Oude wijnpers blootgelegd in het Korazim Nationaal Park in Galilea

Een wijnpers versierd met een prachtige mozaïekvloer uit de Talmoedische Periode (4de-6de eeuw na Chr.) werd ontdekt tijdens opgravingen in het Korazim Nationaal Park ten noorden van het Meer van Galilea in Israël.

Korazim (Chorizim) is een oud Joods dorp dat dateert uit de 1ste eeuw na Chr. De Talmoedische Periode omvat de geschiedenis van de Joden tussen de vernietiging van de Tweede Tempel (70 na C.) en de verovering van het Heilig Land door Islam omstreeks 640 na C.

De wijnpers, die werd gebruikt voor het persen van druiven voor wijn, werd blootgelegd als onderdeel van archeologische opgravingen op de site, waarvan sommige toeristische opgravingen zijn waar bezoekers aan kunnen deelnemen en een belangrijke rol kunnen spelen bij het graven en blootleggen van historische vondsten.

De archeologische opgravingen in het Korazim Nationaal Park worden uitgevoerd door de Dagesh Company for Tourism Archaeology namens Ariel Universiteit, de Autoriteit voor Natuur en Parken en met de hulp van het Rakefet Fund van het ministerie van Financiën.

De wijnpers is ongeveer 16 vierkante meter en werd ontdekt toen een conserveringsteam dat in het park werkte per ongeluk de rand van het mozaïekoppervlak van de wijnpers blootlegde en het onmiddellijk rapporteerde aan de directeur van de site, Dekel Segev.

Volgens Segev “is een heel klein deel van het mozaïek vele jaren geleden ontdekt, maar was bedekt en niet volledig blootgelegd, onder andere vanwege conserveringsredenen. De laatste jaren lagen er een paar stenen verspreid over het gebied, maar het was moeilijk om de precieze locatie te bepalen.”

“Onlangs, toen de rand van het mozaïekoppervlak van de wijnpers bloot kwam te liggen en het mogelijk werd werken uit te voeren, waren we deze keer vastbesloten om de opgraving te voltooien, omdat het de enige mozaïek was in het oude Joodse dorp Korazim tijdens de Talmoedische Periode.”

“Er woonden hier Joden, die wijn dronken en ook wijn maakten, als onderdeel van de olijfolie- en tarwe-industrie van Korazim. De wijnpers geeft ons een extra dimensie aan de uniciteit en volledigheid van het dorp, inclusief al zijn kenmerken, waaronder residentiële, agrarische, rituele baden en, natuurlijk, de prachtige synagoge.”

Volgens Ahiya Cohen Tavor, de archeoloog die de opgraving bij Korazim leidt: “In tegenstelling tot de meeste wijnpersen die zich op de landbouwpercelen bevinden, bevindt deze wijnpers zich in de nederzetting zelf, en de oude boeren investeerden ook in de decoratie van de vloer in een mozaïek met diamantvormige en vierkantige patronen.”

Plaatje hierboven: Oude synagoge uit de 3de eeuw na C. in het Korazim Nationaal Park. De ruïnes van Korazim liggen verspreid over een oppervlakte van 100.000 m2 met in het midden de grote, indrukwekkende synagoge. Deze werd gebouwd met zwarte basaltstenen en versierd met Joodse motieven. Dichtbij bevindt zich een ritueel bad, omringd door openbare en residentiële gebouwen [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Winepress, Mosaic Floor from Talmudic Period Discovered in Korazim National Park” van 18 maart 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelAncient wine press with Talmudic period mosaic floor discovered in Galilee – This is the only mosaic from the time of the Talmud that has been found in the ancient Jewish village of Korazim” van 18 maart 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Oude wijnpers blootgelegd in het Korazim Nationaal Park in Galilea

Reacties zijn gesloten.