Geen vrije meningsuiting in Palestijnse gebieden: arrestatie, marteling van journalisten

De Palestijnse Autoriteit (PA) op de Westelijke Jordaanoever zet zijn onophoudelijke repressiemaatregelen tegen Palestijnse journalisten verder, met name op degenen die niet zijn gelieerd aan Mahmoud Abbas’s heersende Fatah-factie.

Talloze journalisten zijn de afgelopen jaren op regelmatige basis gearresteerd of opgeroepen door de PA in de Westelijke Jordaanoever. In de door Hamas geregeerde Gazastrook worden Palestijnse journalisten geconfronteerd met een soortgelijke campagne van intimidatie en pesterijen.

Het Palestinian Journalists Syndicate (PJS), een organisatie die wordt gedomineerd door Fatah-loyalisten, veroordeelde de arrestatie van de journalist Hazem Nasser en riep op tot zijn onmiddellijke vrijlating. Het syndicaat wees erop dat Nasser in de afgelopen paar weken verschillende malen door de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit (PA) was gedagvaard ondanks het feit dat hij geen enkele misdaad beging.

De PJS heeft in een speciale persconferentie de samenvatting van haar Jaarverslag 2017 inzake vrije meninsuiting en pers bekendgemaakt. Het rapport heeft 169 schendingen geregistreerd tussen 1-1-2017 en 31-12-2017 door de Palestijnse autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. Palestijnse schendingen in 2017 namen ten opzicht van 2016 met 64 schendingen toe, een verhoging met 61%. Het hoogst aantal schendingen werd opgetekend in Jeruzalem met 137 schendingen, hetzij 18% van het totaal, gevolgd door Hebron en Ramallah.

Onder de regimes van de PA als van Hamas wordt verwacht dat Palestijnse journalisten dienen als trouwe soldaten en spreekbuizen voor zowel hun leiders als hun mensen. In de wereld van de Palestijnen wordt een journalist die zijn leiders durft te bekritiseren, meestal aangeklaagd als een ‘verrader’ of ‘Zionistische agent’. Dat is ongetwijfeld de reden waarom Palestijnse journalisten die onder de PA leven en Hamas bang zijn om iets te melden dat een weerspiegeling zou zijn die negatief is voor de Palestijnse leiders.

In de wereld van de Palestijnse Autoriteit en Hamas zijn de enige ‘goede’ journalisten degenen die negatieve zaken over Israël zeggen. Onafhankelijke journalisten worden daardoor gedwongen om werk te zoeken in niet-Palestijnse mediaorganisaties, waaronder enkele in Israël. Zelfs dan plegen deze journalisten, vooral degenen die onder de PA en Hamas leven, massaal zelfcensuur.

De repressie van de PA en Hamas tegen journalisten is geen nieuwe praktijk en geen verrassing. Integendeel, de verrassing zou de dag zijn dat we een Palestijnse journalist in Ramallah zien die zijn of haar mond opent over Abbas of een van zijn topfunctionarissen.

Wat blijkkbaar moeilijk te begrijpen is, is het permanente stilzwijgen van de internationale gemeenschap en media over deze aanhoudende aanval op de vrijheid van de media op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Als hun jopuirnalisten Nasser en Abu Arafeh waren gearresteerd door de Israëlische autoriteiten, ipv door de PA, dan zou hun ‘lot’ over de hele wereld zijn verspreid.

Lees hier het volledige artikel van Khaled Abu Toameh


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: Arresting, Torturing Journalists” van 7 maart 2019 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Geen vrije meningsuiting in Palestijnse gebieden: arrestatie, marteling van journalisten

  1. Hoe krijg je het klimaat om zodat goede journalisten gewoon kunnen schrijven wat ze willen zonder rekening te houden met belangengroepen, gevoelige collega’s, een herinterpreterende redactie en diverse belangengroepen?

    Like

Reacties zijn gesloten.