Egypte tegen Hamas: ‘Israël zal u vernietigen en we zullen niets doen om het te stoppen’

Plaatje hierboven: Rafah, Gaza, op 18 september 2015. Palestijnse kinderen spelen in de plassen water nadat Egyptische soldaten de smokkel- en terreurtunnels van Hamas, die onder de grens naar Egypte lopen, met zeewater lieten vollopen om ze te vernietigen. De tenten op het plaatje verbergen de ingangen van de bewuste tunnels [beeldbron: Abed Rahim Khatib/Flash90]

Kort na 21.00 uur op donderdag 14 maart ’19, enkele minuten nadat sirenes over centraal Israël schetterden en een luide dreun de grond deed schudden, maakten hoge Egyptische inlichtingenofficieren zich enorm boos tijdens een ontmoeting met Hamas-functionarissen in Gaza.

’t Is maar dat je het weet,” fulmineerden ze tegen Hamas-leiders Yahya Sinwar en Ismail Haniyeh dat “als Israël besluit om een ​​alomvattende militaire operatie te beginnen in Gaza, wij niets zullen doen om het te stoppen, zelfs als het besluit om tegelijkertijd het Hamas regime omver te werpen en de Gazastrook te veroveren.

Deze dramatische woordenwisseling werd doorgegeven aan Israël Hayom door een hoge Egyptische ambtenaar die de vergadering bijwoonde. “De sfeer aan het begin van de bijeenkomst was heel ontspannen en hartelijk,” zei de Egyptische ambtenaar.

Kort voor de ontmoeting waren we teruggekeerd uit Israël met antwoorden. We geloofden dat Hamas ze zou accepteren en een stabieler en langduriger staakt-het-vuren zou voorstaan. Een paar minuten later betrad een assistent van de Egyptische delegatie de vergaderzaal met een bezorgde blik in zijn gezicht en overhandigde de Egyptische delegatieleiders zijn mobiele telefoon.

De glimlachjes werden onmiddellijk vervangen door onverbiddelijke gezichten; de hoofden van de delegaties wendden zich tot Sinwar en zeiden tegen hem: ‘Hoe ver denk je dat je zult komen met dit dubbele spel van jou? Wij zitten hier om de details van een staakt-het-vuren met Israël uit te hameren en achter onze rug, machtigt u uw volk om raketten af ​​te vuren naar Tel Aviv?

De teneur werd nog sterker, de Egyptische functionaris ging door. “Als Israël besluit om een ​​alomvattende militaire operatie in Gaza te starten, zullen we deze keer niets doen om de Israëlische aanval te stoppen, zelfs als de Israëli’s besluiten jullie regime in Gaza te ontmantelen door jullie allemaal te vermoorden. Terwijl [Israël] Gaza herovert, zullen Egypte en zijn bondgenoten in de regio geen vinger bewegen om de Israëlische reactie te stoppen.

Hamasleiders Ismail Haniyeh (l.) en Yahya Sinwar (r.)

Volgens de Egyptische functionaris waren Haniyeh en Sinwar niet minder verbaasd dan de Egyptenaren toen ze hoorden over de raketlancering in centraal Israël. “Hamas staat niet achter de lancering,” vertelde Sinwar zijn Egyptische gasten naar verluidt, eraan toevoegend dat zijn organisatie een grondig onderzoek zou doen om de verantwoordelijken te vinden. Sinwar vroeg de Egyptische functionarissen contact op te nemen met Israëlische leiders en hen te laten weten dat er geen opdracht was gegeven om raketten af ​​te vuren op Israël, en zeker niet op Tel Aviv.

De Egyptische inlichtingenfunctionarissen waren niet overtuigd en bleven Sinwar aanvallen. “Je liegt! Het bloed van de inwoners van Gaza, die gewond zullen raken door de Israëlische reactie, ligt in jouw handen! Met je eigen handen zul je de vernietiging van Gaza en de val van je regime bewerkstelligen, en je hebt ook met onze eigen veiligheid in Gaza gegokt door te schieten op Tel Aviv terwijl we hier zijn!

Sinwar reageerde op de beschuldigingen en vertelde zijn gasten flauwtjes: “Ik zal u niet vragen om uw leven te riskeren door in Gaza te blijven, maar voordat u weggaat, vragen we u contact op te nemen met uw Israëlische tegenhangers en benadrukken dat de raketlancering niet opzettelijk was en zeker niet gepland was, en dat Hamas niet op zoek is naar een escalatie maar om de resterende losse eindjes aan het staakt-het-vuren vast te grijpen.

De Egyptische functionaris voegde hieraan toe: “Kort nadat we de Strook hadden verlaten, nam Sinwar contact op met de delegatieleiders en vertelde hen dat Hamas-agenten die onderhoudstaken verrichten bij de lanceerbatterijen die in het westen van Gaza werden geplaatst, als voorbereiding op een toekomstige botsing met Israël, kennelijk de raketten per ongeluk hadden afgevuurd. Volgens Sinwar heeft Hamas één agent aangehouden en beloofd om anderen te arresteren en voor het gerecht te brengen.

Hamas stemde ook in met de eis van Egypte dat het de ‘Mars van de Terugkeer’ -protesten aan de grens met Israël die wekelijks plaatsvinden op vrijdag, zal stilleggen en tevens dat de zogeheten ‘Mars van een Miljoen’, die gepland staat voor 29 maart, afzegt en zich verder onthoudt van geweld of eveneens allemaal samen wordt geannuleerd. Tja, wie gelooft die mannen nog?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Siryoti “‘Israel will destroy you and we won’t do a thing to stop it’” en een artikel van Maj. Gen. (res.) Gershon Hacohen “Israel’s intensifying dilemma” van 17 maart 2019 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.