Pools weekblad leert zijn lezers ‘hoe je een Jood kan herkennen’

Plaatje hierboven: Het extreemrechtse Poolse magazine, Najwyższy Czas, publiceerde een antisemitische karikatuur van een zgn. ‘echte’ Jood met haakneus, zijlokken en keppel. De zin “Polish Death Camps” (Poolse doodskampen) typende op zijn laptop computer, zegt de figuur in het Pools: “Wanneer het duizend keer wordt herhaald wordt het waarheid.” Naast hem een koffiemok met de “s” in “Holocaust” die werd vervangen door een dollarteken [beeldbron: The Algemeiner]

Een rechtse krant met nationale verspreiding in Polen heeft op de voorpagina een artikel gepubliceerd dat lezers opdraagt ​​”hoe een jood te herkennen“. Het wekelijkse weekblad Tylko Polska of ‘Alleen Polen’ vermeldt op haar voorpagina “namen, antropologische kenmerken, uitdrukkingen, uiterlijkheden, karaktereigenschappen, werkingsmethoden en desinformatie-activiteiten.’

De tekst luidt ook: “Hoe kun je ze verslaan? Dit kan niet blijven doorgaan!” De pagina bevat ook een kopregel: “Aanval op Polen tijdens een conferentie in Parijs” en “Joden willen van Polen 300.000.000.000 dollar”.

De verwijzing is naar een conferentie over Holocaust-studies vorige maand waarin Poolse nationalisten klaagden dat sprekers anti-Pools waren.

Op de voorpagina staat een foto van Jan T. Gross, een Pools-Joodse Princeton University-geleerde die in 2006 een boek schreef ‘Fear: Anti-semitisme in Poland after Auschwitz‘ over de Poolse medeplichtigheid aan de Holocaust en het in 2008 uitbracht in het Pools, sindsdien een frequent doelwit is van nationalistische aanvallen.

“Alleen Polen” (Tylko Polska) wordt uitgegeven door Leszek Bubl, een marginale nationalistische politieke kandidaat en soms musicus die heeft gezongen over ‘hondsdolle’ rabbijnen. De krant werd woensdag gespot in de Sejm, het lagere huis van het Poolse parlement, als onderdeel van het pakket tijdschriften van deze week.

Michał Kamiński, een conservatief parlementslid, protesteerde tegen het artikel en zijn aanwezigheid op het Sejm, berichtte Polsat nieuws. Het Sejm Informatiecentrum reageerde door te zeggen dat ‘de Kanselarij van de Sejm de verwijdering van de publicatie uit de persmap zal aanvragen.’

Voorpagina van Tylko Polska  van 14 maart 2019


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Polish newspaper’s front page teaches ‘how to recognize a Jew’” van 13 maart 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Antisemitic Images, Cartoons, Flood Polish Press as Holocaust Law Dispute Festers” van 26 februari 2018 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Pools weekblad leert zijn lezers ‘hoe je een Jood kan herkennen’

 1. Ja, Jodenhaat boomt!

  De haters gaan hélemaal los!

  Zonder enig commentaar of afkeuring van de beschaafde hypocrieten.

  Negeren en waar mogelijk steunen (zonder hiervoor als racistische Jodenhater te worden bestempelt) is het nieuwe normaal van de grote massa.

  Wanneer hebben wij dit eerder gezien?

  1930 – 1945.

  Like

 2. Het is allemaal zeer zielig, Polen het katholieke of ex katholieke land maar daar komt het ook vandaan .

  Like

Reacties zijn gesloten.