Sterke alliantielijst Blauw & Wit bedreigt herverkiezing van premier Binyamin Netayahu

Plaatje hierboven: De vier boegbeelden van de politieke alliantie Blauw & Wit; van links naar rechts: Moshe Ya’alon, Benny Gantz, Yair Lapid en Gabi Ashkenazi [beeldbron: Flash90]

We zouden het bijna vergeten, maar in Israël zijn het binnen minder dan drie weken parlementsverkiezingen, met name op 9 april aanstaande.

De tenoren binnen de vele Israëlische partijen laten dan ook geen dag voorbijgaan zonder boute uitspraken en verklaringen af te leggen om de harten (lees: de stemmen) van hun kiespubliek te winnen. Op dat punt verschillen Israëlische politici geen haar van politici in onze Lage Landen. Politici blijven een ras apart.

Eén van die politieke zwaargewichten is voormalig stafchef van de IDF (2002-2005) en oud-minister van Defensie (2013-2016) Moshe Ya’alon. Ya’alon was lang een boegbeeld van de Likoed partij van Binyamin Netanyahu.

Maar in het licht van de nakende parlementsverkiezingen van 9 april, heeft Ya’alon zich op 29 januari 2019 aangesloten bij de nieuwe partij Israel Resilience (Veerkrachtig Israël) van voormalig IDF-stafchef (2011-2015) Benny Gantz. Ya’alon en Benny Gantz hebben ondermeer vanuit hun toenmalige functies samen het laatste offensief geleid tegen Hamas in Gaza tijdens de 51-dagen durende oorlog (Operation Protective Edge) in de zomer van 2014.

Blauw & Wit
Op 21 februari 2019 kondigde de partij van Gantz aan dat zij samensmolt met Yesh Atid van Yair Lapid om een ​​centristische alliantie te vormen voor de komende verkiezingen. De coalitie werd Blauw & Wit (Kahol Lavan) genoemd. Intussen heeft nog een andere voormalige IDF-stafchef (2007-2011) Gabi Ashkenazi zich bij de Blauw-Witten aangesloten.

Benny Gantz lijkt volgens de meest recente kiespeilingen de belangrijkste uitdager te worden van zittend premier Netanyahu en maakt ernstig kans om de nieuwe premier van Israël te kunnen worden. De tandem Ya’alon-Gantz lijkt alleszins flink op weg om de Likoed te verslaan op 9 april aanstaande.

De krijtlijnen van de coalitielijst Blauw & Wit werden intussen vastgelegd. Op 7 maart 2019 legde Yair Lapid in een toespraak voor een Engelssprekend publiek de vier voorwaarden vast voor een vredesakkoord met de Palestijnen: 1) De Israel Defense Forces hebben toestemming om het Palestijnse gebied binnen te gaan als ze weten dat terroristen een aanval op Israëli’s plannen; 2) de Jordaanvallei blijft in Israëlische handen; 3) geen Palestijns recht op terugkeer en tot slot: 4) Jeruzalem blijft de ondeelbare hoofdstad van Israël.

Eerder, op 25 februari 2019, verklaarde Yair Lapid dat de partij het wetsontwerp van de Joodse Natiestaat wenst te amenderen, met de bedoeling een burgerlijk gelijkheidsartikel toe te voegen. Het partijplatform van Blauw & Wit werd vrijgegeven op 6 maart 2019. Het document onthult standpunten over een aantal beleidsterreinen, waaronder een verbintenis om in gesprek te gaan met vredelievende Arabische buren en een bereidheid om onderhandelingen met de Palestijnen aan te gaan, zij het zonder land concessies.

Nu Israël en een goed deel van de soennitische Arabische wereld vandaag beide gemeenschappelijke dreigingen en kansen delen, is de term ‘Israëlisch-Arabisch’ conflict niet langer van toepassing,” zei de voormalige minister van Defensie Moshe Ya’alon maandag. “Vandaag – op dit moment, in de tussentijd – is er geen Israëlisch-Arabisch conflict: er is een Israëlisch-Palestijns conflict,” zei Ya’alon op een conferentie aan het Truman Institute van de Hebreeuwse Universiteit, die later deze maand het 40-jarig jubileum markeerde van de ondertekening van het Israëlisch-Egyptische vredesakkoord.

En dat was allemaal niet mogelijk geweest,” voegde Ya’alon – nummer drie op de Blauw & Wit coalitielijst eraan toe “indien Egypte zich 40 jaar geleden niet uit de kring van landen had teruggetrokken in oorlog met Israël. Als we terugkijken naar de overeenkomst, is er sinds de ondertekening geen sprake geweest van een conventionele oorlog tegen Israël,” zei de voormalige stafchef van IDF. “Geen enkele Arabische leider of Arabisch leger durfde Israël uit te dagen als leger tegen leger, en de Yom Kippur-oorlog was de laatste oorlog die de Arabische leiders tegen ons initieerden.”

Leider van Blauw & Wit Benny Gantz waarschuwde de leiders van Hamas woensdag dat als zij Israël aanvallen terwijl hij premier is, het beleid van ‘gericht doden‘ van Hamas-leiders zou terugkeren. Tijdens een rondleiding door de periferie van Gaza, samen met mede Blauwe en Witte leiders, Yair Lapid, Moshe Ya’alon, Gabi Ashkenazi, beloofde Gantz dat er ‘zero tolerance’ zou zijn voor het schieten op het Israëlische zuiden. Gantz verklaarde dat Operation Protective Edge die hij in Gaza met succes uitvoerde, deze rust bracht naar het zuiden. Maar dat nadat hij zijn post verliet, vliegers en andere projectielen naar Israël werden afgevuurd.

Plaatje hierboven: Boegbeelden van de Blauw & Witte alliantielijst Benny Gantz en Yair Lapid met op de achtergrond het logo van Blauw & Wit


Bronnen:

♦ naar een artikel van Herb Keinon “Ya’alon: ‘Israeli-Arab conflict is over; Israeli-Palestinian onze remains’” van 12 maart 2019 en een artikel van Gil Hoffman “Gantz threatens to kill Hamas leaders, resume targeted killings” 13 maart 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Sterke alliantielijst Blauw & Wit bedreigt herverkiezing van premier Binyamin Netayahu

Reacties zijn gesloten.