In 2018 waren er 3185 gewelddadige aanvallen tegen Joden in Judea & Samaria

Plaatje hierboven: Het Stenen Tijdperk is zichtbaar nog niet voorbij in de Arabische gebieden die grenzen aan Israël. Na het wekelijkse sermoen van hun imams stormen jonge Palestijnen vanuit hun moskeeën recht naar de controleposten zoals hier in de wijk Silwan in het oostelijk deel van Jeruzalem. Vandaar bestoken ze Israëlische soldaten, grenspolitie en burgers met stenen, halve rotsblokken, katapulten, slingers en brandbommen [beeldbron: Reuters./Darren Whiteside]

De burgerrechtenorganisatie Lavi onthulde donderdagavond gegevens over aanvallen met stenen en brandbommen in Judea en Samaria in 2018, die ze ontving na een verzoek om vrijheid van informatie dat aan de Israëlische politie was voorgelegd.

Volgens de gegevens, in 2018, waren er 2.877 incidenten met stenengooiers en 338 incidenten met brandbomgooiers in Judea en Samaria. Deze cijfers geven alleen incidenten weer die aan de politie werden gemeld en waarvoor zaken werden geopend.

Volgens het antwoord van de politie heeft de Israëlische politie, ondanks de alarmerende gegevens en de enorme reikwijdte van het fenomeen, geen procedure voor het verzamelen van bewijsmateriaal van de plaats van de aanslagen, noch is er een procedure voor het verkrijgen van forensische identificatie voor de terroristische aanslagen, wat de interpretatie van gebeurtenissen en arrestaties van verdachten aanzienlijk vermindert.

“We waren verbaasd te ontdekken dat de Israëlische politie geen procedure heeft voor het verzamelen van forensische bevindingen van stenen- en brandbomgooi incidenten op de wegen van Judea en Samaria”, zei de Lavi-organisatie.

“Dit is een wijdverspreid en moorddadig fenomeen dat Joden die dagelijks op de wegen van Judea en Samaria reizen, schaadt. Van de politie wordt verwacht dat ze hun capaciteiten gebruiken en forensische bevindingen verzamelen van de plaats delict om de daders voor het gerecht te brengen”, voegde de organisatie eraan toe.

Eén week in Israël
Hoeveel terroristische aanslagen vonden er afgelopen week in Israël plaats? Het Boomerang Weekly Terror Report geeft een gedetailleerd overzicht van het dagelijkse terrorisme waarmee Israëlische burgers dagelijks worden geconfronteerd.

In de zevendaagse periode van 7 tot 14 maart registreerde Boomerang 51 terreuraanslagen. De aanvallen omvatten twee schietpartijen, twee pogingen steekpartijen, 36 steenworp-incidenten en 11 aanvallen met een brandom. 411 terreuraanslagen zijn gepleegd in Judea en Samaria sinds het begin van 2019.

Video: Boomerang’s wekelijks rapport terreur (7 tot 14 maart 2019)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “3,000 rock attacks in Judea and Samaria in one year – Lavi organization reveals data of rock and firebomb attacks in 2018, finds there is no procedure for collecting evidence from such attacks” van 15 maart 2019 en een artikel “The silent Intifada: Weekly terror report” van 14 maart 2019 op de site van Arutz Sheva