Voor 3de dag op rij demonstreren Palestijnen in Gaza tegen het regime van Hamas en Co

Duizenden inwoners van Gaza zijn voor de derde dag op rij samengekomen om te protesteren tegen Hamas, de onderdrukkende en gewelddadige terreurgroep die Gaza regeert. Hamas veiligheidstroepen schieten, vallen demonstranten aan en ranselen hen op brutale wijze af op verschillende locaties waaronder in Khan Younis, Deir al-Balah, Bureij, Rafah en Jabalyia.

Voor het eerst in drie dagen hebben protesten zich verspreid naar verschillende locaties in Gaza-stad, met Hamas die met geweld de demonstranten uiteen te drijven op het Martelarenplein in de buurt van het Shati vluchtelingenkamp, ​​de bakermat van veel van de Hamas-leiders.

Getuigen vertelden, op voorwaarde van anonimiteit uit angst voor vergelding, dat Hamas-eenheden tientallen mensen hebben afgeslagen en vernederd, waaronder lokale journalisten en activisten. Journalisten in Gaza melden dat ze doodsbedreigen hebben ontvangen op hun mobiele telefoons om te voorkomen dat ze verslag zouden uitbrengen over de protesten.

Winkels zijn geblindeerd en een gedeeltelijk uitgaansverbod is afgedwongen door Hamas in Khan Younis. Daarnaast arresteerde Hamas een aantal lokale medewerkers van mensenrechten-ngo’s, die protestacties tegen Shujaiya vanmiddag documenteren. Beelden van milities van Hamas in volle militaire uitrusting waarin ze met scherp vuren op de demonstranten, werden online geplaatst. De rivaliserende Fatah-terreurgroep begon met het verspreiden van beelden van de hardhandig optreden in Gaza met behulp van zijn accounts op de sociale media.

Hamas politie ranselt Palestijnse vrouwen uit elkaar in Gaza

“De zonen van Hamas-functionarissen leven in luxe weelde en vier van mijn zonen zijn werkloos, alle Gazanen zijn werkloos omdat Haniyeh en Sinwar zich niets aantrekken van de noden van de armen”, zei een Gazaanse vrouw tijdens de protesten. Hamas rooft de fondsen uit Qatar  en internationale organisaties die bestemd ziuijn voor de behoeftigen en gebruikt de donaties om terreurstunnels te graven, raketten te maken, wapens te bouwen en terreuraanslagen tegen Joden voor te bereiden.

Veiligheidsexperten in Israël speculeerden dat de binnenlandse ongeregeldheden ertoe zouden kunnen leiden dat de terreurgroep Israël zou aanvallen als afleiding. Niet-bevestigde rapporten suggereren dat Hamas 600 demonstranten, inclusief vrouwen en minderjarigen, op de Rantisi-site in Jabaliya vasthoudt, omdat de protesten tot in de nacht voortduren.

Volgens rapporten, werd de directeur-generaal van Palestina TV, Raafah al Qudra, gisteravond gearresteerd als onderdeel van een hardhandig optreden tegen media die de protesten verslaan. Jeugdgroepen roepen op om de protesten morgen bij 13 universiteiten en hogescholen te laten escaleren. Morgenochtend zullen bewapende facties uit Gaza een gezamenlijke bijeenkomst houden om de recente ontwikkelingen, inclusief de protesten, te bespreken en een persverklaring af te geven.

Plaatje hierboven: Palestijnen slagen andere Palestijnen met stokken en geweerkolven in elkaar. Gaza City, september 2007: Hamas slaags met rivaal in de terreur met name hun broeders van al-Fatah (van Mahmoud Abbas). Die broedertwist woedt tot op heden in alle hevigheid onverminderd verder en maakt de facto deel uit van de Palestijnse cultuur van haat en geweld.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas suppresses social protest in Gaza – Dozens injured as Hamas suppresses demonstrators protesting the cost of living in Gaza” van 17 maart 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelGaza riots, day 3: Hamas shoots, beats demonstrators against its corruption and oppressive rule” van 16 maart 2019 op de site van Israel Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelHamas violently disperses demonstrators on 3rd day of internal protests” van 16 maart 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Day 3 of Anti-Gov’t Riots in Gaza: Hamas Arrests 4 Human Rights Workers Plus Journalists” van 17 maart 2019 op de site van The Jewish Press

5 gedachtes over “Voor 3de dag op rij demonstreren Palestijnen in Gaza tegen het regime van Hamas en Co

 1. Bij de laatste verkiezingen daar werd toch massaal op Hamas gestemd? Ik weet niet beter dan dat bij vrije verkiezingen 80% van de Palestijnse Arabieren Hamas stemt of wil stemmen. Iedereen blij, behalve dat de Joden moeten vertrekken toch?

  Like

  1. Jamaar, dat is ook al weer meer dan dertien jaar geleden. Intussen beloofde Hamas al duizend keer Israël van de kaart te vegen, maar ze kregen telkens een groter pak slaag dan de vorige keren, in 2008/éààç, november 2012 en zomer 2014.

   Je moet gewoon eens naar de plaatjes kijken van deze week hoeveel schade de IDF heeft aangericht aan Hamas infrastructuur als vergelding voor het afvuren van twee M-75 middellange afstandraketten.
   https://www.timesofisrael.com/idf-releases-photos-of-hamas-posts-flattened-in-response-to-rocket-fire/

   Ook circuleert er indit verband een broodje-aap verhaal als zouden die twee raketten “per ongeluk” zijn afgevuurd. Dat zou kunnen bij de klassieke Qassam raketten maar niet met die M-75 tuigen.

   Maar ik geloof wel dat Israëlische politici zeggen dat ze het geloven. We zitten op 3 weken van de verkiezingen en niemand die een grootscheeps offensief wil wagen tegen Hamas.

   Overigen zijn die M75 raketten wel degelijk gevaarlijk. Hamas beschikt ook over Iraanse Fajr-5 raketten en die zijn nog nog een stuk gevaarlijker:

   Een appartementsgebouw in Rishon Lezion, ongeveer 15 kilometers ten zuiden van Tel Aviv, kreeg gisteren 20 november 2012 een voltreffer en werd zwaar beschadigd. De bovenste verdieping werd getroffen door een Iraanse Fajr-5 raket uit Gaza. Deze raket heeft een explosieve lading van 90 kilogram, vandaar dat de schade zo enorm is. Het gebouw werd onbewoonbaar verklaard en zal wellicht moeten afgebroken worden.

   Liked by 1 persoon

 2. De media laat gewoon zien wat men moet zien en dat is Hamas is geen terreurgroep maar een soort van vrijheidstrijders, de media is verantwoordelijk ook bij ons voor poralisatie, ze moeten ons geen ideologie opdringen.

  Like

 3. Die stumperds, zuchten onder dat terror regime hoop dat ze voor eens en altoos opgeruimd worden Jesus is Heer
  Shalom

  Like

Reacties zijn gesloten.