VN halen uit naar gewelddadige onderdrukking van volksprotesten in Gaza door het Hamas regime

De VN-afgevaardigde voor het Midden-Oosten, de Bulgaar Nickolay Mladenov, heeft op zondag jl. scherp uitgehaald naar het Hamas regime in de Gazastrook omdat de terreurgroep de protesten van de afgelopen dagen op gewelddadige wijze hebben neergeslagen.

Mladenov, de speciale U.N.-coördinator voor de vrede in het Midden-Oosten, zei dat hij vooral gealarmeerd was door de “brutale pak slaag dat journalisten en personeel van de Onafhankelijke Commissie voor de Mensenrechten (ICHR) te beurt viel alsmede het overvallen van huizen.

Gebukt door Hamas’ belastingverhogingen en een leven zonder hoop onder de Egyptisch-Israëlische blokkade, zijn honderden Palestijnen de straat opgekomen onder de slogan ‘Wij willen leven‘ om te protesteren tegen de stijgende kosten van levensonderhoud in de enclave aan de kust. Mobiele telefoonvideo’s die op sociale media werden geplaatst toonden ook ordediensten van Hamas die met baseballbats insloegen op de demonstranten en geweerschoten weerklonken in de wijken van de stad.

Het langdurig lijden van de mensen van Gaza, geeft hen het recht om te protesteren tegen de nijpende economische situatie zonder bang te hoeven zijn voor represailles,” zei Mladenov. “Ik veroordeel de aanhoudingsbevelen en het gewelddadig optreden van de ordediensten van Hamas tegen demonstranten, waaronder vrouwen en kinderen, in de afgelopen drie dagen in Gaza met klem“, voegde hij eraan toe.

Mensenrechtengroepen in Gaza zeiden dat een aantal van hun werknemers door de Hamas-politie werden geslagen of vastgehouden terwijl de protesten werden gevolgd. Organisatoren van de demonstraties, die hun identiteit verborgen hielden voor het publiek, zeiden in een verklaring dat demonstranten hun recht op vrijheid van meningsuiting onder Palestijnse wetgeving uitoefenden.

Tahseen Astal, een lid van het Gaza Journalisten Vakbond, zei dat de Hamas-troepen tientallen lokale Palestijnse journalisten hadden aangevallen en vier werden gehospitaliseerd vanwege hun verwondingen. Hij zei dat de Hamas-politie de huizen van journalisten had overvallen na hun berichten op de sociale media en dat er zeven in hechtenis zaten.

De meeste van de twee miljoen mensen in Gaza leven in armoede. De economie wordt beïnvloed door blokkades door Israël en Egypte – waarbij beide landen zich terecht zorgen maken om hun veiligheid – en de aanhoudende geschillen tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever.

Hamas heeft de ordediensten van de rivaliserende Fatah-beweging, de belangrijkste factie in de Palestijnse Autoriteit, beschuldigd van het controleren van de protesten in een poging om het te verzwakken. Fatah-functionarissen hebben de bewering ontkend.

De Palestijnse Autoriteit heeft in Gaza economische sancties opgelegd om Hamas, dat in 2007 de enclave veroverde op Al Fatah, te dwingen met de PA een akkoord af te sluiten inzake het delen van bevoegdheden. In een poging om de overheidsinkomsten van Hamas te verhogen, heeft het ‘ministerie van economische zaken’ van Gaza bijkomende taksen geheven op de invoer, wat leidde tot een stijging van de voedselprijzen, zei een lokale econoom.

Schrijnende toestanden in de Gazastrook en dat is niet de schuld van Israël…


Bronnen:

♦ naar een artikelUN Mideast envoy condemns Hamas crackdown on protests” van 18 maart 2019 op de site van Israel Hayom

♦ een artikel op deze blogVoor 3de dag op rij demonstreren Palestijnen in Gaza tegen het regime van Hamas en Co” van 17 maart 2019 en een artikelPalestijnen betogen in Gaza tegen Hamas; vrijdagse grensrellen opgeschort na raketaanval” en een artikelGeen vrije meningsuiting in Palestijnse gebieden: arrestatie, marteling van journalisten” van 16 maart 2019

Een gedachte over “VN halen uit naar gewelddadige onderdrukking van volksprotesten in Gaza door het Hamas regime

Reacties zijn gesloten.