Waarom de dialoog aangaan met stomme Belgen, Joden- en Israëlhaters compleet zinloos is

Antisemieten beginnen hun betoog steevast met de openingszin “Ik ben geen antisemiet, maar…” en vooraleer die kl**tzak twee zinnen verder is, krijg je de goorste troep anti-Joodse stereotiepen naar je kop geslingerd: “Joden zijn gierig, inhalig en rijk, stinken naar ajuinen, controleren media, bank en internet, complotteren tegen en of belazeren en bedriegen de goyim [niet-Joden], vergiftigen de waterbronnen, maken paasbrood van niet-Joods afgetapt bloed…” enz. Je kan het zo gek niet bedenken of het is allemaal de schuld van de Jood.

En je waant je meteen weer diep in de periode van de Duistere Middeleeuwen. Alles komt ooit weer naar boven omdat het er al eeuwenlang diep werd in geprint en doorgegeven over vele generaties heen. Dan maar proberen een dialoog aan te gaan en hopen dat je die trol, die wolf in schaapsvacht, op de een of andere manier op andere gedachten kan brengen? Nou euh.. Nope. Hopeloos. Compleet verloren tijd. Volslagen zinloos. Doe die moeite niet. Maak i.p.v. beter een wandeling door het park en geniet van het mooie weer en de vrije natuur.

Bovendien is het een bewezen feit dat de-radicalisering niet werkt. Noch bij jihadisten en katholieken en al zeker niet bij antisemieten. Ongeschoold, geschoold of hooggeschoold, het maakt allemaal geen verschil. Allen staan ze tot aan hun knieën in de antisemitische drek. Wachtend op de een of andere minste trigger om weer van katoen te geven tegen ‘de’ Joden. Of die Joden nu hier wonen, in de VS, in Israël of elders wonen, het maakt allemaal niks uit. De Jodenhaat zit er te diep in zodat die er vroeg of laat weer moet uitkomen. U bent gewaarschuwd!

Ardie Geldman gooide onlangs een groep van sociale rechtvaardigheidstoeristen uit zijn synagoge in Efrat. “Net als vergelijkbare groepen waarmee ik vaak in onze ‘illegale nederzetting’ bijeenkom,” schreef hij,  “hebben deze 18 volwassenen, die de organisatie vertegenwoordigen die ik nog steeds niet ken, de wens uitgesproken om te luisteren en iets te leren over de ‘kolonisten’-kant van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hoewel deze groepen hun pro-Palestijnse sentimenten niet verbergen, blijven ze over het algemeen beleefd ondanks hun vaak stekelige vragen. Ik zeg wel in het algemeen.”

Ardie Geldman vervolgde zijn verhaal:

Na het afsluiten van mijn korte standaard persoonlijke inleiding, en de achtergrond van het begin en de ontwikkeling van Efrat, heb ik, zoals gewoonlijk, het woord voor vragen geopend. Ik keek de achterdochtige gezichten aan, maar geen vragen. Ik probeerde de sfeer wat luchtiger te maken door te zeggen: ‘Wel, tot ziens en allemaal bedankt voor uw komst.’

Dat laatste lokte blijkbaar de eerste vraag uit. ‘Waarom laten jullie de Arabieren niet in uw nederzetting komen?’ Ik reageerde onmiddellijk en corrigeerde dat ongeveer 1.000 Palestijnen elke dag Efrat betreden, meestal om te werken, hoewel sommigen gebruik maken van de lokale medische diensten en wat shoppen in de winkels. De vrouw die deze vraag stelde, schudde haar hoofd terwijl ik sprak wat erop wees dat ze mijn antwoord afkeurde.

De volgende vraag kwam van een man. ‘Wie was hier eerst, jij of de Arabieren?’ Ik antwoordde dat dit land historisch gezien het bijbelse land van Israël is dat aan de Romeinse overheersing ten deel viel. Beginnend met keizer Constantijn in de 4de eeuw na C. werd het christendom de dominante religie van het Romeinse rijk. De regio werd pas in het midden van de 7de eeuw veroverd door de moslims. Jeruzalem viel in 636 na C. in handen van het kalifaat. Voordien waren er geen moslims in Israël, omdat er (nog) geen islam bestond.

Dus de Joden waren hier eerst, zei ik, en voegde eraan toe dat we nooit helemaal zijn weggegaan. Opnieuw was ik er getuige van dat mijn gemakkelijk verifieerbare antwoord werd afgewezen toen ze met hun ogen rolden. De man herhaalde de vraag met enige oorlogszuchtigheid. ‘Wie was hier eerst?’ ‘De Joden,’ zei ik. Voor de derde keer, alsof hij me ondervroeg, herhaalde hij de vraag, nu met verheven stem. “Wie was hier eerst?” “Dàt is mijn antwoord,” zei ik en keek weg.

Een andere vrouw flapte eruit: “Maar Jezus was een Palestijn! Ze hebben ons dat geleerd op de katholieke school.” Ik antwoordde dat Jezus in feite een Jood was die op 10 minuten lopen van Efrat in Bethlehem, dat in Judea ligt, werd geboren. Ik merkte verder op dat deze informatie te vinden is in de evangeliën. Toen ik naar de groep keek, vroeg ik iemand om zelfs maar één vers in het Nieuwe Testament aan te halen waarin het woord ‘Palestina’ voorkomt. Er was geen antwoord, alleen meer stuurse en cynische uitdrukkingen.

Stomme Belgen
Voor mij was kort daarna de maat vol, toen een vrouw van middelbare leeftijd in de groep beschuldigde dat de recente verkrachting en moord op Ori Ansbacher (mag haar bloed worden gewroken) een leugen was. Dat is het moment waarop ik abrupt een einde maakte aan deze kluchtige dialoog. Onderliggend aan de vijandigheid in de antagonistische vragen was het tastbare gevoel van iets donkerder. Het zou geen verrassing moeten zijn om te horen dat deze groep uit België kwam.

En ik was dan ook niet verrast toen ik de volgende dag hoorde van de openlijk antisemitische praalwagen op 3 maart in Aalst Carnival in België. Volgens The Jerusalem Post bevatte de praalwagen “twee gigantische poppen met sidelocks en shtreimels, hoeden die door sommige orthodoxe Joden graag worden gedragen, in roze pakken. De ene grijnst terwijl hij een sigaar rookt. De pop had een witte rat op zijn rechterschouder. Beide poppen staan ​​op gouden munten en hebben geldzakken aan hun voeten.”

De eerbiedige en goedwillende houding van een groot aantal progressieve Joden is dat we de dialoog moeten aangaan met degenen die ons minachten, zelfs degenen die ons willen schaden. Als Joden zijn we verplicht om onze verschillen met anderen te beslechten, we moeten een manier zoeken om degenen die tegen ons zijn op te voeden en hen te laten zien dat wij, het Joodse volk, hen geen kwaad wensen.

Hoe nobel deze houding ook is, mijn ervaring met deze groep hardlinkse Europese activisten illustreert dat er gelegenheden zijn waarop gronden voor dialoog niet bestaan. Wanneer respectieve versies van historische gebeurtenissen elkaar tegenspreken, wanneer definities van realiteit tussen partijen radicaal uiteenlopen, en wanneer emoties hoog oplopen, zijn pogingen tot dialoog nutteloos. Ze zijn een verspilling van waardevolle tijd, energie en menselijke hulpbronnen. Hoe onaangenaam het ook mag zijn voor degenen die echt naar verzoening streven, de tegenstanders kunnen net zo goed akkoord gaan om het niet eens te zijn en dan uit elkaar te gaan.

Een van de Belgische bezoekers bekritiseerde boosaardig wat hij de ‘apartheidsmuur’ van Israël noemde. Feitelijk was er slechts één meer op feiten gebaseerd feit waarvoor deze groep geen belangstelling had: vele duizenden Palestijnen, niet-burgers van Israël, gaan elke dag de Joodse staat binnen voor werk en medische behandeling. Maar de diepgewortelde vooroordelen van deze groep maakten het onmogelijk voor hen om feiten in overweging te nemen die in tegenspraak waren met hun verhaal, dat het Palestijnse verhaal was.

In werkelijkheid kwamen ze alleen maar om te beschuldigen en niet om te luisteren. Hun eigen muur van emoties, minachting en onwetendheid bracht hun pretenties naar voren. En wanneer je merkt dat je tegen de muur praat, is elke poging tot dialoog nutteloos.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ardie Geldman “Opinion: When Dialogue with Israel Haters is Futile” van 14 maart 2019 op de site van United With Israel

4 gedachtes over “Waarom de dialoog aangaan met stomme Belgen, Joden- en Israëlhaters compleet zinloos is

 1. Inderdaad, volkomen verspilde, waardevolle energie, die beter gebruikt kan worden om te leren. Men haat Joden: soit. Als 1% van die haat-energie gebruikt zou worden om de geschiedenis te bestuderen, zou dat soort misschien nog wat van die zandbakken kunnen maken, iets waardevols kunnen opbouwen – ZELF – maar daar hoeven wij niet bang voor te zijn:) De moslims zijn op termijn reddeloos verloren. De goyim leren het nooit of het nou Belgen, Nederlanders, Fransen of andere, van oorsprong Europees zijnde lui zijn. .
  Jaloerse mensen zijn verscheurende dieren, dus PAS OP!

  Like

 2. Als een zinnig , verstandige mens een dialoog aangaat met een Idioot dan zie je binnen EEN minuut geen verschil meer tussen die twee ! NOOIT een gesprek aangaan met een idioot is beter !

  Like

 3. Jodenhaat is een virus en men kan ook de griep niet uitbannen door dialoog.

  Verder gaat men nooit een dialoog aan met idoten…Belg of niet.

  ‘Jesus was een palestijn”. Dit had ze op de Katholieke school geleerd.

  Met dit antwoord kent men het niveau en breekt men metéén het gesprek af.

  Zonde van tijd & energie.

  Dit soort mensen komen naar Israel om hun haat ideologieën & vooroordelen bevestigd te zien, niet begrijpend dat het énige wat ze bevestigen hun domheid & ignorantie is.

  Ik moet altijd lachen als Europeanen hun moraal komen prediken aan Israel & Joden.

  Het toont alwéér hun totale domheid betreffende hun eigen donker verleden.

  Like

Reacties zijn gesloten.