Kleischerf van de God Bes ontdekt in de Stad van David, Jeruzalem

Ter ere van het Joodse Poerimfeest dat mrogen plaatsvindt, werd een fragment van een kleikruik met een menselijk gezicht, waarvan twee wijd geopende ogen, een neus, een oor en een klein deel van de mondhoek werd bewaard, aan het publiek onthuld.

De kleischerf, gedateerd in de Perzische periode (4de – 5de eeuw v. Chr.), werd ontdekt in archeologische opgravingen door de Israel Antiquities Authority en Tel Aviv University in de opgravingslocatie Givati ​​Parking Lot van de Stad van David, in een grote vuilnisput dat tal van andere aardewerkfragmenten bevatte, allemaal gedateerd in de Perzische periode.

Volgens professor Yuval Gadot van TAU en Dr. Yiftah Shalev van IAA, “werd aardewerk uit deze periode in het verleden opgegraven in de Stad van David, maar dit is de eerste keer dat een dergelijke kruik is gevonden in archeologische opgravingen in Jeruzalem. of ergens in de Judeaanse hooglanden.”

Deze potten worden ‘Bes-vessels’ genoemd en waren heel gewoon in de Perzische periode. In de Egyptische mythologie is Bes de beschermgod van huishoudens, vooral moeders, vrouwen in de bevalling en kinderen. Na verloop van tijd werd hij de verdediger van alles wat goed was. Hij werd ook geassocieerd met muziek en dans. Zijn figuur sierde de wanden van huizen en verschillende vaten, huishoudelijke voorwerpen en spiegels en werd als amulet om de nek gedragen.

De God Bes verschijnt meestal als een dwerg met een baard, gekleed in een verenmuts, met een groot gezicht, uitstekende ogen, met zijn tong uitsteekt. Deze groteske figuur is blijkbaar bedoeld om vreugde en gelach op te roepen en boze geesten te verdrijven.

De figuur van Bes als beschermer werd blijkbaar overgenomen door de Feniciërs, en veel van dergelijke amuletten en Bes-houders zijn aangetroffen in talloze Perzische nederzettingen langs de Middellandse Zeekust. Dergelijke schepen en amuletten werden ook gevonden in Perzië zelf, in Shushan, Persepolis en in Egypte..

De Egyptische God Bes


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “In Time for Purim: Persian Period Clay Fragment Depicting Human Face Discovered in Jerusalem” van 20 maart 2019 op de site van The Jewish  Press

♦ naar een artikelIn honor of Purim: First ‘Bes-Vessel’ shard discovered in Jerusalem” van 20 maart 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Kleischerf van de God Bes ontdekt in de Stad van David, Jeruzalem

  1. Laat ook zien dat Jeruzalem dikwijls een bezettingsmacht moest dulden, nu ook weer van de Palestijnen die Jeruzalem opeisen als hun hoofdstad.

    Like

Reacties zijn gesloten.