Palestijnen betogen in Gaza tegen Hamas; vrijdagse grensrellen opgeschort na raketaanval

In Gaza kwamen op vrijdag 15 maart 2019 honderden Palestijnen op straat in de stad Deir al-Balah om te protesteren tegen Hamas en de economische situatie. Voor de tweede dag op rij openden Hamas veiligheidstroepen het vuur, vielen demonstranten aan die brutaal in elkaar werd geslagen en arresteerden verschillende van hen (plaatje hierboven).

Protesten braken uit in Khan Younis, maar menigten zeiden dat de Hamas-troepen de betoging uit elkaar sloeg, dat ze zwaar werden mishandeld en dat schoten werden afgevuurd. Dit was reeds de tweede dag van protesten tegen Hamas, de onderdrukkende en gewelddadige terreurgroep die Gaza regeert.

Hamas plundert de fondsen die worden gedoneerd door Qatar en internationale organisaties en bedoeld zijn voor de verpauperde bevolking. Hamas gebruikt de donaties om terreurstunnels te graven, raketten te maken, wapens te bouwen en terreuraanslagen tegen Joden voor te bereiden.

Beveiligingsexperts in Israël speculeerden dat de binnenlandse ongeregeldheden ertoe zouden kunnen leiden dat de terreurgroep Israël zou aanvallen als een afleiding.

Grensrellen opgeschort
Als gevolg van de toenemende onrust binnen Gaza, hebben Hamas, de Islamitische Jihad (PIJ) en andere terreurgroepen en Arabische facties  aangekondigd dat de wekelijkse rellen langs het veiligheidshekken met Israël op vrijdag niet zullen plaatsvinden.

De commissie zei in een korte verklaring dat protesten voor de 51ste vrijdag werden uitgesteld ter voorbereiding op Landdag-protesten op 30 maart aanstaande omdat dit een jaar van ‘DE Grote Mars van de Terugkeer’ -protesten zou markeren. Dit is de eerste keer dat het comité de protesten ‘De Grote Mars der Terugkeer’ opschort sinds het begin op 30 maart 2018.

De opschorting van de vrijdagse rellen na de moskee komt na een gespannen nacht tussen Israël en Hamas, met twee raketten die werden gelanceerd naar Tel Aviv en meer dan 100 terreurnesten van Hamas en Co die op vrijdagochtend mer precisiebombardementen werden bestookt door de Israëlische luchtmacht (IAF) waarbij vier Palestijnen werden gewond.

Fragmenten van de M-75-raket (zie onderaan), die donderdagavond door islamitische terroristen uit Gaza in het centrum van Israël werd gelanceerd, werden gevonden in de buurt van de stad Holon. De raket explodeerde in de lucht en fragmenten kwamen neer in een open veld nabij de stad.

Plaatje hierboven: Gaza, 10 maart 2014. Palestijnen hebben hun cultureel erfgoed andermaal ‘verrijkt’ met een prachtig artistiek standbeeld, dat uiteraard de onmiddellijke bescherming verdient van UNESCO. Terwijl andere (vredelievende) naties monumenten oprichten voor hun kunstenaars, geleerden, politici of vooraanstaande leiders, heeft de islamistische terreurorganisatie Hamas op een rond verkeerspunt in Gaza Stad een monument onthuld, voorstellende een qassamraket van het type M-75.


Bronnen:

♦ naar een artikelGazans protest against Hamas for second day – Border riots canceled over rockets fire” van 15 maart 2019 en een artikelWatch – Gaza: Hamas forces open fire, brutally beat up and arrest demonstrators against economic misery” van 14 maart 2019 op de site van Israel Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelHamas said to beat Gazans protesting dire economic conditions for second day – Reports of live fire as residents of Hamas-ruled enclave burn tires in Deir al-Balah and Khan Younis in rare show of dissent to terror group’s rule” van 15 maart 2019 op de site van The Times of Israel