verwijderde elk teken van oude Joodse aanwezigheid op de meest heilige plaats van het Jodendom.

Islamisering van de Tempelberg
Sinds 1996 is de islamitische Waqf begonnen om het moskeecomplex op het plateau van de Tempelberg te transformeren en werden er nieuwe moskeeën en bijbehorende gebouwen op het plateau van de site gebouwd. Dit alles met het doel een moskee complex te creëren dat zou kunnen wedijveren met dat van Mekka in Saoedi-Arabië.

Om de islamisering van de Tempelberg te doen slagen dienden alle oude Joodse structuren die konden gerelateerd worden aan de Tempel, vernietigd worden, als onderdeel van een masterplan van Yasser Arafat om elk spoor uit te roeien dat kan verwijzen naar de Joodse religieuze en historische banden met de site.

In 1999 werd zowat 9000 ton puin van de Tempelberg afgevoerd naar de Kidron Vallei. Tientallen vrachtwagens reden af en aan om alle Joodse artefacten die dateerden uit de Eerste en de Tweede Tempel periode samen met al het andere puin af te voeren naar de verschillende vuilnisbelten buiten de stad.

Israëlische archeologen zullen later nog veel artefacten op die stortplaatsen trachten te recupereren (zie de website v/d Temple Mount Sifting Project en hieronder de videoreportage).

Video: Redt de relieken van ons erfgoed:
The Temple Mount Sifting Project

 


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Jordan’s King warns Israel – King Abdullah II of Jordan says his position on Jerusalem is “unwavering”” van 21 maart 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelAmid Temple Mount tensions, Jordan king calls Jerusalem ‘a red line’” van 20 maart 2019 op de site van The Times of Israel

6 gedachtes over “Jordaanse koning Abdullah II waarschuwt Israël omtrent situatie op de Tempelberg

 1. Grappig : de gouden poort was oorspronkelijk een toegangspoort tot de stad ; in de 15e eeuw circuleerde de fabel dat de “Messias” hierdoor zou binnenkomen en is daarop door de arabieren aan de buitenkant dichtgemetseld en zijn er islamieten begraven om dit te verhinderen ! het getreiter en geklier is dus niet heden het geval : de “ontkennende fase” is eeuwigdurend bij muzelmannen !

  Geliked door 2 people

  1. Ja dat klopt. En nu zie je dat aan de binnenzijde van die muur er tegen de Gouden Poort een moskee werd gebouwd. Tss…

   Like

 2. Heerlijk, laat de koning van zich horen. Wat wil de geachte man eigenlijk zeggen? Toch geen dreigement? Wil hij ruzie? Waarom?

  Like

 3. Jordanie de vijand van israel. Daar kun je geen vrede mee sluiten, alleen een oorlog ter vernietiging. Laat Israel ophouden om het hoofd te buigen voor moslims.

  Like

Reacties zijn gesloten.