Ruth Bader-Ginsburg poster in Brooklyn besmeurd met de woorden ‘Sterf, Jodenhoer!’ en een swastika

Een affiche in Brooklyn, New York, met het gezicht van Ruth Bader Ginsburg, rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof en Amerikaans icoon van de vrouwenbeweging en het gezicht in de strijd voor gendergelijkheid, werd besmeurd met de woorden “Die, Jew bitch!” (Sterf, Jodenhoer!) en een swastika.

De vernielde poster bij een metrohalte in de wijk Greenpoint circuleerde op woensdag op de (a-)sociale media. De zin en het symbool waren geschreven met een zwarte marker over het gezicht heen van de Joodse juriste. De poster was reclame voor haar biografisch het boek ‘The Unstoppable Ruth Bader Ginsburg: American Icon‘ dat op 9 oktober 2018 werd uitgebracht.

Op Twitter berichtte de Transit Authority Subway van New York City  dat de “aanstootgevende beelden” dinsdag waren gerapporteerd en dat het sindsdien was verwijderd. “Nogmaals, we betreuren het dat onze klanten werden blootgesteld aan deze haatdragende taal“, aldus het bureau. De politie van New York schreef op Twitter dat hij het incident onderzocht. Burgemeester Bill de Blasio en gouverneur Andrew Cuomo hebben ook hun afkeuring getweet.

Ruth Bader-Ginsburg
Geboren op 15 maart 1933, in Brooklyn, New York, werd Ruth Bader Ginsburg rechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof en werd hiermee nog maar de tweede vrouw die deze hoge functie bekleedt. Joan Ruth Bader vierde afgelopen vrijdag 15 maart 1933 haar 86ste verjaardag. Zij is de tweede dochter van Celia (geboren Amster) en Nathan Bader, die in de wijk Flatbush woonden.

Haar vader was een Joodse emigrant uit Odessa, Oekraïne, in het toenmalige Russische Rijk en haar moeder werd in New York geboren uit Oostenrijks-Joodse ouders. Hoewel niet vroom, behoorde de familie Bader tot het Joodse Centrum van East Midwood, een conservatieve synagoge, waar Ruth beginselen van het Joodse geloof leerde en er de Hebreeuwse taal leerde. Op de leeftijd van 13 trad Ruth op als de “kamp rabbijn” in een Joods zomerprogramma in Camp Che-Na-Wah in Minerva, New York.

In 1959 behaalde ze haar rechten diploma aan de Universiteit van Columbia als de eerste in haar klas. In 1970 richtte zij de Women’s Rights Law Reporter op, het eerste juridische tijdschrift in de VS dat zich uitsluitend richt op vrouwenrechten. In 1972 stichtte Ginsburg het Women’s Rights Project bij de American Civil Liberties Union (ACLU) en in 1973 werd zij de algemene adviseur van het project.

In 1980 duidde president Jimmy Carter Ruth Bader-Ginsburg aan om als rechter te zetelen in het Hof van Beroep voor het District van Columbia. Ten tijde van haar benoeming werd Ginsburg als een gematigd beschouwd. In 1993 was president Bill Clinton naar verluidt op zoek om de diversiteit aan het Hof te vergroten, en benoemde Ginsburg als de eerste Joodse rechter sinds het aftreden van Justitie Abe Fortas in 1969, de eerste vrouwelijke Joodse rechter ooit.

Als rechter geeft Ruth Ginsburg de voorkeur aan voorzichtigheid, gematigdheid en terughoudendheid. Ze is een voorvechter van gelijkheid voor iedereen, ongeacht geslacht, ras, religie of seksuele voorkeuren. Ze wordt beschouwd als onderdeel van het gematigd-liberale blok van de Hoge Raad met een krachtige stem ten gunste van gendergelijkheid, de rechten van werknemers en de scheiding van kerk en staat.

In juni 2015 bereikte zij dat kon worden doorgegaan met het verstrekken van subsidies aan Amerikanen voor noodzakelijke gezondheidszorg. Ook bewerkte zij die maand het legaliseren van het homohuwelijk in alle 50 staten van de VS. Ginsburg wordt in het algemeen beschouwd als van beslissende invloed nadat zij de afgelopen jaren publieke steun had verkregen voor het idee van huwelijken van hetzelfde geslacht.

Uiteraard haalde ze hiermee de frustratie en woede van de Republikeinse garde die zich schaart achter de huidige president Trump over zich. Gezondheidszorg voor allen, homohuwelijk en gendergelijkheid zijn niet bepaald de core van de rechterzijde in de VS.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Josefin Dolsten “Ruth Bader Ginsburg poster in Brooklyn vandalized with the words ‘Die, Jew bitch’ and a swastika” van 13 maart 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

2 gedachtes over “Ruth Bader-Ginsburg poster in Brooklyn besmeurd met de woorden ‘Sterf, Jodenhoer!’ en een swastika

 1. scheiding tussen kerk en staat is een utopia want alle pastoors of godsdiensten worden onderhouden door de staat op kosten van de belastingbetaler. Gendergelijkheid is eigenlijk verklaren dat God zich vergist heeft en er geen twee seksen meer zijn ,natuurlijk lokt zo’n stelling reacties uit, maar dan nog is het erover en totaal verkeerd !

  Like

  1. Nochtans in Frankrijk (en een aantal andere landen) kan het wel, daar moeten pastoors zelf voor een inkomen zorgen.

   Met gendergelijkheid worden natuurlijk gelijke kansen, rechten en plichten bedoeld, inclusief gelijke verloning voor hetzelfde werk en een evenwichtige vertegenwoordiging en deelname in alle aspecten van de samenleving. Dat lijkt mij allemaal vanzelfsprekend. Daar zijn we – wat België betreft – niet eens meer ver van verwijderd. Die klok kan je nooit meer terugdraaien.

   Wat God daarmee te maken heeft gaat mijn petje te boven. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.