Het Israëlische leger bereidt zich voor op de volledige liquidatie van Hamas in Gaza

 De IDF heeft een plan opgesteld voor een oorlog tegen Hamas in de Gazastrook, die ‘tot het einde zal gaan’ en de terreurorganisatie zal vernietigen. Volgens de Hebreeuwse nieuwssite Walla heeft het militaire echelon van Israël een plan goedgekeurd om de strook te heroveren, op zijn minst tijdelijk, en Hamas militair te vernietigen. Het leger is van mening dat de noodzaak van een dergelijke operatie op handen is, omdat de situatie in Gaza extreem volatiel is.

De IDF overweegt verschillende redenen die een conflict kunnen veroorzaken: de onbedoelde dood van een hoge ambtenaar of van Palestijnse kinderen tijdens de aanhoudende grensrellen, de wens van de Hamasleiding om af te leiden van de economische crisis in de Strook en de opkomst van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) als een nog radicalere en gewelddadiger organisatie dan Hamas.

Bovendien heeft de Palestijnse Autoriteit Voorzitter Mahmoud Abbas een sterk verlangen naar de decimering van Hamas, hetzij door Israël, hetzij door een ‘overgave’ van Hamas, veroorzaakt door economische en politieke druk. Hamas is zich hiervan bewust en wil daarom waarschijnlijk een soort bemiddeling van Egypte die Israël zal overhalen economische beperkingen aan de Strook te schrappen. Zonder dit gelooft de IDF dat Hamas opzettelijk een grote oorlog kan veroorzaken.

Als gevolg van deze overwegingen heeft het IDF een uitgebreid plan opgesteld om de Strook over te nemen en Hamas te elimineren. Wat er daarna zal gebeuren, is blijkbaar onzeker. De opties omvatten een internationale troepenmacht om de Strook te besturen, het grondgebied terug te bezorgen aan de PA, of de mogelijkheid van een uitgebreid Israëlisch militair bestuur.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein_”IDF Is Preparing to ‘Go All the Way’ Against Hamas” van 16 maart 2019 op de site van The Algemeiner

♦ een artikel op deze blogEgypte tegen Hamas: ‘Israël zal u vernietigen en we zullen niets doen om het te stoppen’” van 18 maart 2019

3 gedachtes over “Het Israëlische leger bereidt zich voor op de volledige liquidatie van Hamas in Gaza

Reacties zijn gesloten.