Rabbijn die zondag werd neergeschoten nabij Ariel, bezweken aan zijn verwondingen

Laatst bijgewerkt: heden om 10u29′

Rabbijn Ahiad Ettinger, een van de drie Israëlische slachtoffers in een tweetal terreuraanslagen in Samaria op zondag, is overleden, nadat hij maandag aan zijn verwondingen is bezweken. Ettinger, 47, inwoner van de Israëlische stad Eli in Samaria, wordt overleefd door zijn vrouw en 12 kinderen in de leeftijd van één tot 20 jaar.

Als prominente opvoeder in de nationaal-religieuze sector diende Rabbijn Ettinger als de decaan van de Oz V’Emunah hesder yeshiva in de wijk Neve Sha’anan in het zuiden van Tel Aviv.

Op zondag voerde een Palestijnse-Arabische terrorist een paar aanslagen uit in Samaria, waaronder een combinatie van steken en schieten in Ariel Junction in centraal Samaria, en vervolgens een schietaanval in West-Samaria bij Gitai Avisar Junction.

Tijdens de eerste aanval, bij Ariel Junction, verstopte de terrorist, gewapend met een mes, zich in een illegale Arabische winkel bij de kruising, wachtend op een geschikt moment om twee in de buurt ingezette IDF-soldaten aan te vallen. De terrorist slaagde erin de soldaten te overvallen, een van hen neer te steken en zijn vuurwapen te stelen. De terrorist schoot de soldaat neer en doodde hem.

De soldaat werd later geïdentificeerd als de 19-jarige Gal Keidan uit Beersjeba. Nadat hij sergeant Keidan had vermoord, werd de terrorist beschoten door de commandant van de IDF-eenheid die op de kruising was ingezet. Die kreeg naar verluidt een kogel in zijn schouder maar bleek niet ernstig gewond en wist vervolgens een auto te stelen en het toneel te ontvluchten.

De terrorist schoot later een tweede IDF-soldaat neer alsmede Rabbijn Ettinger. De tweede IDF-soldaat, Alexander Dvorsky, werd naar het Beilinson-ziekenhuis gebracht en is nog steeds in kritieke toestand.

Rabbijn Ettinger, die had geprobeerd de terrorist met zijn persoonlijke vuurwapen neer te halen werd tijdens de aanval neergeschoten en kreeg een schot in het hoofd. Hij werd in kritieke toestand opgenomen in het Beilinson Medical Center in Petah Tikva, waar hij op maandagochtend is bezweken aan zijn verwondingen en vervolgens werd dood verklaard.

Een van de terroristen werd intussen geïdentificeerd als de 20-jarige Omar Abu Lila (plaatje hieronder) uit het Arabische dorp Zawiya nabij Ariel. Soldaten overvielen het huis van de terrorist en ondervroegen leden van zijn familie en arresteerden zijn vader en broer voor verder verhoor. De klopjacht op wellicht nog twee mededaders wordt intussen intensief verder gezet.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Rabbi shot during Samaria attack dies – Rabbi Ahiad Ettinger, who was critically wounded in terror attack Sunday, dies after succumbing to his wounds” van 18 maart 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelWatch – IDF maps out home of Muslim terrorist who murdered Sgt Gal Kaidan and Rabbi Ettinger as manhunt continues” van 18 maart 2019 op de site van Israel Behind The News (BTN)