De VS noemen de ‘Westbank’ en de Golan geen ‘bezette gebieden’ meer

Plaatje hierboven: Een Israëlische soldaat kijkt vanop de Golan Hoogte aan de grens van Israël met Syrië, naar het beneden gelegen Syrische dorpje Breqa op 13 november 2012 [beeldbron: Uriel Sinai/Getty Images]

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in zijn jaarlijkse mensenrechtenrapport voor 2018, dat vorige week werd gepubliceerd, de Golan-hoogten “door Israël gecontroleerd territorium” genoemd. Alle eerdere Amerikaanse regeringen hadden geweigerd de Israëlische soevereiniteit op de Golan te erkennen, en hadden het gebied consequent “bezet gebied” genoemd.

Bovendien werden in het rapport met betrekking tot de “Westbank” en de Gazastrook begrippen zoals “bezet” of “onder bezetting” niet meer gebruikt, in tegenstelling tot alle Amerikaanse autoriteiten, die deze namen met betrekking tot Judea en Samaria (de zogenaamde “Westbank”) en alle door Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde gebieden tot nu toe hadden gebruikt.

In 1981 had Israël de Golan-hoogten officieel geannexeerd, hoewel de internationale gemeenschap de Israëlische soevereiniteit in de regio niet heeft erkend. Een groot deel van de Golan wordt bewoond door Druzische gemeenschappen, die zichzelf bewezen hebben als voorbeeldige burgers van de joodse natie en hun aangenomen thuisland verdedigen met hun dienst in het Israëlische leger.

Voortdurende schermutselingen tussen de Syrische strijdkrachten van Assad, Hezbollah en door Iran gesteunde milities tegen de rebellen op de Golan aan de grens met Israël maakte het voor waarnemers duidelijk dat Israël de Golan-hoogten nooit kan verlaten.

Vorige week nog bezocht de vooraanstaande Republikeinse Senator Lindsey Graham samen met minister-president Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, de Golan-hoogten om te discussiëren over plannen betreffende de Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit van Israël in de Golan-hoogten als strategisch belangrijk deel van de joodse staat.

“In samenwerking met Senator Ted Cruz zal ik me er voor inspannen de Golan nu en voorgoed als deel van de staat Israël te erkennen”, zei Graham tijdens het bezoek. “Israël heeft dit gebied in de strijd om het overleven bezet. Dit territorium werd militair bezet, omdat het als startpunt diende voor de aanval op de staat Israël. Dit gebied heeft een rijke joodse geschiedenis”, verklaarde Graham.

door David Lazarus


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “USA bezeichnen „Westbank“ und den Golan nicht mehr als “besetzte Gebiete”” op de site van Israel Heute van 14 maart 2019.

Een gedachte over “De VS noemen de ‘Westbank’ en de Golan geen ‘bezette gebieden’ meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.