Israël onder vuur: Hamas en Co vuren willekeurig 9 raketten af plus 2 naar Tel Aviv

Een reeks sirenes met Rode Alarmen klonken op donderdagavond 14 maart in de regio Gush Dan, de grotere omgeving van Tel Aviv, in centraal Israël. Bovendien werd een explosie gemeld in de stad Or Yehudah nabij Tel Aviv.

De IDF bevestigde dat twee raketten werden afgevuurd op Gush Dan. Een eerste onderzoek onthulde dat de twee raketten van Iraanse makelei waren van het Type Fajr-5. Eén raket werd onderschept door het Iron Dome-systeem. De overblijfselen van een raket vielen in het noorden van Tel Aviv. Er zijn geen slachtoffers gemeld.

Aanvankelijk werd gedacht dat Hamas de raketten had afgevuurd wat door de terreurgroep werd ontkend, maar evenlater hebben de Al Quds Brigades (Saraya al-Quds), het moordeskader van de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ), de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

In de vroege uurtjes van deze vrijdagochtend, loeiden opnieuw de sirenesdie waarschuwen voor inkomende raketten  in de Israëlische steden en gemeenten in de gordel rondom de Gazastrook. Korte tijd later werden vanuit Gaza negen raketten afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in zuidelijk Isarël.

Het leger meldde dat er zes werden onderschept door het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem en dat één niet eens over de grens van Gaza met Israël raakte. Nog eens twee raketten sloegen blijkbaar in op een open veld. Er waren geen meldingen van verwondingen of schade, hoewel raketfragmenten werden ontdekt nabij een school in Sderot.

Nadien nam Israël een 100-tal stellingen van Hamas en Co onder vuur. Die kwamen er na een dringend nachtelijk overleg tussen premier Benjamin Netanyahu en zijn chefs in Tel Aviv. “Beslissingen werden genomen”, zei een Israëlische functionaris zonder daar verder over uit te weiden.

Twee Iraanse Fajr-5 raketten gericht vanuit Gaza naar Tel Aviv 


Bronnen:

♦ naar een artikel “9 rockets fired at border towns; IDF assesses Tel Aviv rocket attack was mistake” van 15 maart 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Gary Willig “Rocket attack on central Israel – 2 rockets launched at Gush Dan region. Remains of rocket fall in Tel Aviv” van 14 maart 2019 op de site van Arutz Sheva