Palestijnse terreuraanslag tegen Joden nabij Ariel in Samaria: één dode en verscheidene gewonden

Laatst bijgewerkt: maandag, om 5u32′

Eén Israëliër werd gedood en twee anderen raakten gewond bij een dubbele aanslag buiten de Joodse gemeente Ariel in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, meldden reddingsdiensten. Volgens de eerste berichten raakte een man van in de twintig ernstig gewond bij het kruispunt van Gitai Avishar nadat hij werd neergestoken door een Palestijnse aanvaller die een wapen en vervolgens een auto had gestolen voordat hij het toneel verliet.

Een ander schietincident vond even later plaats op het knooppunt Ariel in het gebied waar de ZAKA-hulpdiensten meldden dat er één dodelijk slachtoffer was en één persoon ernstig gewond. Gal Keidan, een 19 jarige sergeant van de IDF overleefde de aanslag niet.

De gewonden werden geëvacueerd naar het Beilinsonziekenhuis voor medische behandeling. De Gitai Avishar Junction op Highway 5 is een centrale kruising van de snelweg die Ariel verbindt met het centrum van Israël, waar dagelijks honderden Palestijnse werknemers doorheen reizen.

De twee gewonde mannen, een van 19 jaar en een andere van 47, werden naar het Beilinson-ziekenhuis in Petah Tikva gebracht, zei de hulpverlener van de David Adom. Het jongere slachtoffer liep abdominale en ruggengraatletsels op en werd voorbereid voor een operatie. De toestand van het oudere slachtoffer verslechterde tot kritiek tegen de tijd dat hij in het ziekenhuis aankwam met hoofdletsel en artsen vechten op dit moment voor zijn leven. Hij werd geïdentificeerd als Achiad Evyatar, een vader van 12 uit de Eli-nederzetting.

De IDF heeft controleposten opgezet en is begonnen met het controleren van voertuigen in het gebied en een groot aantal troepen is ook op weg naar de scène om deel te nemen aan de zoektocht naar de aanvaller. “Er was een verslag van een schietpartij op het knooppunt Ariel in het gebied van de Ephraim Regionale Brigade. De details worden onderzocht”, zei de eenheid van de woordvoerder van het IDF in een verklaring, en voegde er later aan toe dat volgens de eerste onderzoeken er wel degelijk twee afzonderlijke aanslagen hadden plaatsgevonden. “De klopjacht naar de terroristen is aan de gang,” klonk het.

Yossi Dagan, de voorzitter van de Regionale Raad van Samaria, zei na de aanval dat de bewoners op de IDF vertrouwen om de aanvallers te vinden en te doden:

We versterken de helden van de IDF en vertrouwen op de defensie-instelling en de IDF om deze verachtelijke terroristen te bereiken en hen te doden. We zullen nooit breken en we zullen ons nooit terugtrekken. De Joodse vestiging in Samaria maakt deel uit van het volk van Israël en maakt deel uit van de staat Israël. Alle inwoners van Shomron, samen met alle burgers van de staat Israël, steunen de IDF en versterken onze heldhaftige soldaten.

Update volgt later op de dag…


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “One Israeli killed, twp injured in West Bank terreor attack near Ariel – Magen David Adom said they were treating a critically-injured person at the Ariel Junction” van 17 maart 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel2 Israelis murdered by Muslim terrorists in combined stabbing, shooting attack at Ariel, Gitai junctions in Samaria” van 17 maart 2019 op de site van Israel Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Jacob Magid “3 Israelis injured, 1 critically, in northern West Bank shooting attacks” van 17 maart 2019 op de site van The Times of Israel